Mesajı Okuyun
Old 11-06-2015, 17:38   #1
urerhukuk

 
Varsayılan İstifa Eden İşçiye İhbar Süresinin Kullandırılmaması Halinde İşverenin İhbar Tazminatı Ödeme Yükümlülüğü

Değerli Meslektaşlarım,

Aşağıda hususta görüşlerinizi öğrenmek isterim.

Müvekkil 21 Mayıs 2015 tarihinde işinden istifa ediyor. İstifasını 6 haftalık ihbar süresi sonunda geçerli olmak üzere verdiğini Müdürü'ne sözlü olarak iletiyor ve aynı gün İnsan Kaynaklarına iş arama iznini toplu kullanmak istediğini yazılı olarak bildiriyor.

Ancak İşveren Banka, işçinin iş arama süresini ve 10 günlük yıllık iznini ihbar süresinden mahsup ederek çıkışını 12 Haziran'da vereceğini ve karşılığında işçiye hiçbir ödeme yapmayacaklarını yazılı olarak bildiriyor. Bunun üzerine, işçi buna itiraz ederek ihbar süresinin sonuna kadar çalışacağını, iş arama izni ve yıllık ücretli izninin ihbar süresinden mahsup edilemeyeceğini ve yıllık izin alacağı ile birlikte fazla mesai alacaklarının da kendisine ödenmesini yazılı olarak talep ediyor.

Neticede, İşveren Banka, işçinin çıkışını 2 Haziran'da yapıyor ve kendisine 2 günlük ücreti dahil hiçbir ödeme yapmıyor.

Bu kapsamda, İş Kanunu madde 17'nin "Bildirim şartına uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır" hükmü uyarınca İşveren Banka'ya 6 haftalık ihbar tazminatı ile fazla mesai, yıllık ücretli izin ve 2 günlük ücret talepli dava açmayı planlıyorum. Bu halde işverenin kötüniyetli ihbar süresini kullandırmadığı açık olduğundan İşveren Banka'nın ihbar tazminatı ödemekle yükümlü olduğunu düşünüyorum. Konu hakkındaki görüşlerinizi alabilirsem sevinirim.

Öte yandan da "acaba burada işverenin haksız feshi var mıdır?" sorusu da aklımı kurcalıyor.

Benzer bir ihtilafla karşılaşan ve/veya konuya ilişkin Yargıtay kararı olan meslektaşlarımın yardımlarını/görüşlerini rica ederim.

Not: Aşağıdaki linkteki tartışmayı okudum ancak bir sonuç çıkartamadım.
http://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=30862