Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

YARGITAY 2.HD. 1995/657 ESAS-1995/1460 KARAR İçtihat

Üyemizin Özeti
[Menkul malın zilyedi onun maliki addolunur.(743 Sayılı MK.898/1)]=[ Taşınırın zilyedi onun maliki sayılır.(4721 Sayılı TMK.985/1)]

Evlilikte karı koca menkul mallara birlikte zilyet olduklarına ve herbirinin zilyetliği asli zilyetlik biçiminde tezahür ettiğine göre, bu eşyanın taraflardan hangisine ait olduğu kesin olarak kanıtlanmadığında, sözü edilen mülkiyet karinesine itibar edilerek ihtilaflı eşyanın ortak olduğunun kabulü gerekir.
(Karar Tarihi : 09.02.1995)
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.

1-Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle dava konusu eşyalardan, müzik seti, yatak odası takımı, vitrin, 2 adet kanepe ve dikiş makinasının davacıya ait olduğunun anlaşılmasına; Davalının da cevap layihasında bir kısım eşyanın karısına aidiyetini kabul etmiş bulunmasına göre davalının aşağıdaki bentler kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.

2- Buzdolabının davalı tarafından satın alınıp müşterek eve getirildiği davalı tanığı H____ tarafından ifade edilmiştir. Davacı bunun aksini gösteren bir delil getiremediğine göre buzdolabının davalıya ait olduğunun kabulü gerekir.

3- Menkul malın zilyedi onun maliki addolunur (MK. m. 898/1). Evlilikte karı koca menkul mallara birlikte zilyet olduklarına ve herbirinin zilyetliği dolaysız (asli) zilyetlik biçiminde tezahür ettiğine göre bu eşyanın taraflardan hangisine ait olduğu kesin olarak kanıtlanmadığında, sözü edilen mülkiyet karinesine itibar edilerek ihtilaflı eşyanın ortak olduğunun kabulü zorunludur. Şu halde davacı veya davalıya ait olduğu kesin bir biçimde kanıtlanmayan (Buharlı ütü, Ütü masası, Tüplü saç, küçük saç, yufka tahtası, boy aynası, 3 adet sehpa, çamaşır makinesi, ocaklı fırın, 2 adet mobilya halısı, halı seccade, 1 çift Bilecik keçesi, 1 çift yün Bilecik halısı, 2 yorgan, 2 yatak, 2 adet baş yastığı, 1 adet yün battaniye, 2 adet yün duvar halısı ve 13 kalem halinde gösterilen muhtelif cinsteki mutfak eşyalarına tarafların müştereken malik olduklarının kabulü ve bu eşyaların müşterek olduğunun tesbiti gerekirken bu yön gözardı edilerek tüm eşyaların davacıya ait olduğunun kabulü usul ve yasaya aykırıdır.

KARAR : 1- Temyiz olunan hükmün yukarıda (2) ve (3). bentlerde gösterilen nedenlerle davalı yararına BOZULMASINA, temyiz peşin harcın yatırana geri verilmesine

2- Davalının, bozma kapsamı dışında kalan ve 1. bentte gösterilen eşyalarla ilgili temyiz itirazlarının REDDİNE oybirliğiyle karar verildi.09/02/1995
İlgili Mevzuat Hükmü : Türk Medeni Kanunu MADDE 985 :Taşınırın zilyedi onun maliki sayılır.

Önceki zilyetler de zilyetlikleri süresince o taşınırın maliki sayılırlar.

Gerekçesi için Bkz.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Mehmet KARAUSTA
Hukukçu
Şerh Son Güncelleme: 29-08-2013

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02647805 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.