Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

6098 S.lı Türk Borçlar Kanunu (Yeni) MADDE 489
Yayım sözleşmesiyle eser sahibinin hakları, sözleşmenin ifasının gerektirdiği ölçüde ve süreyle yayımcıya geçer.

Yayımlatan, yayımcıya karşı, sözleşmenin kurulduğu anda eseri yayımlatma hakkının bulunmamasından sorumlu olduğu gibi, eser korunmakta ise, telif hakkının olmamasından da sorumludur.

Eserin tamamı veya bir bölümü yayımlanmak üzere başka bir yayımcıya bırakılmış ya da yayımlatanın bilgisi altında yayımlanmış ise yayımlatan, yayım sözleşmesinin yapılmasından önce, bunu karşı tarafa bildirmek zorundadır.

Gerekçe

Üyemizin Notu: 818 sayılı Borçlar Kanunu’nun 373 üncü maddesini karşılamaktadır.

Tasarının üç fıkradan oluşan 489 uncu maddesinde, yayımlatma hakkının geçişi ve yayımlatanın yayımcıya karşı sorumluluğu düzenlenmektedir.

818 sayılı Borçlar Kanunu’nun 373 üncü maddesinin kenar başlığında kullanılan "B. Hükümleri / I. Telif Hakkının Nakli ve Teminatı" şeklindeki ibareler, Tasarıda "C. Hükümleri / I. Yayımlatma hakkının geçişi ve sorumluluk" şekline dönüştürülmüştür.

818 sayılı 818 sayılı Borçlar Kanunu’nun 373 üncü maddesinin birinci fıkrasında kullanılan "mukavelenin ifasının icap ettirdiği miktar ve zaman için" şeklindeki ibare, Tasarıda "sözleşmenin ifasının gerektirdiği ölçüde ve süreyle" şeklinde düzeltilmiştir.

818 sayılı 818 sayılı Borçlar Kanunu’nun 373 üncü maddesinin ikinci fıkrasında kullanılan "akit zamanında o eserde tasarruf etmek hakkını kullanmağa muktedir olmalıdır." şeklindeki ibare, Tasarıda "sözleşmenin kurulduğu anda eseri yayımlatma hakkının bulunmamasından" şeklinde ifade edilmiştir.

Metninde yapılan düzeltme ve arılaştırma dışında, maddede 818 sayılı Borçlar Kanunu’na göre bir hüküm değişikliği yoktur.


 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Ufuk BOZOĞLU
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 27-03-2011

THS Sunucusu bu sayfayı 0,01515698 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.