Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

YARGITAY 18.HD.2005/4595 ESAS-2005/5467 KARAR İçtihat

Üyemizin Özeti
Dava, taşınmaz mal ortaklığının satış yoluyla giderilmesi istemine ilişkindir. Dosya kapsamından davalıların bu taşınmazda miras yolu ile paydaş oldukları, bu konuda kesinleşmiş mahkeme kararı bulunduğu, ancak son durumunun tapuya tescil edilmediği, tapu kaydında yalnız davacının malik olarak gözüktüğü anlaşılmaktadır.

TMK.705.maddenin 2. fıkrası uyarınca, taşınmaz mülkiyeti tescilden önce kesinleşen mahkeme kararı ile kazanılabilir ise de; malikin tasarruf işlemleri yapabilmesi, mülkiyetin tapu kütüğüne tescil edilmiş olmasına bağlıdır.Açıklanan nedenle, öncelikle taraflara uygun bir süre verilerek yukarıda sözü edilen mahkeme kararı uyarınca davalı paylarının tapuya tescili sağlanmalı, ancak bundan sonra ortaklığın giderilmesi konusunda bir karar verilmesi gerektiği düşünülmeden hüküm kurulmuş olması doğru görülmemiş, bozmayı gerektirmiştir.
(Karar Tarihi : 26.05.2005)
Dava dilekçesinde ortaklığın satış suretiyle giderilmesi istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulü cihetine gidilmiş, hüküm davalılar vekili tarafından temyiz edilmiştir.

Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

Dava, taşınmaz mal ortaklığının satış yoluyla giderilmesi istemine ilişkindir. Dairenin geri çevirme kararı üzerine dosyaya getirtilen tapu kaydı içeriğinden, dava konusu taşınmazın salt davacı R___A___adına kayıtlı olduğu, davalıların bu taşınmazda miras yolu ile paydaş oldukları konusunda Sarıyer 1. Asliye Hukuk Mahkemesince verilen 1999/790-2001/431 sayılı kararının kesinleşmiş olmasına karşın tapuya son durumun tescil edilmediği ve böylece davalıların tapuda kayden taşınmazın paydaşı olmadıkları anlaşılmaktadır. 4721 Sayılı Türk Medeni Kanununun 705. maddesinin ikinci fıkrası uyarınca taşınmazın mülkiyeti mahkeme kararı (kesinleşmiş tescil hükmü) ile tapuya tescilden önce kazanılır ise de malikin tasarruf işlemleri yapabilmesi, mülkiyetin tapu kütüğüne tescil edilmiş olmasına bağlı bulunduğundan; mahkemece, öncelikle taraflara belli uygun bir süre verilerek yukarıda sözü edilen mahkeme kararı uyarınca davalıların paylarının da tapuya tescili sağlandıktan sonra ortaklığın giderilmesi konusunda karar verilmesi gerektiği düşünülmeden hüküm kurulmuş olması doğru görülmemiştir.

Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmak- sızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile şimdilik diğer yönleri incelenmeksizin hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 26.5.2005 gününde oybirliğiyle karar verildi.
İlgili Mevzuat Hükmü : Türk Medeni Kanunu MADDE 705 :Taşınmaz mülkiyetinin kazanılması, tescille olur.

Miras, mahkeme kararı, cebri icra, işgal, kamulaştırma halleri ile kanunda öngörülen diğer hallerde, mülkiyet tescilden önce kazanılır. Ancak, bu hallerde malikin tasarruf işlemleri yapabilmesi, mülkiyetin tapu kütüğüne tescil edilmiş olmasına bağlıdır.

Gerekçesi için Bkz.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Mehmet KARAUSTA
Hukukçu
Şerh Son Güncelleme: 02-07-2013

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02354503 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.