Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Prim oranlarının ve sisteminin işçi aleyhine değiştirilmesi

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 20-03-2011, 20:20   #1
davuterkan

 
Varsayılan Prim oranlarının ve sisteminin işçi aleyhine değiştirilmesi

Merhabalar.
X işyerinde yıllardan beri ücret+prim sistemi uygulanmaktadır. Bir işçinin aylık ortalama ücreti 1500 TL'dir. Ancak işveren, prim sistemini değiştirdiğini ve artık belirli bir miktarın üzerinde aylık satış yapamayanlara prim ödenmeyeceğini belirterek uygulamaya koymuştur. Ve işçilerin %90ı bu barajı aşamadığı için prim alamamaktadır.
Bu değişikliğin iş sözleşmesinin esaslı unsurunda değişiklik olduğunu ve işçi değişikliği kabul etmediği sürece kendisini bağlamadığımı düşünüyorum. Yani işçinin; önceki aylardaki şekilde hesaplama yapılarak ücretinin belirlenmesini ve kendisine ödenmesini talep edebileceğini, ödenmediği takdirde dava ya da takibe konu edebileceğini; ya da ücretinin ödenmemesi sebebiyle iş akdini haklı olatrak feshedebileceğini, yahut İş Kanunu 34. maddesi hükmü gereği (20 günden sonra) iş görme edimini yerine getirmekten kaçınma hakkını kullanabileceğini düşünmekteyim.
Bu konudaki değerli görüşlerinizi paylaşmanızdan memnuniyyet duyacağım.
İyi çalışmalar.
Old 20-03-2011, 23:21   #2
BALDIRAN

 
Varsayılan

Merhaba.Kanımca, uzun süreden beri, işcinin maaşı bu şekilde ödenmişse, taraflar arasında bu konuda sözleşmesel bir ilişki /iş yeri uygulaması kurulmuş olur ve işveren, bu uygulamadan tek yanlı olarak vaz geçemez. Vaz geçerse, ücret ödeme borcu, işverenin asli edimi olduğundan, iş koşullarında esaslı değişiklik söz konusudur.Bu durumda işci, 24/2 e gereğince akdi fesh edebileceği gibi, ücreti tamamen/kısmen ödenmezse sizinde belirttiğiniz gib 20 gün sonra iş sözleşmesini askıya alabilir diye düşünüyorum. tabi bu durumda çalışmadığı dönem için ücret talep edemeyecektir. saygılar
Old 21-03-2011, 12:15   #3
davuterkan

 
Varsayılan

Merhabalar,
Cevabınız için teşekkür ederim. İş kanunu 34. maddesi "işçilerin bu nedenle iş akitleri çalışmadıkları için feshedilemez ve yerine yeni işçi alınamaz, bu işler başkalarına yaptırılamaz." demektedir.
Ancak işveren başka gerekçeler ileri sürerek iş sözleşmesini feshetmiştir. Bu durumda işçi iş gücencsi kapsamında ise işe iade davası açacaktır.
Ancak iş güvencesi kapsamında olmaması durumunda bu madde, işçinin işini koruması için herhangi bir mekanizma öngörmemektedir. Uygulamada nasıl bir yol izlenmektedir?
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
işveren vekillerinin işçi aleyhine tanıklığı atrocity Meslektaşların Soruları 10 20-03-2011 20:59
SGK Prim borcu nedeniyle prim borçlusunun maaşına doğrudan haciz Av. Aslı Meslektaşların Soruları 3 09-03-2011 09:14
ortaklığın giderilmesi-pay oranlarının değişmesi selcan Meslektaşların Soruları 3 07-04-2008 09:21
Çocuk Ceza Adaleti Sisteminin Uygulanması Hakkında Asgari Standart Kurallar(Beijing) Av.Habibe YILMAZ KAYAR Çocuk Hakları Çalışma Grubu 1 06-01-2007 11:23


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04122996 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.