|
Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun] |
26-09-2002, 22:57 | #1 |
|
Ceza Zamanaşımı
Merhaba,
Sadece yakalama müzekkeresinin çıkarılmış olması, ceza zamanaşımını keser mi? ceza zamanaşımının gerçekleşmesi durumunu tespit için, mahkeme kararı gerekli midir? saygılarımla. |
12-05-2007, 13:49 | #2 |
|
tck 71/1 de usulüne uygun yapılan tebligat(yani kişiye tebliğin yapılabilmiş olması) ve ya kişinin YAKALANMASINI zamanaşımını kesen bir olgu olaark düzenlemiş. şayet yakalama müzekkeresi çıkarılmasının da zamanaşımını kesmesini isteseydi kanunkoyucu bunu açıkça düzenleyeceğini düşünüyorum zira ceza kanunları yoruma kapalıdır.yine de başka fikirleri de tartışmak isterim zira bu konuda benim de fikrim net değil.SAYGILARIMLA..
|
15-06-2009, 13:59 | #3 |
|
Selamlar Meslektaşım
Ceza zamanaşımı TCK 71/1 e göre ; Hükümlüye cezanın infazı için usulüne uygun olarak yapılmış tebligat ile veya bu maksatla hükümlünün yakalanması ceza zamanaşımını keser. Bunlar olmadan ceza ; zamanaşımına uğramış ise! Mahkemesine müracaat ile infazın ceza zamanaşımı nedeniyle geri alınması suretiyle mahalline iadesi talebinde bulunmak icap eder kanaatindeyim. İyi çalışmalar dilerim. Saygılarımla. |
02-05-2012, 10:56 | #4 |
|
Herkese selamlar,
Suçun işlenme ihtimalinin olduğu tarihten yaklaşık 16 sene sonra zimmet güveni kötüye kullanma görevi ihmal gibi suçlar için suç duyurusunda bulunuluyor. Savcı şuan şüphelilerin ifadesi alıyor. Bu durumda TCK m. 66daki ceza dava zamanaşımı sürelerini mi uygulatıyoruz? |
02-05-2012, 11:35 | #5 |
|
Zamanaşımında da şüpheli ya da sanık lehine olan hüküm uygulanır .Direk bu uygulanır diyemeyiz.Ben eski kanunu hiç bilmiyorum o yüzden hangisinin daha lehe olduğunu söyleyemiyorum kusura bakmayın .İyi çalışmalar .
|
02-05-2012, 11:49 | #6 | |||||||||||||||||||||||
|
Benim sorduğum soru ile verdiğiniz cevaplar arasında herhangi bir bağlantı bulunmuyor. Forum kurallarını hatırlatarak; bilmediğiniz sorulara "bilmiyorum kusura bakmayın" şeklinde yanıt vermemenizi tavsiye ederim. İyi Çalışmalar. |
02-05-2012, 12:31 | #7 |
|
TCK m.71e göre Hükümlüye çıkartılan tebligat ceza z.aşımını kesmez. Fakat bu tebligat usule uygun olarak tebliğ edilmiş ise ceza zamanaşımını keser.
|
02-05-2012, 13:30 | #8 | |||||||||||||||||||||||
|
Yeni TCK 66 ıncı maddenin uygulanabilmesi için, şüphelinin lehine olması gerekir. İsnat olunan suç 16 yıl önce ve eski TCK yürürlükteyken işlenmiştir. Bu durumda iki yasanın zamanaşımı hükümlerine bakılacak ve hangisi şüphelinin lehine ise o kanun uygulanacaktır. Yeni TCK 66/1-d'ye göre, sözkonusu zimmet suçunun dava zamanaşımı:15 yıldır. 15 yıl içinde zamanaşımını kesen sebepler yoksa, kovuşturmasızlık kararı verilmelidir. Savcının ifade alması zamanaşımını kesen sebeplerdendir. Mesele 15 yıl içinde alınıp alınmadığıdır. Eski TCK 102/5 maddesine göre dava zamanaşımı 10 yıldır. Zamanaşımını kesen sebepler olsa bile en fazla 15 yıl içinde hüküm tesis edilip kesinleşmelidir. Şu durumda olayınızda bu madde uygulanmalı ve kovuşturmasızlık kararı verilmelidir. |
02-03-2014, 22:43 | #9 |
|
Zimmet Suçunda Uzamış Zamanaşımı Süresi
Zimmet (nitelikli) suçunu bankanın müdürü, müdür yardımcısı ve veznedarı iştirak halinde (suç tarihi 1999 olup kamu davası 2007 yılında açılmış ve halen derdesttir) işlemişlerse, zamanaşımı süresi (uzamışı) yine de en fazla 15 yıl mı olur? Başka bir söyleyişle, fail sayısı uzamış zamanaşımı süresini olumsuz yönde etkiler mi?
|
03-03-2014, 12:53 | #10 | |||||||||||||||||||||||
|
|
Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk) | |
|