04-05-2006, 21:52 | #1 |
|
Avukatlıkta home-ofis uygulaması ve vergilendirme
bir stajyer avukat olarak kafamdaki binlerce sorudan biri de bu olduğu için üstadalarıma bir konuda akıl danışmak istiyorum.
home-ofis kavramı diye bir tabir avukatlık mesleğinde yaygın bir şekilde var mı tam bilemiyorum ama bu duruma bir kaç kez rastladım.home-ofis kavramı için ilgili kanunlarda yasal bir engel bulunmaktamıdır acaba?Ve şunu da eklemek istiyorum home-ofis açılması durumunda avukatın vergiden bir indirime tabi tutulduğunu duydum,bunun bir gerçeklik payı var mıdır ve prosedür ne şekilde işliyor böyle bir durum mevcutsa.saygılarımla |
07-07-2006, 00:02 | #2 |
|
Üstadınız Değilim Ama
Yine de yanıt yazmak istiyorum.Home-office kullanmak bana iyi bir fikir gibi gelmiyor.Bir kere normal ofislere göre çok daha fazla vergi ödemek gerekiyor.Avukatlar için bir indirim var mı bilemiyorum; ama avukatlık serbest meslek olduğu için vergide indirim olacağını sanmıyorum.Bence ofis olarak kullanacağınız bir yer için daha fazla vergi ödemek gereksiz bir harcama olur.Ama aynı zamanda da evinizde olacağınız için avantajları da var tabii.hoşcakalın..
|
07-07-2006, 11:55 | #3 |
|
GVK.m 68 Serbest meslek erbabının gider kalemleri:
1. Mesleki kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için ödenen genel giderler (İkametgâhlarının bir kısmını iş yeri olarak kullananlar, ikametgâh için ödedikleri kiranın tamamı ile ısıtma ve aydınlatma gibi diğer giderlerin yarısını indirebilirler. İş yeri kendi mülkü olanlar kira yerine amortismanı, ikametgâhı kendi mülkü olup bunun bir kısmını iş yeri olarak kullananlar amortismanın yarısını gider yazabilirler.). |
07-07-2006, 19:43 | #4 |
|
Kusura bakmayın
Anlaşılan daha hukukçu olabilmem için çok çalışmam gerek..
|
07-07-2006, 21:09 | #5 |
|
cevabınız için teşekkür ederim.O zaman kirada yaşayan ve bir şekilde ofis açmayı düşünen genç bir avukat için home-ofis uygulaması daha avantajlı gözüküyor sanırım.En azından ekonomik anlamda ufakta olsa bir katkısı olabilir.Peki şunu sormak istiyorum oturmakta bulunduğum dairenin yarısını ofis yapmak istesem nasıl bir prosedürden geçmekte bilginiz var mı acaba?
|
19-02-2011, 11:06 | #6 | |||||||||||||||||||||||
|
Sayın Obaykan Sorunuzun yanıtını bulabildiniz mi?Home-ofis şeklinde çalışma yaptınız mı?Deneyiminiz oldu ise benim konu ile ilgili malumata ihtiyacım var. |
28-02-2011, 21:59 | #7 |
|
Merhabalar. Ben şu anda kirada bulunduğum evde home-pfisimde çalışıyorum. Yeni mesleğe atılan arkadaşlara tavsiye ederim.Kira kontratı ve diğer evraklarla birlikte vergi dairesine home- ofis açacağınızı bildirmek yeterli. Buradaki avantaj ofis için ayrıca kira-vs. giderlerin olmaması ve kirayı ve diğer giderlerin yarısını (elektrik, su, doğalgaz vs.) vergiden düşülmesidir. Dezavantajları ise:Burası bir ev olduğundan site yönetimi tabela asmama izin vermedi.Müvekkilleri kabul etmedebiraz sıkıntı yaşıyorum. Ancak gene de çok memnunum. İlk yılımdayım. CMK ve birkaç özel dosya dışında fazla işim olmadığından giderleri kısmak zorundayım. Bu nedenle başlangıç için home ofisi tavsiye ederim.Bilmem yardımcı olabildim mi?
|
28-02-2011, 22:04 | #8 |
|
Unuttuğum bir husus da kira miktarının sanırım aylık %25 i kadar stopaj ödemem sözkonusu. Bu normal ofislerde de var mı bilmiyorum. saygılar.
|
01-03-2011, 11:22 | #9 | |||||||||||||||||||||||
|
|
07-03-2011, 11:23 | #10 |
|
İşyeri havasını nasıl oluşturuyorsunuz peki.Salonu ofis şeklinde dizayn ettiniz diyelim EVDEKİ DİĞER İNSANLAR NASIL YAŞIYOR.Komşular ciddi sorun oluyormu,çocuk sesi,yemek kokusu... merkezde oturuyorum ofise 5 dk uzaklığında evim.İkisini birleştirmek bana da cazip geliyor.Özellikle çocuklarım açısından iyi olacağını düşünüyorum.Ama işyeri vasfını tam olarak taşımamasından çekiniyorum.
|
08-04-2011, 23:00 | #11 |
|
İşyeri havası tam olarak yok.Ben evimin girişindeki ilk odayı ofis şeklinde hazırladım. Diğer odaların ve salonun bu odadan görülmesi mümkün değil. Evde eşimden başka kimse yok.Daha önce de dediğim gibi bu sadece ilk yıllar için uygun. Masrafların az olması açısından home ofisi önerdim.Çok fazla işi ve müvekkili olan meslektaşlara tavsiye etmem. saygılar.
|
26-12-2012, 14:31 | #12 |
|
Merhaba Sayın Nisan Çiçek, Forum içerisinde arama yaparken yazdıklarınızı gördüm. Tam olarak hangi belgelerle başvuru yapmamız gerekli? Büro açarken vergi dairesi görevlilerince yapılan yoklama home office'de de söz konusu oluyormu?
biraz açıklarsanız çok sevinirim... Saygılar... |
26-12-2012, 18:02 | #13 | |||||||||||||||||||||||
|
Sadece Gelir Vergisi Kanunu 68. madde gereğince evinize ait masrafların yarısını gider olarak yazıyorsunuz tek fark bu. |
Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk) | |
|