Mesajı Okuyun
Old 07-01-2015, 00:33   #2
ekinheval

 
Dikkat

İlave iş, inşaat sözleşmesinde öngörülen bir iş olmadığından yüklenici bu talebini inşaat özleşmesine dayandıramayacak ancak vekaletsiz iş görme hükümleri uyarınca talepte bulunabilecektir.
Arsa sahibinin rızasının bulunmadığı durumlarda uygulanacak kıstas, “durumun gereklerinin bu masrafların yapılmasını haklı gösterip göstermediğidir

Yapılmadığı takdirde, arsa sahibinin zararlı bir sonuçla karşılaşması kaçınılmaz olan masraflar, zorunlu, malvarlığı değerlerinin arttırılmasına veya korunmasına hizmet eden masraflar ise, yararlı masraf sayılmaktadır.

Vekaletsiz iş gören, halin icabının yapılmasını haklı göstermediği masraflar için, sebepsiz zenginleşme hükümlerine dayanarak, bu masraflar sonucu yaptığı şeyi söküp alabilir.

Arsa sahibi ilave işleri istemediğini beyan ediyor ise yüklenici masraflarını alamadığı ilave işleri zarar vermeden söküp alma hakkına sahiptir.

Arsa sahibi bu daireyi satmış olsa idi, yüklenici 3. kişiden bu ilave masrafları talep edebilecek miydi? Olayı bir de bu yönden değerlendirmekte yarar var. 3. kişi bakımından sebepsiz zenginleme söz konusu olmayacağından yüklenici bu tür bir talepte bulunamayacaktı.

Arsa sahibinin, ödeme zorunluluğu olmadığı yönündeki düşüncenize bu gerekçelerle katılıyorum.