Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Yargıtay 10. HD. E.2011/4366 K.2011/15145 İçtihat

Üyemizin Özeti
Davalılardan F____D____ hakkında mahkemenin yetkisizliğine karar verilmiş olup, bu davalı hakkında verilen yetkisizlik kararı yerindedir. Ancak diğer davalı A____İ____ yönünden mahkemenin yetkisinin kesinleşmiş olması karşısında; A____İ____'nin yerleşim yeri mahkemesinde açılan davada işin esasına girilmesi gerekirken, mahkemece davalı F____ D____ yönünden yetkisizlik kararı verilmesi, usul ve yasaya aykırıdır, karar bu nedenle bozulmalıdır.
(Karar Tarihi : 01/11/2011)
Dava, yersiz ödenen aylıkların tahsili istemine ilişkindir.

Mahkeme, ilamında belirtildiği şekilde davalı F____D____ yönünden Samsun İş Mahkemesinin yetkili olduğundan bahisle yetkisizliğe karar vermiştir.

Hükmün davacı Kurum vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.

Davacı taraf, davalılardan F____D____'nin vefat eden babasından dolayı ölüm aylığı aldığını, davalı F____'nin aylığı alabilmek için diğer davalı olan A____İ____'den muvazaalı olarak boşandığını belirterek 5510 sayılı Yasanın 56 ncı maddesi gereğince 17.10.2008- 16.11.2009 tarihleri arasında davalılara ödenen yersiz aylıkların yasal faiziyle birlikte tahsiline karar verilmesini istemiştir.

506 ve 5510 s. Kanunların uygulanmasından doğan uyuşmazlıklarda; anılan kanunlarda hüküm bulunmayan hallerde; yetkili mahkeme 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun genel hükümlerine göre belirlenmelidir. Nitekim 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu'nun 15'inci maddesinde de "bu kanunda sarahat bulunmayan hallerde Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunun (HMK) hükümlerinin uygulanacağı" hükmü öngörülmüştür. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 447 nci maddesinin 2 nci Fıkrasında ise "mevzuatta, yürürlükten kaldırılan 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'na yapılan yollamalar, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun bu hükümlerin karşılığını oluşturan maddelerine yapılmış sayılır" hükmü yer almaktadır.

Bu çerçevede; 6100 sayılı HMK'nun 7 nci maddesi uyarınca, davalı birden fazla ise, dava, bunlardan birinin yerleşim yeri mahkemesinde açılabilir.

Davaya konu somut olayda; Mahkemece, davalılardan F____D____'nin yerleşim yeri adresinin adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre ____/Samsun olduğu gerekçesiyle mahkemenin yetkisizliğine karar verilmiş ise de; davalı A____İ____ yönünden mahkemenin yetkisinin kesinleşmiş olduğunun anlaşılması karşısında; davalı A____İ____'nin yerleşim yeri mahkemesinde açılan davayla birlikte işin esasına girilip incelenmesi gerekirken, mahkemece davalı F____D____ yönünden yetkisizlik kararı verilmesi, usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.

O halde, davacı Kurum vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.

KARAR : Temyiz edilen hükmün açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 01.11.2011 tarihinde OYBİRLİĞİYLE KARAR VERİLDİ.
İlgili Mevzuat Hükmü : Hukuk Muhakemeleri Kanunu MADDE 7 :(1) Davalı birden fazla ise dava, bunlardan birinin yerleşim yeri mahkemesinde açılabilir. Ancak, dava sebebine göre kanunda, davalıların tamamı hakkında ortak yetkiyi taşıyan bir mahkeme belirtilmişse, davaya o yer mahkemesinde bakılır.

(2) Birden fazla davalının bulunduğu hâllerde, davanın, davalılardan birini sırf kendi yerleşim yeri mahkemesinden başka bir mahkemeye getirmek amacıyla açıldığı, deliller veya belirtilerle anlaşılırsa, mahkeme, ilgili davalının itirazı üzerine, onun hakkındaki davayı ayırarak yetkisizlik kararı verir.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Özlem AŞKAR TUFAN
Hukukçu
Şerh Son Güncelleme: 22-05-2012

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02541709 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.