Mesajı Okuyun
Old 08-09-2011, 16:23   #5
Avukat Kamer Akgül

 
Varsayılan MELDEBEHÖRDE- Adres Tespiti

Sayın Katılımcı ve özellikle Almanya'da yaşayan ve davalıları da Almanya'da yaşayan vatandaşların Türkiye'de açacakları tanıma - tenfiz davalarının uzamaması için aşağıda yazacağım yolu takip etmeleri tavsiye edilir.

Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız orda boşandıktan sonra bir daha evleninceye kadar veya işlemlerinin Türkiye'de de boşanmayı gerektirmesine kadar bazen çok uzun süre beklemektedirler. Almanya'da boşanmasından 10 yıl ve daha fazla süre sonra burdan almış oldukları boşanma kararını Türkiye'de tanıtma yoluna gidenler mevcut. Tabi bu süre zarfında boşanmış olduğu şahıs defalarca adres (ikametgah) değişikliği yapabilmektedir. Almanya Aile Mahkemesinden aldığı boşanma veya tenfize tabi velayet veya alacağa ilişkin kararı Türkiye'de tanıtırken davalının adresi olarak İlgililer Almanya Aile Mahkemesinden alınan karardaki adresi vekillerine bildirmektedirler. Türkiye'de açılan davanın dava dilekçesi davalının eski (davalının orda ikamet etmediği) adresine yapılınca haliyle tebligat parçası bila (yapılamadı) ibaresi ile dava dosyasına geri dönmektedir. Bu durumda mahkeme de haklı olarak taraf teşkilinin sağlanması için vekilinizden davalının tebligata elverişli adresini bildirmesini talep etmektedir. Türkiye'deki avukatın burdaki birimlerden davalının yeni adresini öğrenmesi neredeyse imkansızdır. Onun için bu tür davaları olan vatandaşlarımız vekiline davasını açtırmadan önce bulunduğu yerdeki Polis müdürlüğünün MELDEBEHÖRDE denilen birimine başvurmalıdır. Bu birime, davanızda davalı olan şahsın ADINI, SOYADINI, DOĞUM TARİHİNİ, DOĞUM YERİNİ ve BİLDİĞİNİZ SON ADRESİNİ verdiğinizde 5,50 Euro karşılığında size davalının son ikametgah adresi anında resmi yazıyla size bildirilmektedir. Resmi kayıtlarda davalının resmi ikametgah adresi olarak gözüken adrese gönderilen tebligat evrakını davalı gidip konsolosluktan almasa bile, sayın meslektaşlarımın yazdıkları gibi konsoloslukça davalıya bildirim yapılmasından sonraki 30.günün sonunda kendisine gerekli tebliğ işlemi yapılmış sayılır.

Almanya'daki vatandaşlarımıza temel önerimiz şu: Almanya Aile Mahkemesinde açmış olduğunuz boşanma davası sonrasında almış olduğunuz boşanma kararı ile Türkiye'de de boşanmış sayılmamaktasınız. Çoğu vatandaşımız Almanya'dan almış olduğu kararı birgün Türkçeye tercüme ettirerek konsolosluğa ibraz ile Türkiye'deki nüfus kayıtlarına da işleneceği yanlış kanaati taşımaktadırlar. Almanya Aile Mahkemesinden almış olduğunuz gerekçeli (DAS URTEIL MUSS MİT ENTSCHEIDUNGSGRÜNDEN SEIN), kesinleşmiş (DAS URTEIL MUSS RECHTSKRÄFTIG SEIN) ve APOSTİLLE şerhi alınmış (DAS URTEIL MUSS MIT APOSTILLE VERSEHEN SEIN) boşanma kararınızı Türkçe'ye tercüme ettirip konsolosluktan da tercüme tasdiği işlemine tabi tuttuktan sonra Türkiye'de bu kararın tanıtılması için tanıma veya tenfize ilişkin bir hüküm varsa tenfiz edilmesi için dava açmanız gerekmektedir. Bunun için Türkiye'den bir avukat ile birlikte hareket etmeniz önerilir. Bu davayı kendinizin açmasına bir engel bulunmamaktadır ama bu yol avukatla takipten daha masraflı olacaktır. Bu işlemi en kısa sürede yapmanız menfaatinizedir. Çünkü yıllar geçtikçe davalınız zor ulaşılabilecek bazen bilemediğiniz bir adrese (şehre, ülkeye) taşınabilmektedir. Bu durumda da sırf bunun tespiti bile sizin için büyük stres kaynağı olabilmektedir.

Saygılarımla