Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

6502 S.lı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun MADDE 15
(1) Hizmetin ayıplı ifa edildiği durumlarda tüketici, hizmetin yeniden görülmesi, hizmet sonucu ortaya çıkan eserin ücretsiz onarımı, ayıp oranında bedelden indirim veya sözleşmeden dönme haklarından birini sağlayıcıya karşı kullanmakta serbesttir. Sağlayıcı, tüketicinin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür. Seçimlik hakların kullanılması nedeniyle ortaya çıkan tüm masraflar sağlayıcı tarafından karşılanır. Tüketici, bu seçimlik haklarından biri ile birlikte Türk Borçlar Kanunu hükümleri uyarınca tazminat da talep edebilir.

(2) Ücretsiz onarım veya hizmetin yeniden görülmesinin sağlayıcı için orantısız güçlükleri beraberinde getirecek olması hâlinde tüketici bu hakları kullanamaz. Orantısızlığın tayininde hizmetin ayıpsız değeri, ayıbın önemi ve diğer seçimlik haklara başvurmanın tüketici açısından sorun teşkil edip etmeyeceği gibi hususlar dikkate alınır.

(3) Tüketicinin sözleşmeden dönme veya ayıp oranında bedelden indirim hakkını seçtiği durumlarda, ödemiş olduğu bedelin tümü veya bedelden indirim yapılan tutar derhâl tüketiciye iade edilir.

(4) Ücretsiz onarım veya hizmetin yeniden görülmesinin seçildiği hâllerde, hizmetin niteliği ve tüketicinin bu hizmetten yararlanma amacı dikkate alındığında, makul sayılabilecek bir süre içinde ve tüketici için ciddi sorunlar doğurmayacak şekilde bu talep sağlayıcı tarafından yerine getirilir. Her hâlükârda bu süre talebin sağlayıcıya yöneltilmesinden itibaren otuz iş gününü geçemez. Aksi takdirde tüketici diğer seçimlik haklarını kullanmakta serbesttir.

4077 sayılı Kanun'da İlgili Madde Düzenlemesi

Üyemizin Notu: 4077 S.K. m.4/A-f.2 ve 3: "Tüketici, hizmetin ifa edildiği tarihten itibaren otuz gün içerisinde bu ayıbı sağlayıcıya bildirmekle yükümlüdür. Tüketici bu durumda, sözleşmeden dönme, hizmetin yeniden görülmesi veya ayıp oranında bedel indirimi haklarına sahiptir. Tüketicinin sözleşmeyi sona erdirmesi, durumun gereği olarak haklı görülemiyorsa, bedelden indirim ile yetinilir. Tüketici, bu seçimlik haklarından biri ile birlikte 4 üncü maddede belirtilen şartlar çerçevesinde tazminat da isteyebilir. Sağlayıcı, tüketicinin seçtiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür.

Sağlayıcı, bayi, acente ve 10 uncu maddenin beşinci fıkrasına göre kredi veren, ayıplı hizmetten ve ayıplı hizmetin neden olduğu her türlü zarardan ve tüketicinin bu maddede yer alan seçimlik haklarından dolayı müteselsilen sorumludur..."

NOT:
1- Tüketicinin, hizmetin ifa edildiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde ayıbı sağlayıcıya bildirme yükümlülüğü (4077 S.K. m.4/A-f.2-c.1) kaldırılmıştır.

2- 4077 S.K.'dan farklı olarak; ayıplı hizmet halinde tüketicinin seçimlik hakları arasına "hizmet sonucu ortaya çıkan eserin ücretsiz onarımı"nı talep hakkı eklenmiştir.

3- Tüketicinin seçimlik haklarını kullanması nedeniyle ortaya çıkan masrafların sağlayıcı tarafından karşılanacağına dair düzenleme yenidir.

4- Tüketicinin, maddede düzenlenen şartların husulü halinde, ücretsiz onarım veya hizmetin yeniden görülmesi haklarından birini tercih edemeyeceği düzenlemesi getirilmiştir.

5-
a) 4077 S.K. m.4/A- f.3-c.1'deki ayıplı hizmetten dolayı bayi ve acentenin müteselsil sorumluluğuna dair düzenlemeye yer verilmemiştir. Yalnız 6502 S.K. m.3/1-ı'da sağlayıcı tanımı yapılırken "tüketiciye hizmet sunanın adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişi"ler de sağlayıcı olarak kabul edilmiştir,


b) 4077 S.K. m.4/A-f.3'e göre belirli marka bir mal veya hizmet satın alınması ya da belirli bir satıcı veya sağlayıcı ile yapılacak satış sözleşmesi şartı ile tüketici kredisi verenler de tüketicinin tüm seçimlik haklarından dolayı müteselsilen sorumlu iken; 6502 S.K. m.30'da bağlı kredi verenlerin, tüketicinin "sözleşmeden dönme" veya "bedel indirimi" seçimlik haklarını kullanması hâllerinde müteselsilen sorumlu oldukları düzenlemesi yapılmıştır. Tüketici, bağlı kredi verene karşı "ücretsiz onarımı" veya "hizmetin yeniden görülmesini" talep edemeyecektir.

6- 3 ve 4. fıkralarda tüketicinin seçimlik hakkını kullanması sonrası karşı tarafın ne şekilde davranması gerektiğine dair düzenlemeler yapılmıştır.


 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Nevra ÖKSÜZ
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 06-12-2013

THS Sunucusu bu sayfayı 0,01770306 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.