Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

YARGITAY 8.HD. 2005/2666 ESAS-2005/3217 KARAR İçtihat

Üyemizin Özeti
Davacı miras,taksim ve kazanmayı sağlayan zilyetliğe dayanarak, hazineye kayıtlı dava konusu parselin tapu kaydının iptali ile adına tescilini istemiş, yargılama sırasında taşınmazın baraj gölü altında kaldığını açıklayarak mülkiyetinin tespitine karar verilmesini talep etmiş,mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir. Dosya kapsamından, davacının iddialarının taşınmazın niteliği bakımından doğru olduğu sonucuna varılmaktadır.Ne var ki; TMK. 704/1. maddesine göre,taşınmaz mülkiyetinin konusu arazilerdir. Dava konusu taşınmaz su altında bulunduğuna göre taşınmaz mülkiyetinin konusu olamaz ve yine TMK.nun 705. maddesine göre tapu kütüğüne tescili mümkün değildir. Bu gibi durumlarda tapu kaydının iptali ile tesciline karar verilemez. Verilecek karar salt mülkiyetin tespitine dair olmalıdır.
(Karar Tarihi : 22.04.2005)
YARGITAY İLAMI

R___U___ile Hazine aralarındaki tapu iptali ve tescil davasının kabulüne dair Kayseri 4.Asliye Hukuk Hakimliğinden verilen 03.02.2005 gün ve 1234/38 sayılı hükmün Yargıtay'ca incelenmesi davalı Hazine vekili tarafından süresinde istenilmiş olmakla, dosya incelendi, gereği düşünüldü:

KARAR


Davalı Hazine vekili, davanın reddine karar verilmesini savunmuştur.

Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm Hazine vekili tarafından temyiz edilmiştir.

Teknik bilirkişinin krokisine esas aldığı orijinal paftaya göre de dava konusu taşınmazın çevresinde aynı nitelikte taşınmazların yer aldığı ve bağ niteliğiyle kadastro tespitlerinin yapıldığı, tespit dışı bırakılan ve Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerden olmadığı anlaşılmaktadır.

Tescil konusu taşınmazın yargılama sırasında Yamula Barajı suları altında kaldığı belirlenmiştir. Su altında kalan bir yerin kural olarak, tesciline karar verilmez. Somut olayda, tescile karar verilmesi istenen taşınmazın bağ niteliği ile Hazine adına tespit ve tescil edildiği tarihe kadar davacı tarafından 20 yıldan fazla süreyle koşullarına uygun olarak tasarruf edildiğinin belirlenmesi ve paftaya göre çevresindeki taşınmazların da aynı nitelikte bulunması, tutanağın edinme sütununda sadece zilyedinin belirlenememesi sebebiyle tespitin Hazine adına yapıldığının anlaşılması, Hazine'nin de davaya verdiği cevapta taşınmazın bağ niteliğinde olmadığına dair herhangi bir savunmasının bulunmaması karşısında, davacının iddialarının taşınmazın niteliği bakımından doğru olduğu sonucuna varılmaktadır.

Ancak, TMK.nun 704/1. maddesine göre taşınmaz mülkiyetinin konusu arazilerdir. Dava konusu taşınmaz su altında bulunduğuna göre taşınmaz mülkiyetinin konusu olamaz ve yine TMK.nun 705. maddesine göre tapu kütüğüne tescili mümkün değildir. Bu gibi durumlarda tapu kaydının iptali ile tesciline karar verilemez. Verilecek karar mülkiyetin tespitine dair olmalıdır.

Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı Hazine vekilinin temyiz itirazları yerinde olduğundan kabulü ile usul ve yasaya aykırı hükmün HUMK.nun 428. maddesi uyarınca BOZULMASINA, 22.04.2005 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
İlgili Mevzuat Hükmü : Türk Medeni Kanunu MADDE 704 :Taşınmaz mülkiyetinin konusu şunlardır:

1. Arazi,

2. Tapu kütüğünde ayrı sayfaya kaydedilen bağımsız ve sürekli haklar,

3. Kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümler.

Gerekçesi için Bkz.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Mehmet KARAUSTA
Hukukçu
Şerh Son Güncelleme: 26-06-2013

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02793908 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.