Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Yanıt Bekleyen Hukukçu Meslektaşların Soruları
Kanallar : Lütfen Seçiniz

Hukuk Haberleri :
Haber Ekleyin

Yazan : Av.Bet, Tarih : Bugün 08:42
Merhaba meslektaşlarım , kira hukukunda bildiğimiz üzere arabuluculuktan istisna tutulan alanlar oldu ilamsız icraya dayallı icra hukuk mahkemesinde görülecek işler istisna alanında .

Arabulucu olarak böyle bir başvuru geldiğinde dosyanın sulh hukukta mı icra hukukta mı inceleneceğini evraklar üzerinden biz mi değerlendireceğiz . Dava şartı kapsamında değil ise arabulucu olarak dosyayı ne şekilde kapatmalıyız ? Dava şartına uygun olmadığı yönünden yapmamız gereken nedir ?
[Konunun Forumdaki Yeri]  Okuyucu :59, Yanıtlar : 0   [Yanıtlayın]

Yazan : AV. HATİCE T., Tarih : Dün 11:10
Merhaba;
Muris kat irtifakına tabi 4 katlı binadaki daireleri mirasçıları arasında paylaştırmıştır. Binanın çatı katına kaçak olarak yaptığı 3 daireden bir tanesini( müvekkilimin gidişatının iyi olmadığı ve yolda kalma ihtimaline karşılık ) paylaşma niteliğinde müvekkilime vasiyet etmiştir.
Zaman içinde murisin öngörüsü gerçekleşmiş ve müvekkilim dışarıda kalmıştır. Müvekkilim ilgili dairenin mirasçı kardeşlerden kendisine teslimini talep etmiştir. Fakat buna yanaşmamaları üzerine bu dairenin teslimini talep etmektedir.
1-Miras nedeniyle istihkak davası sonunda olumlu sonuç alınabilirmi? Veya bu konuda izlenmesi gereken farklı bir yol varmı?
2-Müvekkilimi mirasçı kardeşleri binaya sokmadıklarından noter aracılığı ile yapılan ihtar ve taleplere rağmen kendisine bu dairelerin hangi mirasçı veya mirasçılar tarafından kullanıldığı veya kiraya verilmiş ise kim tarafından verildiği konusunda bilgi verilmediğin edinme ihtimali de olmadığından davayı kim ve kimlere karşı açması gerekir?
3-Dairelerde kiracı varsa kiracılarda davada taraf olarak gösterilmesi gerekirmi?
teşekkür ederim.
[Konunun Forumdaki Yeri]  Okuyucu :97, Yanıtlar : 0   [Yanıtlayın]

Yazan : av.eylemm, Tarih : Dün 05:47
Merhabaşar, boşanma davamızda ziynet eşyalarına yönelik bilirkişi raporları tamamlandı başta ziynetlere yönelik formalite olarak belirttiğimiz miktar içni ıslah yapmayı düşünüyoruz ama ilk kez yapacağız. Hakim ziynetlere yönelik yemin teklif etmişti tanıklar fotoğraflar vs olmasına rağmen. Biz de yemin delilinden vazgeçtik. Bunun aleyhe karar çıkacağı anlamına geldiğini söyleyenler var yine de ıslah yapmalı mıyız tavsiyeleriniz neler teşekkür ederiz.
[Konunun Forumdaki Yeri]  Okuyucu :122, Yanıtlar : 0   [Yanıtlayın]

