Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

YARGITAY 13.HD. 2002/13829 ESAS-2003/3132 KARAR İçtihat

Üyemizin Özeti
Davacı, kendi üzerinde kayıtlı biçerdöveri davalı F____ M____´e satıp teslim ettiği halde parasını alamadığını, ismi geçen davalının muvazaalı olarak yaptığı satışlar neticesi biçerdöveri diğer davalı A____K____D____´e noterden satıp teslim ettiğini bildirerek davalılar adına mevcut tescil belgelerinin iptali ile biçerdöverin kendi adına tescilini talep etmiştir.Davalılardan A____K____D____kendisinin sahiplik belgesi olan F____M____'den noterden yapılan satışla ve iyiniyetli olarak biçerdöveri satın aldığını bildirerek davanın reddini dilemiştir.Mahkemece biçerdöverin mülkiyetinin davacıya ait olduğunun tespitine karar verilmiş; hüküm, davalı A____K____D____tarafından temyiz edilmiştir.

Öncelikle satışa konu biçerdöver 2918 sayılı kanun kapsamında olmayıp mennkul(taşınır) niteliğinde olduğundan, mülkiyetin nakli için zilyetliğin devri yeterlidir.(MK.763)
Öte yandan MK.985. maddesi gereğince, taşınır malın zilyedi onun maliki sayılır.(MÜLKİYET KARİNESİ)Davalılardan A____K____D____taşınır nitelikteki biçerdöveri zilyedinden satın aldığına göre, getirilen bu hak karinesinden istifade eder.MK.3 maddesi uyarınca da subjektif iyi niyetin varlığı asıl olduğundan, bu karinenin aksini(davalı alıcının kötüniyetini) ispat davacıya düşer. Dosyada yer olan delil ve belgelerden davalının kötüniyetli olduğu ispat edilememiş olup, davanın reddine karar verilmesi gerekirken yazılı şeklide hüküm tesisi usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirir.
(Karar Tarihi : 18.03.2003)
Taraflar arasındaki iptal davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne ve kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı A____K____D____ avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği düşünüldü.

KARAR

Davacı, kendi üzerinde kayıtlı biçerdöveri davalı F____M____´e satıp teslim ettiği halde parasını alamadığını, davalı F____ M____´in muvazaalı olarak yaptığı satışlar neticesi edindiği sahiplik belgesi ile biçerdöveri diğer davalı A____K____D____´e noterden satıp teslim ettiğini bildirerek davalılar adına mevcut tescil belgelerinin iptali ile biçerdöverin kendi adına tescilini talep etmiştir.

Davalılardan F____M____davaya cevap vermemiş diğer davalı A____K____D____kendisinin sahiplik belgesi olan F____M____ den noterden yapılan satışla ve iyiniyetli olarak biçerdöveri satın aldığını bildirerek davanın reddini dilemiştir.

Mahkemece biçerdöverin mülkiyetinin davacıya ait olduğunun tespitine karar verilmiş; hüküm, davalı A____K____D____tarafından temyiz edilmiştir.

Satışa konu biçerdöver 2918 sayılı kanun kapsamında değildir. Biçerdöever menkul niteliğinde olduğundan Medeni Kanunun 763. maddesi gereğince taşınır mülkiyetinin nakli için zilyetliğin devri yeterlidir. Somut olayda davacı menkul niteliğindeki biçerdöveri davalılardan F____´e satıp zilyetliğini devretmiştir.

Hükmü temyiz eden davalı A____K____D____ kötüniyetli olmadığını, biçerdöveri sahiplik belgesine dayanan diğer davalıdan noter satış senedi ile aldığını, kendi bayisini ise satış vesilesi ile tanıdığını, davacıyı da tanımadığını bildirmiştir. Medeni kanunun 3. maddesi gereğince subjektif hüsnüniyetin vücudu asıldır. Hal böyle olunca alıcının kötüniyetli olduğunu ileri sürenin bunu ispat etmesi gerekir.

Dosyada yer olan delil ve belgelerden davalının kötüniyetli olduğu ispat edilememiştir. Kaldı ki Medeni Kanunun 985. maddesi gereğince taşınır malın zilyedi onun maliki sayılır. Davalılardan A____K____D____taşınır nitelikteki biçerdöveri zilyedinden satın aldığına göre getirilen bu hak karinesinden de istifade eder. Açıklanan bu nedenlerle temyiz eden davalı yönünden davanın reddine karar verilmesi gerekirken yazılı şeklide hüküm tesisi usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirir.

KARAR : Yukarıda açıklanan gerekçelerle kararın davalı yararına BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 18.3.2003 gününde oybirliğiyle karar verildi.
İlgili Mevzuat Hükmü : Türk Medeni Kanunu MADDE 985 :Taşınırın zilyedi onun maliki sayılır.

Önceki zilyetler de zilyetlikleri süresince o taşınırın maliki sayılırlar.

Gerekçesi için Bkz.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Mehmet KARAUSTA
Hukukçu
Şerh Son Güncelleme: 29-08-2013

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02457094 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.