Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

4458 S.lı Gümrük Kanunu MADDE 197
- l. Gümrük vergileri, tahakkukundan hemen sonra (*) yükümlüye tebliğ edilir.

       2. Yapılan denetlemeler sonucunda hiç alınmadığı veya noksan alındığı belirlenen veya 1 inci fıkrada belirtilen şekilde tebliğ edilemeyen gümrük vergilerine ilişkin tebligat, gümrük yükümlülüğünün doğduğu tarihten itibaren üç yıl içinde yapılır. Şu kadar ki, gümrük yükümlülüğünün doğduğu olayla ilgili olarak dava açılması zaman aşımını durdurur.

       3. Yükümlü tarafından gümrük beyannamesinde gösterilen vergi tutarı ile gümrük idaresince hesaplanan vergi tutarının eşit olması halinde, gümrük idarelerinin eşyayı teslim etmesi, gümrük vergilerinin yükümlüye tebliği yerine geçer.

       4. Gümrük vergileri alacakları, ceza uygulamasını gerektiren bir fiile ilişkin olması ve zaman aşımı daha uzun bulunan bu fiil nedeniyle ceza davası açılmış olmak kaydıyla, bu alacaklar Türk Ceza Kanunundaki dava ve ceza zamanaşımı süreleri içerisinde kovuşturulup tahsil edilir.

5. (18/6/2009 tarih ve 5911 sayılı Kanun ile beşinci fıkra eklenmiştir.) Bu madde hükümlerine göre tebliğ edilen gümrük vergileri; 242 nci maddede belirtilen sürelerde itirazda bulunulmaması veya süresi içinde idari yargı mercilerine başvurulmaması hallerinde bu sürelerin bittiği tarihte kesinleşir; dava açılması halinde mahkemece yükümlü aleyhine verilen kararın gümrük idaresine tebliğ edildiği tarihte tahsil edilebilir hale gelir.

* m.197/1'de yer alan “beyanname veya beyanname yerine geçen belge üzerinde” ibaresi, 11.4.2013 tarih ve 28615 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 28.3.2013 tarih ve 6455 sayılı Kanun'un 6. maddesi ile madde metninden çıkarılmıştır.

3 Yıllık Zamanaşımı Kapsamı

Üyemizin Notu: Zamanaşımı incelemesinde öncelikle gümrük yükümlülüğünün ne zaman başladığını tespit etmek gerekir. Gümrük Yükümlülüğü beyannamenin serbest dolaşıma girdiği anda başlar. Bu tarihten itibaren 3 yıl içinde tahakkuk ettirilmeyen vergiler daha sonra istenemez. Ne var ki gümrük idareleri 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 20/3 bendi gereğince sekiz yıllık zamanaşımını baz alarak ceza kesebilmektedirler. Burada dikkat edilmesi gereken; para cezasının kaynaklandığı ek tahakkukun zamanaşımına uğrayıp uğramadığıdır.


 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Feyza ALTUN
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 20-03-2013

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02861094 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.