Yazan : Actio06, Tarih : 19-09-2023 23:04
Merhaba sayın meslektaşlarım. Çok ilginç bir olayı paylaşacağım. Fikirlerinize açığım. Müvekkil aleyhinde alacaklı vekili tarafından kira borcunun ödenmesi için ilamlı takip yapılıyor. Ekine kira sözleşmesi, tahliye taahhütnamesi, ihtarname ekleniyor. İcra müdürlüğü talebi kira borcu için örnek 13, tahliye taahüdü için örnek 14 yapılması gerektiği, bu takipte kira borcu için örnek 13 talebi gönderilirse örnek 13 ödeme emri düzenleneceği gerekçesiyle reddediyor. alacaklı vekili örnek 13 takip talebi düzenleyip, açıkça da örnek 13 ödeme emri gönderilmesi talebinde bulunuyor. Bundan yaklaşık 10 gün sonra da adi yazılı tahliye taahhüdüne dayalı olarak ayrıca ilamlı takip yapıyor. Yaptığı ilamlı takip ilam olmaması nedeniyle şikayetimiz üzerine duruyor. Örnek 13 için başlayan takipte kira borcu süresi içinde ödeniyor. Bu defa alacaklı vekili aynı takipte aslında örnek 13 talep etmediği, ekine tahliye taahhüdü eklediği gerekçesiyle örnek 14 tahliye emri düzenlenmesini talep ediyor. Bu defa icra müdürlüğü örnek 14 tahliye emri düzenliyor. henüz müvekkile tebliğ edilmedi. ancak açıkça örnek 13 talebiyle başlayan takipte borç dahi ödendikten sonra örnek 14 gönderilmesinin usul ve yasaya aykırı olduğu bu konuda da şikayet yoluna gidilmesi gerektiğini, bunun itiraza konu edilemeyeceğini düşünüyorum. Dediğim gibi fikir ve görüşlere açığım. Şimdiden tüm meslektaşlara teşekkür eder, iyi forumlar dilerim
[Konunun Forumdaki Yeri]  Okuyucu :132, Yanıtlar : 0   [Yanıtlayın]

Yazan : av.cv, Tarih : 19-09-2023 14:56
Değerli meslektaşlarım, müvekkilin paydaşı olduğu bir vasıta söz konusu. Ancak bu vasıta üzerinde toplamda 10 paydaş var ve bir paydaşın borçları yüzünden vasıta üzerinde haciz var. Tüm paydaşlar anlaştı ve bu aracı müvekkile satmak istiyor ancak müvekkil satış sonrası vasıta üzerinde haciz ve yakalama kalmasın istiyor. Tüm paydaşların ortak kararı ile ortaklığın giderilmesi yoluyla bu araç müvekkile satılabilir mi? Satılırsa haciz nasıl kalkar? Yada bu haczi borçlu üzerine bırakarak aracı satın almanın bir yolu var mıdır?
[Konunun Forumdaki Yeri]  Okuyucu :135, Yanıtlar : 0   [Yanıtlayın]

Yazan : mamafi48, Tarih : 19-09-2023 12:16
Merhabalar Sayın Meslektaşlarım herkese iyi çalışmalar dilerim.

Müvekkilim bir şahıs şirketi olup tamirat işi yapmaktadır. Başka bir tüzel kişi şirketin bir aracını tamir etmiş olup söz konusu tamirat işlemi sonrasında da belli bir miktar bakiye alacak kalmıştır. Söz konusu bakiye alacak ise borçlu şirket tarafından ödenmemektedir.

Müvekkil ise yapmış olduğu işe karşılık borçluya haziran ayı içerisinde 3 gün vadeli ve geciken her ay için %5 faiz işleyeceği ibareleri bulunan bir e-fatura düzenlemiştir. Söz konusu e-fatura sistem üzerinden şirket muhasebesine otamatik olarak düşmüştür. Aradan 2 ayı aşkın bir süre geçmesine rağmen yapılan kısmi ödeme dışında müvekkil hesabına herhangi bir ödeme yapılmamıştır.

