Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

GelirVK. Mükerrer 81

     
 
193 S.lı Gelir Vergisi Kanunu Mükerrer 81
SAFİ DEĞER ARTIŞI
(Mülga madde: 22/07/1998 - 4369/82 md.; Yeniden düzenlenen madde: 07/01/2003 - 4783 S.K./6. md.)

       Değer artışında safi kazanç, elden çıkarma karşılığında alınan para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaatlerin tutarından, elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedelleri ile elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının uhdesinde kalan giderlerin ve ödenen vergi ve harçların indirilmesi suretiyle bulunur. Hasılatın ayın ve menfaat olarak sağlanan kısmının tutarı Vergi Usul Kanununun değerleme ile ilgili hükümlerine göre tayin ve tespit olunur.

       Maliyet bedelinin mükelleflerce tespit edilememesi halinde maliyet bedeli yerine; Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre, takdir komisyonlarınca tespit edilecek bedel, kazancı bilanço veya işletme hesabı esasına göre tespit edilen işletmelerde ise son bilançoda veya envanter kayıtlarında gösterilen değer esas alınır.

       İşletmeye dahil amortismana tabi iktisadi kıymetlerin elden çıkarılması halinde, iktisadi kıymetlerin maliyet bedeli yerine amortismanlar düşüldükten sonra kalan net değeri esas alınır.

       Menkul kıymetlerin elden çıkarılmasında, iktisap bedelinin tevsik edilememesi halinde Vergi Usul Kanununun 266 ncı maddesinde yazılı itibari değer iktisap bedeli olarak kabul edilir.

       Dar mükelleflerin (kurumlar dahil), yabancı sermaye mevzuatına göre ilgili mercilerden izin almak suretiyle, Türkiye'ye bizzat getirdikleri nakdi veya ayni sermaye karşılığında iktisap ettikleri menkul kıymetler ile iştirak hisselerini elden çıkarmalarından doğan değer artışı kazançlarının hesabında, kur farkından doğan kazançlar dikkate alınmaz. Şu kadar ki, bu mükelleflerin Türkiye'de elde ettikleri kazançların, münhasıran bu menkul kıymet veya iştirak hisseleri dolayısıyla elde edilen menkul sermaye iratlarından ve bu kıymet veya hisselerin elden çıkarılmasından doğan değer artışı kazançlarından ibaret olması şarttır. Bu mükelleflerin, Türkiye'de menkul kıymet alım satımıyla devamlı olarak uğraşmaları halinde, kur farkından doğan kazançlar da ticari kazancın hesabında dikkate alınır.

       Kur farkından doğan kazançların hesabında, menkul kıymet veya iştirak hisselerinin iktisabına tahsis edilen yabancı sermayenin bu kıymet veya hisselerin iktisap tarihindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz alış kuruna göre hesaplanan Türk Lirası karşılığı ile bu kıymet veya hisselerin elden çıkarılması tarihindeki aynı miktar yabancı sermayenin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz alış kuruna göre hesaplanan Türk Lirası karşılığı arasındaki fark esas alınır.

       Mal ve hakların elden çıkarılmasında iktisap bedeli, elden çıkarılan mal ve hakların, elden çıkarıldığı ay hariç olmak üzere Devlet İstatistik Enstitüsünce belirlenen toptan eşya fiyat endeksindeki artış oranında artırılarak tespit edilir. (Ek cümle: 30/12/2004 - 5281 S.K./28.mad) *1* Şu kadar ki, bu endekslemenin yapılabilmesi için artış oranının % 10 veya üzerinde olması şarttır.
 1  Türkçe    (Madde son güncelleme Doç. Dr. Özge Yücel, 03-11-2009 ) [Bu madde güncel değil mi?]
 
     
[Bu Maddeye Yeni Şerh Ekleyin]
Bu Maddeye İçtihat Girin

GelirVK. Mükerrer 81 İçtihatları

Bu Maddeye Not Girin

GelirVK. Mükerrer 81 Şerhler, Notlar, Yorumlar

Bu Maddeye Değişiklik Önerisi Girin

GelirVK. Mükerrer 81 Değişiklik Önerileri

Bu Maddeye Çeviri Girin

GelirVK. Mükerrer 81 Yabancı Dil Çevirileri

Bu Maddeye Türkçeleştirme Önerisi Girin

GelirVK. Mükerrer 81 Türkçeleştirme Önerileri

(Yürürlükten kaldırılan madde: 22.07.1998-4369 s.y./82.m.; yeniden düzenlenen madde: 07.01.2003-4783 s.y./6.m.) Değer artışında çıplak kazanç, elden çıkarma karşılığında alınan para ve varlıklarla sağlanan ve paraya çevrilebilen her türlü yararların tutarından, elden çıkarılan varlık ve hakların elde edilmesi için yapılan harcama tutarları ile elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının üzerinde kalan giderlerin ve ödenen vergi ve işlem vergilerinin indirilmesi yoluyla bulunur. Kazancın varlık ve yarar olarak sağlanan bölümünün tutarı Vergi Yöntem Yasasının değerleme ile ilgili düzenlemelerine göre belirlenir. Elde edilmesi için yapılan harcama tutarının yükümlülerce belirlenememesi durumunda söz konusu harcama tutarı yerine Vergi Yöntem Yasasına göre değerleme yarkurullarınca belirlenecek tutar, kazancı dönemsonu kaynak çizelgesi ya da işletme hesabı temeline göre belirlenen işletmelerde ise son dönemsonu kaynak çizelgesinde ya da varlık çizelgesinde gösterilen değer temel tutulur. İşletmede yıpranan ekonomik değerlerin elden çıkarılması durumunda ekonomik değerlerin elde edilmesi için yapılan harcama tutarı yerine yıpranma payı düşüldükten sonra kalan değer temel tutulur. Taşınır değerlerin elden çıkarılmasında edinme ederinin belgelenememesi durumunda Vergi Yöntem Yasasının 266. maddesinde yazılı saymaca değer, edinme ederi olarak kabul edilir. Dar yükümlülerin (kurumlar da içinde) yabancı anamal düzenlemelerine göre ilgili orunlardan izin alarak Türkiye'y...
(Şerh No: 2628 - Türkçeleştiren: Özge YÜCEL - Tarih : 19-12-2009)

[Bu Maddeye Yeni Şerh Ekleyin]
THS Sunucusu bu sayfayı 0,04236698 saniyede 10 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.