Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

işe iade- kıdem tazminatı

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 13-08-2010, 12:06   #1
SINIRSIZ

 
Varsayılan işe iade- kıdem tazminatı

merhabalar,işe iade ile ilgili diğer forumları okudum fakat soruma yanıt bulamadım.
Müvekkilim 2005 yılının 8 ayında işe başlayıp 2006 yılının 9.ayında da işten çıkarılıyor.işe iade kararı ile de 2008 yılı 9.ayda işe tekrar başlıyor.işveren işten çıkarırken kıdem tazminatı ödemişken ticari faizi ile işe iade olan müvekkilden tazminatı geri alıyor. ve bugün işçi işten çıkmak istiyor. ücretlerinin ödenmemesi sebebi ile haklı fesih ile iş akdini sonlandıracağız. size sormak istediğim şu: boşta geçen süreye ilişkin 4 aylık ücreti ödüyor işveren peki kıdem tazminatının durumu ne oluyor ?

şuan 2010 dayız, keseintiye uğrayan çalıştırılmayan süre aslında yaklaşık 2 yıl.kıdem tazminatı talebinde bulunurken hiç işten çıkarılmamış gibi mi kıdem tazminatı isteyeceğiz yoksa çalıştırılmayan 2 yılın 4 ayı için mi ?
Old 13-08-2010, 12:46   #2
Av.Selim Balku

 
Varsayılan

*İşveren daha önceden ödediği kıdem ve ihbar tazminatını yasal faizi ile geri alır.

*İşe iade kararı verildiğinde feshin geçersizliğine de karar verilmiştir.

*Fesih geçersiz olduğundan hizmet akdi hiç bozulmamaış gibi devam etmiş sayılır.

*İşçi ilk işe girdiği tarihten, son fesih tarihine kadar geçen süre için kıdem tazminatını alır.

Kolay Gelsin...
Old 13-08-2010, 16:38   #3
SINIRSIZ

 
Varsayılan

bence çok karmaşık bir konuyu çok kısaca ve açıklıkla cevaplamışsınız. çok teşekkür ediyorum.umarım mahkemede cevabınız gibi karar verir. Çalışılmayan süreye de kıdem tazminatı verilmesi işe iade davalarının aslında ruhuna uygun.Cevaplarınıza ilişkin dayanak olarak sunabileceğim yargıtay kararı var mı acaba elinizde? tekrar teşekkür ediyorum..
Old 14-08-2010, 20:11   #4
hidayet

 
Varsayılan

Sayın sınırsız,aşağıdaki karar sanırım işinize yarar.İşe iade davasının kabulü halinde iş ilişkisinin kesintisiz devam ettiğini ortaya koymaktadır.buna ilişkin pek çok karar mevcut.Saygılarımla...
T.C.
YARGITAY
9. HUKUK DAİRESİ
E. 2004/18126
K. 2004/28372
T. 20.12.2004
• İŞE İADE ( Davasının Kabulü Halinde İş ilişkisinin Kesintisiz Devam Edeceğinin Kabulü Gereği - İş İlişkisi Devam Ettiği Sürece Yıllık Ücretli İzin Alacağının Muaccel Olmayacağından Davanın Reddi Gereği )
• ÜCRETLİ İZİN ALACAĞI ( İş İlişkisi Devam Ettiği Sürece Ücretli Yıllık İzin Alacağının Muaccel Olmayacağı/Ücretli İzin Alacağının İş Akdinin Feshi Halinde Muaccel Olacağı - İşe İade Davasının Kabulü Halinde İş İlişkisinin Devam Edeceği )
• BEKLETİCİ MESELE ( İşyeri Sendika Temsilcisi Olan Davacının Ücretli İzin Alacağı Davasında İşe İade Davasının Bekletici Mesele Yapılması Gereği - Yıllık Ücretli İzin Alacağının Ancak İş Akdinin Feshi Halinde Muaccel Olacağı )
4857/m.21
1475/m.56
ÖZET : İşe iade davasının kabulü halinde iş ilişkisi kesintisiz devam edecektir. İş ilişkisi devam ettiği sürece yıllık ücretli izin alacağı muaccel olamayacaktır. Zira izin alacağı ancak fesih halinde muaccel olacaktır.-

DAVA : Davacı, ücretli izin alacağının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.

Yerel mahkeme, isteği hüküm altına almıştır.

Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

KARAR : 1- Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.

2- Davacı işyeri sendika temsilcisi olup, fesihten sonra İstanbul 4.İş Mahkemesinde 2000/471 Esas sayılı dava dosyasında işe iade davası açmış olup, davanın derdest olduğu uyuşmazlık dışıdır. İşe iade davasının kabulü halinde iş ilişkisi kesintisiz devam edecektir. İş ilişkisi devam ettiği sürece yıllık ücretli izin alacağı muaccel olamayacaktır. Zira izin alacağı ancak fesih halinde muaccel olacaktır. Mahkemece işe iade davasının sonucunun bekletici mesele yapılması gerekir. Yazılı şekilde "davalı banka tasfiye halinde olup işe iadesi davası sonuçlansa dahi davacı lehine, fiilen işe başladığı gibi bir durum olamayacağı" gerekçesi ile alacağa karar verilmesi hatalıdır.

3- Davalı banka 4389 sayılı Bankalar Kanununun 14. maddesi gereğince harçtan muaf olduğu halde, sorumluluğuna karar verilmesi de ayrı bir bozma nedeni yapılmıştır.

SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 20.12.2004 gününde oybirliği ile karar verildi.

Kazancı Yay.'dan alınmıştır.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
işe iade davası konusunun imkansız olması nedeniyle kıdem ihbar tazminatı istemi av.ertürkyıldız Meslektaşların Soruları 9 19-12-2012 22:54
işe iade kararında kıdem ve ihbar tazminatı hesaplama sercio_31 Meslektaşların Soruları 5 26-03-2010 13:22
kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, ücret alacağı Av.GT Meslektaşların Soruları 2 14-12-2009 21:59
Kıdem Tazminatı, İhbar Tazminatı, Yıllık Ücretli İzin Alacakları, Genel Tatil.... Yönetmen Meslektaşların Soruları 6 12-09-2008 19:50
İşe iade davası - kıdem tazminatı farkı Mehtap Elbeyli Meslektaşların Soruları 3 06-12-2007 12:04


THS Sunucusu bu sayfayı 0,02935505 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.