Meslektaşlarım bu konuyu baya bir araştırdım ne yazık ki işin içerisinden çıkamadım. Sorum şudur aslında;

1- Söz konusu olayda borçlu şirkete karşı icra takibi başlatmak istersek eğer TTK 18 md. "Tacirler arasında, diğer tarafı temerrüde düşürmeye, sözleşmeyi feshe, sözleşmeden dönmeye ilişkin ihbarlar veya ihtarlar noter aracılığıyla, taahhütlü mektupla, telgrafla veya güvenli elektronik imza kullanılarak kayıtlı elektronik posta sistemi ile yapılır." hükmü uyarınca icra takibi başlatmadan önce borçluyu temerrüde düşürmek için ihtarname keşide etmem gerekli midir?

2- Yine aynı kanunun 1530. maddesinde ise " Sözleşmede öngörülen ödeme süresi, faturanın veya eş değer ödeme talebinin veya mal veya hizmetin alındığı veya mal veya hizmetin gözden geçirme ve kabul usulünün tamamlandığı tarihten itibaren en fazla altmış gün olabilir. Şu kadar ki, alacaklı aleyhine ağır bir haksız durum yaratmamak koşuluyla ve açıkça anlaşmak suretiyle taraflar daha uzun bir süre öngörebilirler. Ancak alacaklının küçük yahut orta ölçekli işletme (KOBİ) veya tarımsal ya da hayvansal üretici olduğu veya borçlunun büyük ölçekli işletme sıfatını taşıdığı hâllerde, ödeme süresi, altmış günü aşamaz." uyarınca ihtarname keşide etmeden doğrudan icra takibi başlatılabilir mi?

Bu konuda yardımcı olabilirseniz meslektaşlarım çok sevinirin. Herkese iyi çalışmalar dilerim.
[Konunun Forumdaki Yeri]  Okuyucu :182, Yanıtlar : 0   [Yanıtlayın]

Yazan : ogrenenavukat, Tarih : 18-09-2023 20:24
İyi akşamlar diliyorum. Müvekkilimiz bir bağımsız bölüm alacağını üçüncü bir şahsa devretmiş. Buna karşın kendisi de aynı alacağı aynı üçüncü şahsa devretmek için aynı kişiye dava açmış. Bunu ise başka bir sözleşme ile yükümlü kılındığı için yapmış. Yükümlü kılındığı sözleşmeyi, alacağı temlik ettiği sözleşmeden daha sonra yapmış. Davalı olan taraf husumet itirazında bulundu. Alacağın temlik edildiğini ve dava açma hakkının bulunmadığını ifade etti. Burada izlenecek herhangi bir yol, karşıt geliştirilebilecek bir savunma var mıdır? Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ediyorum.
[Konunun Forumdaki Yeri]  Okuyucu :172, Yanıtlar : 0   [Yanıtlayın]

Yazan : tegese, Tarih : 18-09-2023 14:25
Sayın Meslektaşlarım

Resmi şekilde yapılması gereken mirastan feragat sözleşmesinin, mirasçı tarafından tek taraflı bir beyan ile vasiyetnamenin açılması dosyasına beyan yazmak suretiyle yapılmış olması şekil şartının gerçekleştiği sonucunu doğurur mu?

Özetle resmi şekil kesinlikle noter huzurunda yapılmak suretiyle mi sağlanmış olur?
[Konunun Forumdaki Yeri]  Okuyucu :190, Yanıtlar : 0   [Yanıtlayın]

Yazan : ElifÖzyalım, Tarih : 18-09-2023 13:14
Merhaba,
Müvekkilin hisseli tapusunda malik hanesinde 0/1 paylı iki adet malik bulunmakta. Bu kişiler payları olmamasına rağmen, sırf malik hanesinde isimleri olması nedeniyle ortaklığın giderilmesi davasına dahil edilmeli mi?
Teşekkürler.
[Konunun Forumdaki Yeri]  Okuyucu :180, Yanıtlar : 0   [Yanıtlayın]

Yazan : drako, Tarih : 18-09-2023 08:28
Müvekkile eşi şiddet uyguluyor ve müvekkil akrabalarının yanına dönüyor. Bu arada eş evlilik birliği içinde alınmış ev ve arabayı arkadaşına satış gösteriyor ve devrediyor. Arabayı ise yine önce arkadaşına ardından başka birine satıyorlar.

