|
Meslektaşım, öncelikle merhabalar.
Sigorta başvurularında zaman zaman benim de kafamı karıştıran bir konuya değinmişsiniz. Açıkçası ben de sık sık, "Acaba karşı taraf, yani sigorta şirketi, ani bir şekilde ödeme yaparsa vekalet ücretim nasıl belirlenecek?" sorusunu kendime soruyorum. Ancak şimdiye kadar hiçbir dosyamda, yargılama sonucu bir karar verilmeden önce ödeme ile karşılaşmadım. Bu durum iyi mi kötü mü oldu bilemiyorum ama süreçler hep usulüne uygun şekilde ilerledi.
Sorunuzu görünce, bu konuyu artık kendi adıma da netleştirmem gerektiğini düşündüm ve kendimi sizin yerinize koyarak araştırmaya başladım. Size, iki farklı ancak özü itibarıyla aynı yönde olan yargı kararlarını gönderdim. Her ikisini de incelediğimde şu sonuca vardım:
Eğer başvurum sonrasında bir ödeme gerçekleşmiş olsaydı, ıslah dilekçemde dava değerini (örneğinizde olduğu gibi) 100.000 TL olarak belirtir; ıslahımı da bu tutar üzerinden yapar ve gerekli harcı yatırırdım. Belirsiz alacak olarak açtığım davada talep konusunun netleşmesi amacıyla bu işlemi gerçekleştirir, ıslah dilekçemde 90.000 TL’nin ödendiğini belirtip bu kısım yönünden "karar verilmesine yer olmadığına", kalan 10.000 TL yönünden ise talebimin kabulüne ve sonuç olarak tamamı olan 100.000 TL üzerinden yargılama giderleriyle birlikte vekalet ücretine hükmedilmesini talep ederdim.
29.03.2024 tarihli ilk karardan anladığım kadarıyla, başvuran vekil ıslah yapmadığı için, talep edilen 45.000 TL yerine yalnızca başvuru sırasında belirttiği 17.900 TL üzerinden vekalet ücreti belirlenmiş. Ayrıca, ön inceleme yapılmadan sigorta şirketi ödeme yaptığı için, vekalet ücreti bu tutarın da yarısı oranında hükmedilmiş. (Zannedersem sizin dosyanız da buna benzer bir durumu içeriyor.)
Bu nedenle ben olsaydım, miktar artırımı talebimi uyuşmazlığın tamamı olan 100.000 TL üzerinden yapar; ıslah dilekçemde 90.000 TL’nin ödendiğini belirtir, bu kısmın konusuz kalması sebebiyle karar verilmesine yer olmadığına, kalan 10.000 TL yönünden ise talebin kabulüne ve tüm dava değeri üzerinden vekalet ücretine hükmedilmesini isterdim.
Vekalet Ücreti Yönünden görüşüm:
Konusuz kalan 90.000 TL’lik kısım için, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'ne göre Asliye Hukuk Mahkemelerinde geçerli olan maktu vekalet ücretinin yarısı uygulanmalı
2024 tarifesine göre Asliye Hukuk için maktu vekalet ücreti 30.000 TL’dir.
Bu nedenle, konusuz kalan kısım için 15.000 TL vekalet ücreti hükmedilir bence
Kalan 10.000 TL’lik kısım yönünden ise dava esasına girilip kabul kararı verilirse, bu kısım üzerinden ayrıca vekalet ücreti takdir edilir. Ancak bu miktar düşük olduğu için, hesaplanan nispi vekalet ücreti maktu ücretin altında kalacaktır
Bu durumda mahkeme, maktu ücret esas alınarak ve üst sınır asıl alacak olan 10.000 TL’yi geçemeyeceği için 10.000 TL vekalet ücretine hükmederler.
Mesajınızı 22.10.2025 tarihinde yazmışsınız belki karar çıkana kadar AAÜT güncellenir
|