Mesajı Okuyun
Old 10-02-2012, 10:30   #44
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Sayın ____, verdiğiniz örnek ilk davanın açılması sonrasında gerçekleşen veya öğrenilen bir olaydır. Aynı dönemde ve davadan önce gerçekleşen olaylar için farklı davalar açılamayacağı görüşümü koruyorum. Örneğin "eşim beni hem dövdü hem aldattı" diyen biri için iki ayrı dava değil tek dava açılır. Fakat iki ayrı sebep gösterilebilir.

Öte yandan soruyu soran arkadaşımız, ilk davadan sonra tarafların uzun süre bir araya gelememiş olmalarının evlilik birliğini temelinden sarstığı sonucuna ulaşmaya çalışıyor.
Yani soruya örnekleme gerekirse: Zinadan açtığı dava derdestken, zinanın aynı zamanda evlilik birliğini temelinden sarstığı gerekçesiyle yeni bir dava açılabilir mi?


Alıntı:
Yazan Av.Evran KIRMIZI
Sayın ___de "derdestlik olmaz" demiş ama aslında bu başlı başına bir tartışma konusu... Bence taraflar (davacı-davalı sıfatlarıyla birlikte) aynıdır ve davanın konusu da boşanmadır. Hukuki sebepler, hakim için bağlayıcı değildir ve hatta dava dilekçesinde açıkça yazılmamış olmasının bir yaptırımı yoktur, hakim kendiliğinden uygun yasa maddesini bulup uygulamakla yükümlüdür.
Eğer hukuki sebepleri farklı boşanma davaları arasında derdestlik olmaz ise bir kişinin eşi aleyhine terk, zina, evlilik birliğinin temelinden sarsılması, evlilik birliğinin kurulamaması vb. nedenlere dayalı birçok davayı aynı anda açabileceğini kabul etmiş oluruz. Bana HUMK ve HMK'nın amacına pek uygun görünmüyor...

Sayın KIRMIZI,

Bilindiği gibi Derdestlik, aynı davanın açılmış olması halinde söz konusu olur. Bir başka deyişle "tarafları, dava sebebi ve dava konusu" aynı ise derdest dava vardır demek mümkündür.

Dava sebebinin ise, davanın dayanağı olan maddi vakıalar olacağı Türk hukukunda çoğunlukça kabul edilmektedir. Bu bakımdan Boşanma davaları bakımından da, diğer davalarda olduğu gibi davanın sebepleri farklı farklı olabilir.

Davanın konusunun ise, netice-i talep dediğimiz "istem sonucu" olduğu Türk hukukundan çoğunlukça kabul görmektedir.

O halde örneğin, geçimsizlik nedeni ile Boşanma davası söz konusu ise, geçimsizlik nedenine konu edilen "maddi vakıalar", dava sebebi sayılacak, istem sonucu olan "boşanma talebi" ise dava konusu olacaktır.

Dava açıldıktan sonra ortaya çıkan yeni maddi vakıaların açılacak ikinci davada ilk davaya nazaran dava sebebinin de farklı olmasına neden olacağı açıktır. Yani ikinci davadaki dava sebepleri (yeni maddi vakıalar) ilk davadan farklı ise, zaten desdest bir davadan bahsetmek mümkün olmayacaktır.

İkinci davada ilk davadaki aynı maddi vakıalara dayanarak boşanma talebi dile gtirilmişse bu durumda ancak derdestlik sözkonusu olacaktır.

Bu bakımdan geçimsizlik nedeniyle görülmekte olan boşanma davası sürerken eşlerden birisi zina ederse zina dava sebebi ile açılacak dava ilk davanın aynısı sayılamaz, çünkü zina yeni bir dava sebebidir.