Bu durumda araba ile alakalı isteğimin diğer kişi iyiniyetli ise ancak bedel olacağını düşünmekle beraber, taşınmaz için ne yapabiliriz?

Tasarrufun iptali mi yoksa BK 19 a mı gitmek gerekir? Eşin devrettiği kişinin arkadaşı olması halinde ben BK 19 a gitmem gerektiğini düşünüyorum ama emin olamadım.
[Konunun Forumdaki Yeri]  Okuyucu :204, Yanıtlar : 0   [Yanıtlayın]

Yazan : PolatKamu, Tarih : 17-09-2023 16:58
Meslektaşlarım merhaba, bir konuda bilginize başvurmak istiyorum.

Müvekkilim trendyol sitesinden Mayıs ayında bir bahçe salıncağı satın alıyor. Ürün kendisine teslim ediliyor ancak bir parçanın ayıplı olması sebebiyle bunu satıcıya bildirip gönderdi. Satıcı da ayıpsız bir benzerini gönderdi.

Sürat Kargo ile Malatya'ya gelen ürün 1 ay dağıtıma çıkmamış. Akabinde Sürat Kargo hiçbir gerekçe göstermeden ürünü teslimata çıkarmadan satıcıya gönderiyor. Bu süreçte Müvekkil defalarca Sürat Kargo ile görüşüyor ve aldığı yanıt "Gelin kendiniz alın." oluyor.

Satıcı tekrar ürünü gönderiyor ve Sürat Kargo'nun aynı şubesi Malatya'da yine yaklaşık 1 ay olarak dağıtıma çıkmıyor. Neredeyse her gün genel merkezi arıyor ve gerekli işlemlerin yapılacağı belirtiliyor. Bahçe salıncağı olduğunu belirtti defalarca, yazın kullanabileceğini ve derhal teslim edilmesini talep etti. Ancak hiçbir işlem gerçekleşmedi.

Akabinde ürünün teslim edildiğini sorguladığı ekranda görmüş. Yani Sürat Kargo göz göre göre yalan beyanda bulunmuş. Bunun üzerine Müvekkil kargo firmasına gidiyor. Oradaki görevliler de yoğunluktan şikayet ediyor, teslim edildi ibaresinin bölge müdürlüğü tarafından girildiğini söylüyorlar. Söz konusu kargo parçası ise camın önünde "Dağıtıma çıkmayacak olan" alanda yer almaktaydı.

Müvekkil yaklaşık 2,5 ay bu süreçle uğraştı. Defalarca şikayet talebi oluşturdu ve Kargo firmasını aradı. Kargo şubesi zaten telefonu açmıyordu hiçbir zaman. 2-3 ay boyunca yazın o bahçe salıncağını kullanamadı (değeri 7500 Türk lirası). Kargo firması hakkında dava açmak istiyor.

Siz olsaydınız ne yapardınız? Ürün değeri kadar maddi tazminat davası mı yoksa X değerinde manevi tazminat davası mı? Doğrudan Asliye Hukuk Mahkemesinden mi açılması gerekir yoksa Tüketici Hakem Heyeti ve devamı prosedürü mü uygulanmalıdır?

Şimdiden hepinize çok teşekkür ederim,
Saygılarımla...
[Konunun Forumdaki Yeri]  Okuyucu :261, Yanıtlar : 0   [Yanıtlayın]

