27-09-2025, 15:22
|
|
|
Delil Listesi Sunma Süresi
Meslektaşlarım merhabalar, herkese iyi çalışmalar diliyorum. Mesleğe başladığımdan beri her yeni davayla tekrar araştırdığım bir konuda fikirlerinizi merak ediyorum o da delil listesi sunma süresi.
Meslektaşların bir kısmı delil listesini sunma süresinin tensiple başladığı kanaatinde; bir kısmı -ki ben de bu şekilde hareket ediyorum- ön inceleme davetiyesinden sonra delilleri bildiriyor; bir kısmı ise ön inceleme duruşmasında mahkemeden süre talep ediyor.
Tanıklar açısından ön incelemeden itibaren süre verileceği konusunda bir tereddüdüm bulunmamaktadır. Öte yandan mahkemelerin uygulamada ön inceleme duruşmasında 2 hafta süre vermediğine de henüz hiç rastlamadım. Ek olarak kendim de sürenin tensiple değil dilekçeler aşaması tamamlandıktan sonra HMK 139. maddesi uyarınca başlaması gerektiği kanaatindeyim. Ki dilekçeler aşaması tamamlanmadan, yani karşı tarafın iddia ve cevaplarını görmeden delil bildirmek mantığa da aykırı diye düşünüyorum.
Fakat her tensip zaptı tebliğ edildiğinde aynı problemi yaşıyorum ve olur da hakimin ilk defa bizim dosyamızda "Tensipten itibaren 2 hafta içerisinde sunmanız gerekiyordu" diyeceği tutarsa diye endişeleniyorum.
Aslında oldukça basit olan bu konuda meslektaşların fikirlerini merak ettiğimden istişare edebilmek adına bu başlığı açtım. Umarım benim gibi düşünenlere faydası olur.
|