Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

6098 S.lı Türk Borçlar Kanunu (Yeni) MADDE 527
Vekâletsiz işgören, her türlü ihmalinden sorumludur. Ancak, işgören bu işi, işsahibinin karşılaştığı zararı veya zarar tehlikesini gidermek üzere yapmışsa, sorumluluğu daha hafif olarak değerlendirilir.

İşgören, işsahibinin açıkça veya örtülü olarak yasaklamış olmasına karşın bu işi yapmışsa ve işsahibinin yasaklaması da hukuka veya ahlaka aykırı değilse, beklenmedik hâlden de sorumlu olur. Ancak, işgören o işi yapmamış olsaydı bile, bu zararın beklenmedik hâl sonucunda gerçekleşeceğini ispat ederse sorumluluktan kurtulur.

Gerekçe

Üyemizin Notu: 818 sayılı Borçlar Kanunu’nun 411 inci maddesini karşılamaktadır.

Tasarının iki fıkradan oluşan 527 nci maddesinde, vekâletsiz işgörenin sorumluluğu düzenlenmektedir.

818 sayılı Borçlar Kanunu’nun 411 inci maddesinin kenar başlığında kullanılan "II. Mes'uliyet" şeklindeki ibare, Tasarıda "II. Sorumluluk" şeklinde değiştirilmiştir.

818 sayılı Borçlar Kanunu’nun 411 inci maddesi üç fıkradan oluştuğu hâlde, birinci ve ikinci fıkralar, birbiriyle bağlantılı konulara ilişkin oldukları göz önünde tutularak, Tasarının 526 ncı maddesinde, tek fıkra hâlinde kaleme alınmıştır.

818 sayılı Borçlar Kanunu’nun 411 inci maddesinin birinci fıkrasında kullanılan "her türlü ihmal ve ihtiyatsızlıktan" şeklindeki ibare, Tasarıda "Özensizliğinden" şekline dönüştürülmüştür.

818 sayılı Borçlar Kanunu’nun 411 inci maddesinin ikinci fıkrasında kullanılan "maruz bulunduğu zararı" şeklindeki ibareye, Tasarıda "zarar tehlikesini" şeklindeki ibare de eklenerek, hükmün kapsamı genişletilmiştir.

818 sayılı Borçlar Kanunu’nun 411 inci maddesinin son fıkrasının birinci cümlesinde kullanılan "kazadan" şeklindeki terim, Tasarıda "beklenmedik hâlden" şekline dönüştürülmüştür.

818 sayılı Borçlar Kanunu’nun 411 inci maddesinin son fıkrasının ikinci cümlesinin "Meğer ki o kimse müdahalesi olmasa bile kazanın vukua geleceğini ispat etsin" şeklindeki hükmü, Tasarıda "işgören o işi yapmamış olsaydı bile beklenmedik hâl sonucunda bu zararın gerçekleşeceğim ispat ederse sorumluluktan kurtulur." şeklinde ifade edilmiştir.

Sistematik yapısı ile metninde yapılan düzeltme ve arılaştırma dışında, maddede 818 sayılı Borçlar Kanunu’na göre bir hüküm değişikliği yoktur.


 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Ufuk BOZOĞLU
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 28-03-2011

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02281809 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.