Mesajı Okuyun
Old 03-03-2013, 13:01   #3
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Sayın Yaprak,
Alıntı:
Yazan Av. Adem Yaprak
HMK ya göre hakimin yemin teklifini hatırlatma yetkisi yoktur. Çünkü yeni usul kanunu hakimin yemin teklif etmesini yasaklamıştır. Bu durumda hakimin davacı tarafa yemin teklifinde bulunulabileceğini hatırlatması kanuna aykırıdır...
1086 S.K. döneminde taraf yemini (kesin yemin) konusunda hakimin yemin teklif hakkını hatırlatmasına ilişkin bir madde vardı da kaldırıldı mı? veya?
Örn: aşağıdaki karardaki kabule mesnet "1086 S.K.'daki düzenlemeyi" gösterebilir misiniz?
Yargıtay HGK, 28.04.2010 T., Esas: 2010/6-153, Karar: 2010/232: "...kesin delil niteliğinde bulunan yemin deliline dayanan taraf, bu delile sıra gelmiş olduğunu başka türlü bilemeyeceğinden; mahkeme, yemin teklif etmek hakkı bulunduğunu istek sahibine hatırlatmakla yükümlüdür. Şu durumda kural olarak, yemin teklifi hakkı kullandırılmadan karar verilemez.

Yeri gelmişken belirtilmelidir ki, mahkemece yemin teklif etme hakkının hatırlatılması ancak ispat yükü kendisine düşen tarafın yemin deliline başvuru hakkının varlığı ile mümkündür. Yasal olarak kullanılma hakkı bulunmayan bir hakkın varlığının mahkemece hatırlatılması da düşünülemez. Yemin deliline dayanılabilmesi de ancak, ya tarafların delil listelerinde açıkça bu delile dayanmaları veya davacının dava dilekçesinde, davalının da cevap dilekçesinde yemin deliline dayanmaları veyahut da uygulamada kabul edildiği şekliyle sair deliller ifadesine yer vermeleri ile olanaklıdır..."

6100 S.K. dönemi kararları:
http://www.turkhukuksitesi.com/serh.php?did=14324
http://www.turkhukuksitesi.com/serh.php?did=14325

Alıntı:
Yazan Av.Adem Yaprak
...Davacı vekilinin yemin metni hazırlamak gibi bir hakkı mevcut değildir. HMK md.233/4 de: " Size sorulan sorular hakkında, gerçeğe uygun cevap vereceğinize ve hiçbir şey saklamayacağınıza namusunuz, şerefiniz ve kutsal saydığınız bütün inanç ve değerler üzerine yemin eder misiniz?" diye sorar. O kimse de "Bana sorulan sorular hakkında gerçeğe uygun cevap vereceğime ve hiçbir şey saklamayacağıma namusum, şerefim ve kutsal saydığım bütün inanç ve değerlerim üzerine yemin ediyorum.' demekle yemin eda edilmiş sayılır." demektedir. Bunun dışında bir yemin metni belirlemek ve o metinde yazılanlara göre yemin edilmesini talep etmek yasaya aykırıdır.
Belirttiğiniz HMK 233/4. maddesi yeminin şekline; başka bir deyişle yeminin ne şekilde eda ettirileceğine dair bir düzenlemedir. HMK m.228/2: "Yemin davetiyesine, yemine konu hususlar hakkında sorulacak sorular...yazılır" düzenlemesini havidir.

____________________

Sayın av.ismailçelik,
Alıntı:
Yazan av.ismailçelik
...Davacı-borçlu takip dayanağı bonoların teminat senedi olduğu iddiasıyla menfi tespit davası açtı... davacının yemin teklifini kabul ettik... müvekkile davacı vekilinin hazırladığı yemin metni tebliğ edilmiş, ...yemin metninin usulüne uygun olmadığı, yeniden yemin metni hazırlanması talebimizi ihtiva eden bir dilekçeyi mahkemeye verdik... mahkeme ''yemin metni konusunda'' dosyanın incelemeye alınmasına karar verdi... mahkeme müvekkili hazır etmedik diye davanın kabulüne karar verdi...
Müvekkilinize tebliğ edilen yemin davetiyesinde "geçerli bir özrü olmaksızın yemin için tayin olunan gün ve saatte mahkemeye bizzat gelmediği veya gelip de yemini iade etmediği yahut yemini eda etmekten kaçındığı takdirde, yemin konusu vakıaları ikrar etmiş sayılacağı" ihtarı yapılmış mı?

04.10.2012 tarihli celsede müvekkiliniz yemin edası için hazır mıydı; duruşma tutanağında müvekkilinizin de celsede var olduğu yazılı mı?

Davacı vekilinin vekaletnamesinde yemin teklifine ve sizin vekaletnamenizde yemini kabule dair özel yetkiniz var mı?

Herşey tamamsa; hâkimin, HMK m.233/3: "Yemin edecek kimse, yemin konusunun yeterli açıklıkta olmadığını ileri sürerse; hâkim, karşı tarafın görüşünü aldıktan sonra derhâl bu konuda kararını verir."
+HMK m.228/2: " Yemin davetiyesine, yemine konu hususlar hakkında sorulacak sorular... yazılır" düzenlemelerine aykırı davrandığına mesnetle hareket etmeniz gerekecek gibi...

Saygılar...