Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

2004 S.lı İcra ve İflas Kanunu MADDE 43
(Değişik 18/2/1965 - 538/21 md.)
İflas yolu ile takip, ancak Ticaret Kanunu gereğince tacir sayılan veya tacirler hakındaki hükümlere tabi bulunanlar ile özel kanunlarına göre tacir olmadıkları halde iflasa tabi bulundukları bildirilen hakiki veya hükmi şahıslar hakkında yapılır. Şu kadar ki, alacaklı bu kimseler hakkında haciz yolu ile de takipte bulunabilir.

Bu yollardan birini seçen alacaklı bir defaya mahsus olmak üzere o yolu bırakıp harc ödemeksizin diğerine yeni baştan müracaat edebilir.

İİK 43.MADDE İLE İLGİLİ UYGULAMADAN BİLGİ NOTU.

Üyemizin Notu: İİK 43/1 de iflasa tabi şahısların kimler olduğu konusunda yasakoyucu bir takım tanımlamalar yapmıştır.Türk Ticaret Kanunu gereğince tacir sayılan ve tacirler hakkındaki hükümlere tabi bulunanlar ile Türk Ticaret Kanununda düzenlenmeyen ancak kendine mahsus özel kanunlarında tacir niteliğinde olan kişi ve kuruluşlar hakkında iflas yolu ile takip yapılabilir.Dolayısıyla takip talebinde borçlu olan şahsın mutlaka iflasa tabii şahıslardan olması iflas yolu ile takip için zorunlu şartlardandır.Alacaklı iflasa tabi olan bu şahısları isterse iflas yolu ile takip edebileceği gibi isterse haciz yolu ile takip edebilir.Seçimlik yetkiye sahip olan alacaklı bir defaya mahsus olmak üzere seçmiş olduğu takip yolunu bırakarak diğer takip yoluna harç ödemeksizin başvurabilir.Alacaklı borçlu yada borçlular hakkında hem iflas yolu ile takip hemde haciz yolu ile takibi aynı anda yapamayacağı gibi sadece bu takip türlerinden birisini seçmesi gerekmektedir.Bu madde hükmünden sadece iflasa tabi şahısların alacaklılarının yararlanması mümkündür.Örneğin;borçlusu hakkında kambiyolu takip başlatan yada genel haciz yolu ile takip başlatan alacaklının takip yolunu değiştirerek haciz yolu ile takibe geçmesi mümkün değildir.Bu durumda yeni bir takip talebi ile birlikte borçlusuna karşı yeni birtakip başlatması ve harç ödemesi gerekmektedir.


 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Şükrü GÖKMEN
Hukukçu
Şerh Son Güncelleme: 22-05-2011

THS Sunucusu bu sayfayı 0,05101109 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.