|
Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun] |
09-10-2013, 13:05 | #1 |
|
Anlaşmalı boşanma davasından sonra tazminat ve yoksulluk nafakası
Merhaba sayın meslektaşlarım, müvekkilim sahta ayrılık vaadiyle eşi ile protokol imzalayarak ayrılmışlardır. Henüz karar kesinleşeli 6 ay olmuştur. Protokolda tazminat ve nafaka için "taraflar birbirlerinden tazminat ve nafaka istememektedir." diye sadece bu cümle vardır. Herhangi bir feragat söz konusu değildir. Bu durumda yoksulluk nafakası ve maddi manevi tazminat açanilrim diye düşünüyorum. Bu konuda bana yardımcı olacak ve yargıtay kararı paylaşabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim. Saygılar
|
09-10-2013, 20:15 | #2 |
|
Sayın meslektaşım Yargıtay 6.HD 2010/11930 Esas, 2011/5632 Kararında boşanmanın feri niteliğinde olmayan ziynet ve eşya davası yönünden dava açılabileceği belirtmiş.
|
09-10-2013, 20:36 | #3 |
|
Tesekkur ederim meslektaşım ama ziynet esyasi kişisel alacak olarak kabul ediliyor biliyorum be on yıllık zamanaşımına tabi. Benim sorum nafaka ve tazminat mk madde 178.
|
10-10-2013, 15:00 | #4 | |||||||||||||||||||||||
|
Yoksulluk nafakası ve maddi tazminat davası açamazsınız. Nafaka ile ilgili olarak aşağıdaki linkteki konunun 8 no.lu mesajında bir Yargıtay kararı bulunmaktadır. http://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=34631 |
10-10-2013, 15:29 | #5 | |||||||||||||||||||||||
|
|
10-10-2013, 15:46 | #6 | |||||||||||||||||||||||
|
Anlaşmalı boşanma davalarında genellikle taraf vekilleri, "vekalet ücreti talep etmiyoruz" derler. O halde, davadan sonra bunu da isteyebilirler. Şöyle deseniz, tartışılabilir: "Nafaka talep etmiyorum, demiş. Belki de tedbir nafakasını kastetmiştir. Açıkça -yoksulluk nafakası talep etmiyorum- dememiş" |
10-10-2013, 15:51 | #7 | |||||||||||||||||||||||
|
|
10-10-2013, 16:18 | #8 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Katılmıyorum. Konu bağlamında sadece "iştirak nafakasından" ileriye yönelik olarak feragat edilemez. Bunu "yoksulluk nafakası" için söylerseniz, ben de size "yoksulluk nafakası" isteme hakkı ne zaman doğar, diye sorarım.
Hangi durumda engel değildir? Boşanma davası sırasında hiç bahsi geçmemişse veya bu hususta hiç karar yoksa talep edilir.
Tam tersine "talep edilir" diyen bir madde var(TMK 178).Ama yukarıda yazdığım şekilde talep edilebilir.
Bu bir iltifat ise(yani sizin görüşünüz ise) çok teşekkür ediyorum. Tereddüt ettim, çünkü "başkaları doğru sayar ama"şeklinde anlam da çıkmaktadır. |
10-10-2013, 18:42 | #9 | |||||||||||||||||||||||
|
|
11-10-2013, 01:30 | #10 |
|
İştirak nafakasının talep edilebilirliği, kamu düzeninden kaynaklanmaktadır; anlaşmalı boşanma davasında çocuğu olmasına rağmen iştirak nafakası talep etmeyen tarafın istemi kabul edilir ve nedense kamu düzeninden dolayı resen incelenmez...
Kolay Gelsin... |
11-10-2013, 10:45 | #11 | |||||||||||||||||||||||
|
TMK 166/3 maddeye göre hakim tarafların hazırladığı protokole "tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak, bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir." |
11-10-2013, 10:46 | #12 | |||||||||||||||||||||||
|
Sizin bildiğiniz ve fakat benim bilmediğim (konu bağlamında) konu nedir? |
11-10-2013, 11:21 | #13 | |||||||||||||||||||||||
|
Doğru, ancak uygulamada hangi anlaşmalı boşanma davasında bu husus araştırılıyor? Yargılama uzamaması için bu nevi araştırmalar hiç yapılmadan 1 hafta da karar veriliyor. Nasıl olsa temyiz eden yok... Ancak konuda da bahsedildiği gibi aradan yıllar geçiyor, anlaşmalı boşanan taraflardan biri çocuğu için iştirak nafakası talep ediyor ve talep karar görüyor, neden ? Çünkü iştirak nafakası kamu düzeniyle alakalı ve çocuğun menfaati önemli! Peki ama hakim anlaşmalı boşanma kararı verdiğinde zaten bu hususları gözetlemiş oluyordu... Sonuç olarak; anlaşmalı boşanmadan sonra iştirak nafakasının talep edilebilirliği, kamu düzeninden değil, hakimin eksik incelemesinden kaynaklanmaktadır. Demek istiyorum... |
Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk) | |
|