Mesajı Okuyun
Old 10-03-2011, 09:54   #4
Admin

 
Varsayılan

Ortada kesinleşmiş bir karar olduğuna göre, artık kira sözleşmesinin taraflarının kim olduğunun tartışılması mümkün değil: Kiracı sözleşmeyi imzalayan şahıs.

Bu durumda şirket herşeyden önce kendi adıyla geçmişte ödediği kiraları kiralayandan sebepsiz iktisap nedeniyle geri isteyebilir diye düşünüyorum. Madem şahıs kiracıymış, o zaman kiraları da o ödesin, değil mi?

İkinci olarak şirket şahısa uğradığı tüm maddi zarar için rücu edebilir kanaatindeyim. Her ne kadar dava sonunda şahsın kiracı olduğuna karar verilmişse de, bu o kira sözleşmesinin taraflarının belirlenmesi açısından verilmiş bir karardır, şirket ile şahıs arasındaki ilişkinin durumunu etkilemez. Bahsettiğiniz olayda sözleşmede yer alan özel madde ve bilahare uzun süre boyunca kiraların şirket tarafından ödenmesi, şirketin bu sözleşmeyi kendi adına akdetmesi konusunda şahsa yetki verdiğinin en büyük delili. Karşı taraf böyle bir şey yok diyorsa, o zaman neden yıllarca kiraları kendi adına yatırmamış da şirketin yatırmasına izin vermiş? Dolayısıyla böyle bir savunma yapması mümkün değil ve bu nedenle de şirketin ona açacağı bir davada işi oldukça güç.

Ayrıca şahsın cezai sorumluluğu da TCK md 157 ve 158/h gereğince tartışılmalı diye düşünüyorum.