28-10-2024, 11:49
|
#2
|
|
TBK.m. 322/2’ye göre, “kiracı ,konut ve çatılı işyeri kiralarında ,kiraya verenin yazılı rızası olmadıkça ,kiralananı bir başkasına kiralamayacağı gibi kullanım hakkını da devredemez.
Kanundaki emredici bu hükme göre; konut ve çatılı işyerlerinde kiraya verenin yazılı rızası olmadan kiracının kiralanan evde başkasının oturmasına izin verme hakkı yoktur.
Kural olarak kiraya veren bu rızayı, asıl ve alt kira veya kullanım hakkı devri sözleşmeleri ile yada ayrı bir beyan ile yazılı olarak verebileceği gibi, daha sonradan icazet yolu ile yazılı muvafakat verilmesi de kiralanan evde başkasının oturmasını hukuka uygun hale getirebilir.Bunun dışında, alt kira veya kullanım hakkı devri durumunun uzun süre boyunca bilinmesine rağmen ses çıkarılmaması durumunda tahliye talebinde bulunulması hakkın kötüye kullanılması olarak değerlendirilebilir.
Kiralayanın yukarıdaki şekilde muvafakat durumu bulunmadıkça, kira sözleşmesinde yazılı izin şartına dair bir hüküm olmasa dahi, TBK m. 316/2'deki ihtar kiracıya yapılarak TBK 322 /2 m.deki aykırılıktan dolayı, TBK 316 m. kapsamında tahliye davası açılabilir.
|