Yazan : denizhan_26, Tarih : 16-09-2023 17:53
Merhabalar meslektaşlarım, 1994 yılında Belediye tarafından bir bölgede düzenleme yapılıyor. Müvekkilin de bu yerde bulunan arsa üzerinde bir taşınmazı mevcut. Belediye müvekkilden taşınmaz yerine o tarihte düzenleme ortaklık payı karşılığında para ödenmesi için tebligat gönderiliyor. Şuan için dop kesintisi %45 oranına çıkartılmış ve hali hazırda 300.000 TL civarında bir meblağ isteniyor.
İlk olarak Belediye tarafından 1994 tarihindeki dop oranı günümüze yönelik olarak %45 oranına çıkartılabilir mi?
Ayrıca şuan için uygulanan yeniden değerleme oranı çok yüksek. Buna yönelik verilen herhangi bir Yüksek Mahkeme kararı var mıdır? İlgilenen olduysa daha önce yardımcı olabilirse çok sevinirim.
[Konunun Forumdaki Yeri]  Okuyucu :242, Yanıtlar : 0   [Yanıtlayın]

Yazan : Defi-Def, Tarih : 15-09-2023 16:02
Usulüne uygun olarak güçlendirme kararı alınmış ve güçlendirme işlemlerine fiilen başlanmış bir apartmandan kat maliklerinden biri güçlendirme işlemlerini aksatmakta ve dairesine giriş izni vermemektedir. Bu durumda ilgili kat malikine karşı nasıl bir yaptırım ve dava yoluna gidilebilir?
[Konunun Forumdaki Yeri]  Okuyucu :318, Yanıtlar : 0   [Yanıtlayın]

Yazan : Av.Ozan Solak, Tarih : 15-09-2023 11:29
Merhaba arkadaşlar , bir fatura takibim vardı itiraz edildi. Daha önce anlaşılan işle ilgili ödemeler yapilmis ancak hepsi ödenmemiş. Ödenmeyen kısım için fatura kesmiş müvekkil. Yapılan ödemelerde bir açıklama yok. Dava yoluna gitsek kazanma şansimiz nedir?( Yapılan iş eve yapılan demir doğrama işlemleridir.)
[Konunun Forumdaki Yeri]  Okuyucu :314, Yanıtlar : 0   [Yanıtlayın]

Yazan : Av.Reyyanur Çiçekli, Tarih : 14-09-2023 20:28
Ortaklığın giderilmesi davası kesinleştikten sonra davacı satış talep etmezse, tüm masrafları satış talep eden davalı mı karşılar? Gazete ilan masraflarını satış talep eden karşılıyor bildiğim kadarıyla. Ancak sonrasında keşif, bilirkişi, vb diğer masraflar da davalıya mı aittir? Yoksa davacı mı karşılar?
Teşekkürler
[Konunun Forumdaki Yeri]  Okuyucu :325, Yanıtlar : 0   [Yanıtlayın]

Yazan : nerminn, Tarih : 14-09-2023 19:40
Sayın meslektaşlarım bir çıkmazın içerisindeyim yardımınıza ihtiyacım var. Dayım 2014 yılında Yalova Termal Akköyden devremülk sözleşmesi imzalamış, bedeli peşin ödeyerek tapuyu almış. Tapuda şu an 7/3650 oranında hisseye sahip ancak sözleşme çıkan bir yangında yok olmuş. Tanzim tarihi aynı gün ve vade tarihleri ise 2018-2019 arasında olan 10-15 senede dayalı aleyhine icra takibi başlatılmış. Miktarlar düşük olduğu için aidat borcu olduğunu düşünüyorum. Benzer konularda tapu iptal ve tescil davası açıldığını duydum ama hepsi de sözleşmeye dayanmış. Ben sözleşmeye nasıl ulaşabilirim onu bile bilmiyorum. Bir yerde sözleşmenin verildiğinin ispat yükü satıcıdadır diye gördüm ama bu benim için ne kadar faydalı olur bilemedim. Bu arada dayım, devremülkü hiç kullanmadığını söylüyor. Asıl sorum ise şu ki ELİMİZDE SÖZLEŞME OLMAMASI DURUMUNDA TAPU İPTAL TESCİL DAVASI İLE SENETLERİN İPTALİ DAVASI AÇABİLİR MİYİM?
[Konunun Forumdaki Yeri]  Okuyucu :319, Yanıtlar : 0   [Yanıtlayın]

Yazan : Av.Reyyanur Çiçekli, Tarih : 14-09-2023 18:10
Merhabalar meslektaşlarım
Ortaklığın giderilmesi davası karara çıktı ve kesinleşti. Davacı henüz satış talep etmedi. Bu yüzden davalı vekili olarak dosyanın satış müdürlüğüne gönderilmesini talep etmeyi düşünüyorum.

