Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Yargıtay 7. H.D. 2009/2445 E., 2009/4025 K. İçtihat

Üyemizin Özeti
Türk Medeni Kanununun 30.maddesi hükmüne göre nüfus kütüklerinde kayıt bulunmaması halinde doğum, ölüm gibi olayların tanık dahil her türlü delille kanıtlanması mümkündür. Davanın kabul veya reddine karar verilebilmesi için ispat yükü üzerinde olan davacının gösterdiği tüm delillerin eksiksiz toplanması varsa tanıklarının dinlenmesi nüfus kayıtlarının getirtilmesi, daha sonra hüküm verilmesi gerekir.
(Karar Tarihi : 02.10.2009)
T.C.
YARGITAY
7. Hukuk Dairesi
Esas No : 2009/2445
Karar No : 2009/4025

Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtay'ca incelenmesi davacı tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, dosyadaki belgeler okundu. Tetkik hakiminin açıklamaları dinlendi.

Gereği görüşüldü:

Dava, mirasçılık belgesi verilmesi istemine ilişkindir.

Mahkemece kanıtlanamadığı gerekçe gösterilerek davanın reddine karar verilmiş ise de; toplanan deliller hüküm vermeye yeterli olmadığı gibi verilen hükmün gerekçesi de yasal düzenlemelere uygun düşmemiştir.

4721 Sayılı Türk Medeni Kanununun 30.maddesi hükmüne göre nüfus kütüklerinde kayıt bulunmaması halinde doğum, ölüm gibi olayların tanık dahil her türlü delille kanıtlanması mümkündür. Bu olgu gözetildiğinde miras bırakanın nüfusa kayıtlı olmaması başlı başına irs ilişkisinin kurulmadığını göstermez ve davanın reddini gerektirmez. Davanın kabul veya reddine karar verilebilmesi için ispat yükü üzerinde olan davacının gösterdiği tüm delillerin eksiksiz toplanması varsa tanıklarının dinlenmesi nüfus kayıtlarının getirtilmesi, daha sonra hüküm verilmesi gerekir.

Somut olaya gelince; davacının miras bırakanı olduğunu öne sürdüğü T____ oğlu A____, nüfusta kayıtlı olmadığı, annesi G____ ve büyükbabası İ____, mirasçılarının nüfus kayıtlarının mevcut olduğu, İ____ babasının adının da M____ olduğu anlaşılmaktadır. Davacı, büyükbabasının babası M____ miras bırakan T____ oğlu A____ ile kardeş olduğunu, A____ çocuksuz olarak ve sadece kardeşi M____ mirasçı bırakarak öldüğünü kanıtlamak zorundadır. Miras bırakan A____ ile anne ve babasının ve kardeşlerinin nüfusta kayıtlı olmadıkları gözetildiğinde bu kişilerin doğum ve ölüm tarihlerinin, miras bırakanın ölüm gününde kimleri mirasçı bıraktığının az yukarıda açıklanan hukuksal olgu karşısında her türlü delille kanıtlanabileceği kuşkusuzdur. Ne varki, mahkemece kesin süre verilerek davacıdan bu olguları kanıtlamaya yarayacak delilleri sorulup saptanmamış, kendisine delil ibraz etme hakkı tanınmadan hüküm verilmiştir. Eksik araştırma ve soruşturma ile hüküm verilemez.

O halde mahkemece davacı tarafa ispat yükünün kendisinde olduğu da hatırlatılarak miras bırakan ile irs ilişkisini, miras bırakanın ölüm tarihini, ölüm gününde kimleri mirasçı olarak bıraktığını kanıtlamaya yarayacak tüm delillerini dosyaya sunması için süre ve gerekirse kesin süre verilmeli, göstereceği tüm deliller eksiksiz toplanmalı, toplanan ve toplanacak tüm deliller birlikte değerlendirilerek sonucuna göre bir karar verilmelidir.

Mahkemece davacı tarafa delil ibraz etme hakkı tanınmadan eksik araştırma ve soruşturma ile ve yersiz gerekçelerle davanın reddine karar verilmesi isabetsiz, davacının temyiz itirazları bu nedenle yerinde görüldüğünden kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin alınan 14,00 TL harcın istek halinde ilgilisine iadesine, 02.10.2009 gününde oybirliği ile karar verildi.
İlgili Mevzuat Hükmü : Türk Medeni Kanunu MADDE 30 :Doğum ve ölüm, nüfus sicilindeki kayıtlarla ispat olunur.

Nüfus sicilinde bir kayıt yoksa veya bulunan kaydın doğru olmadığı anlaşılırsa, gerçek durum her türlü kanıtla ispat edilebilir.

Gerekçesi için Bkz.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Cengiz ALADAĞ
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 07-06-2012

THS Sunucusu bu sayfayı 0,01581311 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.