Mesajı Okuyun
Old 20-12-2010, 12:28   #2
Admin

 
Varsayılan

Size ulaşan IP adreslerini ve bunlara ait epostaların çıktılarını dilekçenize ekleyip TCK 243 gereğince Savcılığa Suç duyurusunda bulunmanızı öneririm. Soruşturma sırasınca epostalarınızı silmeyiniz.

Savcılığın işini kolaylaştırmak (veya uygulamanın daha önce pratiğini yapmamış bir savcıya yardımcı olmak) isterseniz:
1- IP adresini bu site gibi bir yerde çözerek, hangi servis sağlayıcıya ait olduğunu tespit ediniz:
2- Bu servis sağlayıcının adresini aşağıdaki siteden tesbit ediniz:
http://tib.gov.tr/dokuman/ES_listesi.html
3- IP adresi bildirim epostasındaki IP adresi ile bu adresin kullanıldığı saati (dakika ve saniyeye kadar) dilekçenizde belirek savcılığın bu bilgiyi servis sağlayıcıdan araştırmasını talep ediniz.


Örnek vermek gerekirse: IP adresiniz 217.131.1.190 ise, yukarıdaki sitede yapacağınız araştırma bunun servis sağlayıcısının "superonline" olduğunu gösterir. TİB'in sitesinden yapacağınız araştırma da superonline'ın resmi yazışma adresinin "ORHAN VELİ KANIK CADDESİ, FUNDA SOKAK, NO: 2 - İSTANBUL" olduğunu belirtir. Buna göre Savcılıktan talebiniz:

"217.131.1.190 nolu IP adresini 20.12.2010 günü Türkiye saati ile 12.21.39'da kullanan superonline kullanıcının kimliğinin SUPERONLİNE ULUSLARARASI ELEKT. BİLG. TELEKOM. VE HAB. HİZM. A.Ş.'nin ORHAN VELİ KANIK CADDESİ, FUNDA SOKAK, NO: 2 - İSTANBUL adresinden sorulması" olacaktır.

Bu araştırma elbette aslında Savcılığın görevi ancak "acemi" bir savcıya denk gelirseniz, konunun bu şekilde ortaya konması işleri hızlandıracaktır.

Ayrıca bu tesbiti siz yaptıktan sonra esasen Avukatlık Kanununun 2. maddesi gereğince siz de başvuru yapabilirsiniz düşüncesindeyim. Kişiyi böylece öğrendikten sonra ihtarname keşide etmek, tazminat davası açmak vs. de mümkün olur.

Ayrıca şüphelendiğiniz kişinin isminin dilekçenizde belirtilmesini de (şüpheniz ciddiyse) ben kendi adıma sakıncalı görmüyorum. Savcılığın sadece ifadesini almak için çağırması bile böyle durumlarda gayet etkili olabilir.

Hukuki boyutun dışında teknik açıklama da yapmak gerekirse: Eğer yeni belirlediğiniz şifreniz karışık harf ve rakamlardan oluşuyorsa (32gh53ghv21) gibi (ki öyle yapmanız gerekir), bu program aracılığıyla kırılamaz. Şifreniz değiştirilmesine rağmen sürekli kırılıyorsa, birkaç ihtimal vardır:
1- Tahmin edilebilir bir şifre kullanıyorsunuzdur (çocuğunuzun ismi, doğum tarihiniz, araba plakanız vs.)
2- Şifre hatırlatma sorunuz basittir veya cevabı kıran kişi biliyordur. Dolayısıyla siz 100 basamaklı şifre de kullansanız, o kişi şifre hatırlatma sorunuzu cevaplayıp, şifrenizi değiştiriyordur.
3- Kullandığınız bilgisayarlara kıran kişinin bir şekilde erişimi vardır (ofiste facebook şifrenizi giriyorsunuzdur, sizden sonra o kişi bilgisayarı kullanıyordur, evinizdeki bilgisayarda trojan vs. bir program vardır vs.).
4- Facebook'ta kayıtlı eposta adresinize o kişinin erişimi vardır.