1)Bu durumda satışı biz talep ettiğimiz için masraflar bize mi ait olacak? Eğer öyleyse bu aşamada yapmam gereken bir masraf var mı, varsam nedir?

2) Miras payları oranında satış bedeli üzerinden binde 11 tutarında karar ve ilam harcına hükmedildi. Bu harç hangi aşamada ödeniyor? Ödenmeden satış talep edilebilir mi?
[Konunun Forumdaki Yeri]  Okuyucu :314, Yanıtlar : 0   [Yanıtlayın]

Yazan : gbahsi, Tarih : 14-09-2023 14:10
Merhabalar meslektaşlarım. İşverenin, işçisinin istifa etmesi nedeniyle açacağı ihbar tazminatı talepli dava ne şekilde açılmalıdır? Örneğin, miktar olarak işçinin maaşını belirleyebilecek durumda olduğundan dolayı belirsiz alacak davası olarak açamayacağı kanaatindeyim. Kısmi dava olarak açılabilir mi? Daha önce bu şekilde dava açmış meslektaşların yardımını dilerim. Şimdiden teşekkürler.
[Konunun Forumdaki Yeri]  Okuyucu :309, Yanıtlar : 0   [Yanıtlayın]

Yazan : Av.Kadir Ay, Tarih : 14-09-2023 12:13
Sayın meslektaşlarım merhabalar.

Asliye hukuk mahkemesinde adli yardım talepli olarak menfi tespit davası açtık. Adli yardım talebimiz reddolundu. Bunun üzerine itiraz ettik fakat itirazımızda reddolundu. Dava harcı müvekkilin ödeyebileceğinin çok üstünde ve gerçekten adli yardımdan fayladanması mümkün (farklı bir dosyada talebimizi kabul edildi).

Fakat adli yardım talebin reddine ilişkin itirazın reddedilmesi sonucu mahkeme harcı yatırmak üzere süre verdi. Bu aşamadan sonra nasıl bir kanun yolu izlemek mümkündür? Söz konusu itirazımın reddine ilişkin karara karşı itiraz yolları var mıdır? Var ise eğer bunlar nelerdir?

Değerli cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
[Konunun Forumdaki Yeri]  Okuyucu :312, Yanıtlar : 0   [Yanıtlayın]

Yazan : ayzıt, Tarih : 14-09-2023 10:50
Merhaba sayın meslektaşlarım,
A(davacı tanığı) kişisinin abisi B yurtdışında çalışıyor ve evlatlık görevi olarak annesine ara ara para gönderiyor . A kişisinin abisi B Türkiye'ye döndüğünde ara ara para gönderdiğine (taşınmazın değerini karşılamayacak ölçüde ) dayanarak annesinin taşınmazları içinde en değerli olanı kendi üzerine devretmesi için baskı yapıyor. Aile içinde huzursuzluk çıkmaması adına A ,annesi, eşi ve abisi B tapuya gidiyorlar. A kişisi ve eşi şahit oluyorlar. Sonrasında ise muris muvazaasına dayanarak dava açılıyor. A kişisi ve eşi tanık olabilir mi baskı konusunda? Tanık beyanları ne kadar dikkate alınır? Bu olaya ilişkin yargıtay kararlarında emsal karar var mı ? Şimdiden teşekkür ederim.
[Konunun Forumdaki Yeri]  Okuyucu :305, Yanıtlar : 0   [Yanıtlayın]


THS Sunucusu bu sayfayı 0,05377603 saniyede 13 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.