|
Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun] |
30-09-2014, 14:30 | #1 |
|
Ara Karar Ile Nafaka
Boşanma davasının 4. celsesinde, ara karar ile davalı kadın için tedbir nafakasına hükmedildi. Nafakayı davanın açıldığı tarihten itibaren, İlamsız icra yolu ile Mi talep etmek gerekiyor. Ayrıca ödeme emirini bizzat asile mi yapmak gerekir?
|
30-09-2014, 16:38 | #2 |
|
Tedbir nafakasını dava tarihinden itibaren ilamsız takip yoluyla isteyebilirsiniz.
Yapacağınız takip ilama dayalı olmadığı için ödeme emrinin asile yapılması gerekmektedir.Buna ilişkin bir karar sunuyorum.İyi çalışmalar. YARGITAY 12. HUKUK DAİRESİ Esas : 1995/10722 Karar : 1995/10480 Tarih : 11.07.1995 HACİZ YOLUYLA TAHSİL TEDBİR NAFAKASI İİK.32 743 Sa.Ka.137 Ara kararı ilam niteliğinde olmadığından, harcı ödemek suretiyle genel haciz yolu ile takip yapılmamalıdır. Usulüne uygun takip olmaması hali, kamu düzenine ilişkin olup kendiliğinden gözetilmesi gerekir. DAVA VE KARAR: Merci kararının müddeti içinde temyizen tetkiki Beyhan vekili tarafından istenmesi üzerine, bu işle ilgili dosya mahallinden Daireye 29.6.1995 tarihinde gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü: YARGITAY 12. HUKUK DAİRESİ KARARI: Alacaklı vekili Bakırköy Altıncı Asliye Hukuk Mahkemesi`nin 9.2.1995 tarih, 1994/702 esas sayılı ara kararı ile tayin edilen tedbir nafakasının tahsili için icra Müdürlüğü`ne başvurmuş ve borçluya muhtıra gönderilmesini istemiştir ve icra Müdürlüğü`nce talep gibi işlem yapılmıştır. Ara kararı ilam niteliğinde olmadığından harcı ödenmek suretiyle genel haciz yoluyla takip yapılması borçluya 49 örnek ödeme emri tebliği gerekir. Usulüne uygun bir takip yoktur. Bu husus kamu düzenine ilişkin olup resen gözetilerek muhtıranın iptaline karar verilmek gerekirken, yazılı gerekçeyle hüküm kurulması isabetsizdir. SONUÇ: Alacaklı vekilinin temyiz itirazının kabulü ile merci kararının yukarıda yazılı nedenle (BOZULMASINA), oybirliğiyle karar verildi. |
30-09-2014, 16:52 | #3 | |||||||||||||||||||||||
|
Vekille takip edilen işlerde vekile tebliğ zorunlu olduğu için hem vekile, hem de ceza hukuku açısından ve cezaların şahsiliği prensibinin bir gereği olarak, İİK 'nun cezaya ilişkin hükümlerinin uygulanabilmesi için, borçlunun kendisine tebligat çıkartılması gerekir. |
30-09-2014, 19:12 | #4 |
|
Kararda nafaka başlangıç tarihine ilişkin bir hüküm yoksa ara karar tarihinden itibaren nafaka talep edebilir, faiz işletebilirsiniz.
|
01-10-2014, 12:58 | #5 | |||||||||||||||||||||||
|
Ben tedbir nafakasının başlangıcının(başlangıç tarihi belirtilmese bile) dava tarihinden itibaren geçerlidir, diye biliyorum. Hatta mahkeme, "ara karar tarihinden itibaren" ya da "kararla birlikte" dese bile bozma sebebi olur, şeklinde biliyorum. |
01-10-2014, 14:06 | #6 |
|
Faizin ara karar tarihinden itibaren istenebileceği konusunda bir tereddüt yok.Ancak tedbir nafakasının başlangıcı konusunda Sayın Ergin ile aynı fikirdeyim.Buna dair birçok Yargıtay kararı mevcut.Aksine bir karar var ise meslektaşlar paylaşırsa seviniriz.
|
01-10-2014, 14:25 | #7 | |||||||||||||||||||||||
|
Ara kararda aksi belirtilmedikçe dava tarihinden itibaren tedbir nafakası işleyeceğine dair karar elinizde varsa paylaşabilir misiniz? |
01-10-2014, 15:51 | #8 |
|
Ben ''aksi belirtilmedikçe tedbir nafakasının dava tarihinden itibaren işleyeceği'' gibi bir yorumda bulunmadım.Tedbir nafakası başlangıcının dava tarihi olduğundan ve buna ilişkin Yargıtay kararlarından bahsettim.
|
01-10-2014, 15:53 | #9 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Uygulamada tedbir nafakası hükmedilirken hep "dava tarihinden itibaren ibaresi ile yazılır" benim görüşüm, bu belirtilmezse karar tarihinden itibaren nafaka alacağı doğar, bu yüzden karar kaleme alınırken "dava tarihinden itibaren" ibaresi ekleniyor.
|
01-10-2014, 15:58 | #10 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Sayın Ergin, Bu karar sizin görüşünüzü destekliyor, ancak benim konuya yaptığım yorum aile hukuku açısından değil, icra hukuku açısındandı.
|
04-10-2014, 11:57 | #11 |
|
Bu durumda benim anladığım verilen tedbir kararının içeriği başlangıç tarihi açısından somut olaya uygun düşmese bile icra memurunun kendiliğinden bunu yargıtay kararları doğrultusunda hukuka uygun olmadığını gözeterek değiştiremez.Tedbir kararının başlangıç tarihinin ancak mahkemesince yeni veya ek bir kararla düzeltilmesi gerekiyor gibi. Yoksa icra memuruna hüküm uygulama fonksiyonu yerine hüküm koyma fonksiyonunu da yüklemiş oluruz...
|
Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk) | |
|