Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Yargıtay İçtihatı Birleştirme Genel Kurulu, Esas: 1953/4, Karar: 1954/14 İçtihat

Üyemizin Özeti
Dava dilekçesinin tanziminde kanuni noksanlar bulunması sebebiyle iptal kararı verildiğinde, davacı 10 gün içinde yeniden dava dilekçesi tanzim ve ibraza mecbur olduğundan (aksi halde davanın açılmamış sayılmasına karar verileceği ve 425.maddeden faydalanılacağı açık olmakla) bu kararda, davalı lehine vekalet ücretine hükmedilmez.
(Karar Tarihi : 14.04.1954)
"Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü ifadesiyle Adliye Vekaletinden vürud eden 7.4.1953 tarihli tezkereye ilişik Maliye Vekaletinin 27.3.1953 tarihli yazısında, Temyiz Mahkemesi Dördüncü Hukuk Dairesince ittihaz olunan 12.6.1952 tarih ve 4111/3036 sayılı kararla, dava dilekçesinin tanziminde kanuni noksanlar bulunmasından dolayı iptal kararı verildiği surette, davalı lehine vekalet ücreti taktiri icap etmiyeceği yolunda içtihat edildiği halde, Altıncı Hukuk Dairesi 10.11.1952 tarih ve 1322 E. /1810 K. Sayılı karariyle aksi içtihatta bulunduğundan bahisle aynı mesele hakkında iki daire arasında husule gelen içtihat ihtilafının birleştirilmesi istenilmekle sözü geçen daire ilamları okunup keyfiyet Hukuk Kısmı Umumi Heyetinde müzakere edildikten sonra gereği düşünüldü:

KARAR : Dosyada mevcut ilamlar münderecatına göre, her iki hususi daire arasındaki ihtilafın mevzuu; dava dilekçesinin tanziminde kanuni noksanlar bulunması sebebiyle, dava arzuhali iptal edildiği takdirde davalı lehine vekalet ücreti hükmolunması icap edip etmiyeceği hususuna taalluk eylemektedir.

Davalının usulü dairesinde vaki itirazı üzerine mahkemece dava arzuhalinin tanziminde kanuni noksanlar bulunmasından dolayı iptal kararı verilirse, davacının on gün içinde yeniden arzuhal tanzim ve itasına mecbur olduğu ve karar tarihinden itibaren on gün içinde yeniden arzuhal verilmemesi halinde davanın ikame edilmemiş addolunacağı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 193 üncü maddesi hükmü iktizasındandır. Bu madde hükmüne göre davacı iptal kararından sonra müddetinde yeniden dava arzuhali vermişse dava devam edecektir. Zikredilen Usul Kanununun 417 inci maddesi, kanunen muasarrah olan hallerden maadasında masarifi muhakemenin aleyhinde hüküm verilen taraftan istifa olunmasını amir olup vekalet ücreti masarifi muhakemeden madut bulunmasına ve iptal kararı ise davacı aleyhine verilmiş bir hüküm mahiyetini ihtiva etmemesine nazaran bu safhada, davalı lehine vekalet ücreti takdir ve hükmedilmesi mezkur 417 inci maddede hükmüne tevafuk edemez. İptal karariyle beraber davalı lehine vekalet ücreti hükmedilmemesi halinde davalının vekalet ücreti, istemek hakkı da münselip olmuş değildir. Çünkü; Müddetinde yeniden dava arzuhali verilmemesinden ötürü mahkemece davanın ikame edilmemiş addine karar verildiği zaman, yeniden dava arzuhali verilmiş ise esas hükmünün südurunda davalı lehine vekalet ücreti taktir ve hükmolunabileceği gibi sözü geçen kanunun 425 inci maddesi, iki taraftan birinin vefatı, davanın terki gibi bir sebeple hükme iktiran etmiyen davalara müteallik muhakeme masraflarının tahkikat Hakimi tarafından takdir ve hükmolunacağını mutazammın bulunduğundan davacı, davayı terketmişse davalının 425 inci madde hükmünden istifade edeceği de aşikardır.

Bu sebeplere binaen dava arzuhalinin tanziminde kanuni noksanlar bulunduğundan dolayı verilen iptal kararı münasebetiyle davalı lehine mahkemece vekalet ücreti takdir ve hükmedilmesi icap etmiyeceğine ilk toplantıda üçte iki ekseriyet hasıl olmadığından mütakip toplantıda 14.4.1954 tarihinde mutlak ekseriyetle karar verildi"
İlgili Mevzuat Hükmü : (Eski) Hukuk Usulu Muhakemeleri Kanunu - Mülga MADDE 179 :(DEĞİŞİK MADDE RGT: 05.03.1985 RG NO: 18685 KANUN NO: 3156/6)

Dava dilekçesinde aşağıdaki hususlar bulunur;

1. Tarafların ve varsa kanuni temsilci veya vekillerinin ad ve soyadları ile adresleri,

2. Açık bir şekilde dava konusu,

3. Davacının iddiasının dayanağı olan bütün vakıaların sıra numarası altında açık özetleri ve delillerinin nelerden ibaret olduğu,

4. Hukuki sebeplerin özeti,

5. Açık bir şekilde iddia ve savunma,

6. Karşı tarafın hangi sürede cevap verebileceği,

7. Davacının veya varsa kanuni temsilci yahut vekilinin imzası.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Nevra ÖKSÜZ
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 30-06-2011

THS Sunucusu bu sayfayı 0,01648402 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.