Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Yargıtay 10.Hukuk Dairesi 2010/4604 Esas 2011/13375 Karar İçtihat

Üyemizin Özeti
İşyerinde kalp krizi sonucu meydana gelen ölüm olayında sigortalının periyodik sağlık raporları celbedilmeden ve özellikle iş Kazası ile ölüm olayı arasında uygun illiyet bağı kurulmadan kusur yönünden düzenlenen bilirkişi raporuna dayanarak kurulan hüküm bozma nedenidir.
(Karar Tarihi : 10/10/2011)
Davacı vekili, 02.01.2002 tarihinde meydana gelen iş kazası sonucu vefat eden sigortalı işçi nin haksahiplerine Kurumca yapılan sosyal sigorta yardımlarının 506 sayılı Yasanın 26. maddesi uyarınca rücuan ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkemece; 02.01.2002 tarihinde işyerinde kalp krizi geçirerek vefat eden sigortalı işçi nin haksahipleri tarafından davalı işveren aleyhine açılan ve Yargıtayca onanarak kesinleşen maddi ve manevi tazminat dosyasında hükme dayanak yapılan 29.06.2008 günlü kusur raporunda belirlenen %60 kusur oranı esas alınarak davanın kabulüne karar verilmiştir.
Hükmün, davalı avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
Zararlandırıcı sigorta olayının; 02.01.2002 tarihinde marangozhane önünde kar küreme işinde çalışırken kalp krizi geçirmesi üzerine kaldırıldığı Sakarya Devlet Hastanesinde "myokard infaklüs" sonucu ölmesi şeklinde meydana geldiği, iş yerinde iş güvenliği tedbirlerini alma ve bu tedbirlere uyulması için gerekli eğitim ve denetim yetki ve sorumluluğunun işverenlere ait olduğu dikkate alınarak mahkemece yapılacak iş; kusur raporlarının 506 sayılı Yasanın 26, 1475 sayılı Yasanın 73, 4857 sayılı Yasanın 77 ve İşçi Sağlığı ve iş Güvenliği Tüzüğünün 2 vd. maddelerine uygun olarak
düzenlenmesi gerekirken sigortalının periyodik sağlık kontrollerine ait raporlar celbedilmeden ve özellikle iş_kazası ile ölüm olayı arasında illiyet bağı bulunup bulunmadığı açıklığa kavuşturulmadan 506 sayılı Yasanın 26.maddesine uygun olarak yöniemince düzenlenmediği anlaşılan 29.06.2008 günlü kusur raporu hükme dayanak yapılarak yazılı şekilde karaı verilmesi usul ve yasaya aykırı oİup bozma nedenidir.
O halde davalı vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
KARAR : Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istem halinde davalıya iadesine, 10/10/2011 gününde oybirliğiyle karar verildi.
İlgili Mevzuat Hükmü : İş Kanunu MADDE 77 :Mülga Madde: 30.06.2012, 28339 Resmi Gazete No ve 6331/ 37 Kanun ile Kaldırılmıştır.

Yürürlük Tarihi : 31.12.2012'DİR.

İŞVERENLERİN VE İŞÇİLERİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ

İşverenler işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için gerekli her türlü önlemi almak, araç ve gereçleri noksansız bulundurmak, işçiler de iş sağlığı ve güvenliği konusunda alınan her türlü önleme uymakla yükümlüdürler.

İşverenler işyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği önlemlerine uyulup uyulmadığını denetlemek, işçileri karşı karşıya bulundukları mesleki riskler, alınması gerekli tedbirler, yasal hak ve sorumlulukları konusunda bilgilendirmek ve gerekli iş sağlığı ve güvenliği eğitimini vermek zorundadırlar. Yapılacak eğitimin usul ve esasları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.

İşverenler işyerlerinde meydana gelen iş kazasını ve tespit edilecek meslek hastalığını en geç iki iş günü içinde yazı ile ilgili bölge müdürlüğüne bildirmek zorundadırlar.

Bu bölümde ve iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin tüzük ve yönetmeliklerde yer alan hükümler işyerindeki çıraklara ve stajyerlere de uygulanır.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Faruk SINIR
Hukukçu
Şerh Son Güncelleme: 06-12-2012

THS Sunucusu bu sayfayı 0,03412890 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.