Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

rücu davası mirasın reddi yargılama gideri

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 12-12-2014, 10:08   #1
Av.HavvaOZEL

 
Varsayılan rücu davası mirasın reddi yargılama gideri

İyi Günler,
Müvekkil sigorta şirketinin bir rücu davası var. Dava asıl davalı öldüğü için davalının mirasçısı olan iki oğluna karşı açıldı. Veraset ilamı aldık,ilamda her iki oğul da mirasçı olarak görülüyor. Ancak mirasçı çocuğun bir tanesi mirası reddetmiş. Biz bunu cevap dilekçesi ile öğrendik. Mirası reddeden
(davalı) mirasçı yönünden davamız reddedilecek. Benim öğrenmek istediğimse bu durumda yargılama giderini bu davalıya yükletip yükletemeyeceğimiz? Yargıtay kararı araştırdım ama bulamadım. Yardımcı olursanız sevinirim.
Old 12-12-2014, 11:47   #2
Av. Fırat BİLBAY

 
Varsayılan

Eğer dava açmadan önce mirasçılara ihtarname çekerek kendilerine rücu edeceğinizi bildirmiş ve borcu ödemek için süre tanımış olsaydınız davalı mirasçı da mirası reddettiğini ve bu nedenle murisin borcundan ötürü sorumlu tutulamayacağını size bildirme fırsatı yakalamış olacaktı. Bu yanıtı vermediği takdirde açılan dava nedeniyle haksız olacak ve red halinde dahi vekalet ücretine hak kazanamayacaktı. Ancak bunu yapmadıysanız davanız husumet nedeniyle reddolunmalı ve müvekkiliniz karşı vekalet ücretine mahkum edilmelidir görüşündeyim.

Bu vekalet ücreti maktu olacaktır.
Old 12-12-2014, 12:05   #3
Av.HavvaOZEL

 
Varsayılan

Ama bizim ihtarname çekme zorunluluğumuz yok. Buna rağmen yargılama giderinden sorumlu olmasını geçtim bide karşı vekalet mi ödeyeceğiz? Yargıtay kararı var mi bildiğiniz buna ilişkin?
Old 12-12-2014, 12:14   #4
Av. Fırat BİLBAY

 
Varsayılan

İhtarname veya ihbarname göndermenin dava şartı kılındığı haller hariç kimsenin kimseye ihtarname gönderme zorunluluğu yoktur. Ancak davacının ihtarname göndermediği ahvalde (somut hadisedeki gibi) husumet nedeniyle davası reddedilirse vekalet ücreti ve yargılama gideri ödemek zorunluluğu vardır.

Konuyu aşağıdaki yasa hükümleri ışığında değerlendiriniz


Yargılama giderlerinden sorumluluk
MADDE 326- (1) Kanunda yazılı hâller dışında, yargılama giderlerinin, aleyhine hüküm verilen taraftan alınmasına karar verilir.
(2) Davada iki taraftan her biri kısmen haklı çıkarsa, mahkeme, yargılama giderlerini tarafların haklılık oranına göre paylaştırır.
(3) Aleyhine hüküm verilenler birden fazla ise mahkeme yargılama giderlerini, bunlar arasında paylaştırabileceği gibi, müteselsilen sorumlu tutulmalarına da karar verebilir.

Dürüstlük kuralına aykırılık sebebiyle yargılama giderlerinden sorumluluk
MADDE 327- (1) Gereksiz yere davanın uzamasına veya gider yapılmasına sebebiyet vermiş olan taraf, davada lehine karar verilmiş olsa bile, karar ve ilam harcı dışında kalan yargılama giderlerinin tamamını veya bir kısmını ödemeye mahkûm edilebilir.
(2) Bir kişi davada sıfatı olmadığı hâlde, davacıyı, davalı sıfatı kendisine aitmiş gibi yanıltıp, kendisine karşı dava açılmasına sebebiyet verirse, davanın sıfat yokluğu nedeniyle reddi hâlinde, davalı yararına yargılama giderlerine hükmedilemez.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Mirasın reddi nedeniyle menfi tespit davası av.selma Meslektaşların Soruları 6 15-08-2022 14:56
iş mahkemesi hizmet tespiti davası kesinleşmeden vekalet ücreti yargılama gideri ilamlı icra takibi NAZ80 Meslektaşların Soruları 5 17-06-2014 13:43
mirasın reddi durumunda tasarrufun iptali davası av.İzgi Meslektaşların Soruları 5 05-04-2013 16:46
Kesinleşmiş Kararda belirtilen yargılama giderine harç tahsil müzekkeresi ile yargılama gideri ilave etmek Av.Bilal Barutcu Meslektaşların Soruları 1 13-02-2013 09:41
yargılama gideri zeliha ert Meslektaşların Soruları 3 25-04-2012 07:41


THS Sunucusu bu sayfayı 0,03274107 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.