Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Kamulaştırma Kanunu ve İntifa Hakkı

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 12-01-2011, 16:00   #1
üye20419

 
Varsayılan Kamulaştırma Kanunu ve İntifa Hakkı

Sayın meslektaşlar,

Bir vakfa ait taşınmaz, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce kurulan beş üniversiteden biri lehine 99 yıllığına intifa hakkına konu oluyor; ancak şu anda taşınmazda başka bir idare yerleşik durumda. Kamulaştırma Kanunu Madde 30 der ki;

"Kamu tüzel kişilerinin ve kurumlarının sahip oldukları taşınmaz mal, kaynak veya irtifak hakları diğer bir kamu tüzel kişisi veya kurumu tarafından kamulaştırılamaz."

Buna göre üniversiteye tanınan intifa hakkı bir kamulaştırma sayılabilir mi? Eğer öyleyse, bu kamulaştırmanın yok hükmünde sayılması gerekecektir.

"Taşınmaz mala, kaynak veya irtifak hakkına ihtiyacı olan idare, 8 inci Madde uyarınca bedelini tespit eder. Bu bedel esas alınarak ödeyeceği bedeli de belirterek mal sahibi idareye yazılı olarak başvurur. Mal sahibi idare devire muvafakat etmez veya altmış gün içinde cevap vermez ise anlaşmazlık, alıcı idarenin başvurusu üzerine Danıştay ilgili idari dairesince incelenerek iki ay içinde kesin karara bağlanır."

Bu durumda taşınmaza hangi idarenin daha çok ihtiyacı olduğu kararı hangi kriterler esas alınarak verilir?

Teşekkürler.
Old 12-03-2011, 11:40   #2
Hüseyin Kılıç

 
Varsayılan

30 maddenin devamında;
Taşınmaz mala; kaynak veya irtifak hakkına ihtiyacı olan idare, ödeyeceği
bedeli de belirterek mal sahibi idareye yazılı olarak başvurur. Mal sahibi idare
devire muvafakat etmez veya altmış gün içinde cevap vermez ise anlaşmazlık, isteyen idarenin başvurusu üzerine Danıştay ilgili idari dairesince incelenerek iki ay içinde kesin karara bağlanır.

Taraflar bedelde anlaşamadıkları takdirde; alıcı idare, devirde anlaşma tarihinden veya Danıştay kararının tebliği tarihinden itibaran otuz gün içinde,
10 uncu maddede yazılı kıymet takdiri komisyonuna değer takdir ettirir. Taraflar bu komisyon raporuna, kendilerine veriliş veya tebliğ ediliş tarihinden itibaren otuz gün içinde itiraz ettikleri takdirde, anlaşmazlık, 29/6/1938 tarih ve 3533 sayılı Kanun hükümlerine bağlı olmaksızın taşınmaz malın bulunduğu yer asliye hukuk mahkemesince karara bağlanır.

denilmektedir. Danıştay'ın böyle bir durumda kamu yararı bakımından hangi idarenin kamu yararının üstün olacağını tespit edip ona göre karar vereceği kanaatindeyim. Bu arada bahse konu kurumların 30. made kapsamında olup olmadığının öncelikle değerlendirilmesi gerekmektedir.

Saygılarımla...
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
İntifa Hakkı avukatsamsun Meslektaşların Soruları 2 05-04-2021 13:23
İntifa Hakkı Haciz arkin Meslektaşların Soruları 2 17-07-2010 11:12
İntifa hakkı Av.Günar Meslektaşların Soruları 2 07-07-2008 11:27
İntifa hakkı sahibi 3.kişi lehine sükna hakkı tanıyabilir mi ? Droogi Meslektaşların Soruları 1 01-10-2007 18:19
İntifa Hakkı vefa Meslektaşların Soruları 0 26-01-2003 15:42


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04382896 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.