Mesajı Okuyun
Old 18-08-2006, 16:24   #45
av.yıldıray

 
Varsayılan

Arkadaşlar;
İnsan bilmediği bir şeyin iyi yada kötü olduğuna karar veremez. Yani bir şeyi seçebilmek için ne olduğunu bilmek lazımdır.
Din yalnızca din değildir. Din aynı zamanda felsefik, sosyolajik, psikolojik, tarihsel ve de ideolajik bi kavramdır. Dinin ne olduğunun, tarihinin, felsefesinin, insanların yaşamlarını ve ruhsal durumlarını nasıl etkilediğinin,devletlerin kurulmasında ve yıkılmasında nasıl bir etkene sahip olduğunun, ortaya çıkış şekillerinin ve savunduğu ideolojik görüşlerin ve insana neler vaat ettiğinin devlet eliyle öğretilmesinin laikliğe aykırı bulmuyorum.
Fakat, bunlar öğretilirken sadece bir dinin, bir meshebi yönünden konuların ele alınması ve bunların insanlara zorla dayatılmaya çalışılmasını da doğru ve laikliğe uygun değildir. Malesef günümüz Türkiyesi'nde bu şekilde verilen bir din eğitimi var. Diyeceksiniz ki, çocuklar dinlerini okulda mı öğreniyor ki? Elbette hayır zira hepimizin bildiği gibi bu dersler, tabir yerinde ise, geyik dersler olarak geçer ve hiçbir anlam ifade etmez. Ama sonuçta dayatmacı bir eğitim veriliyor ve bunu ortadan kaldırmaz.
Öyle ise kanaatimce çözüm şu olamalı;
Devlet, sosyal devletin gereği olarak yukarıda ilk parağrafta bahsettiim şekilde bir din kültürü-adı farklıda olabilir-dersini zorunlu olarak müfredata koymalı, seçimlik dersler olarak da, İslmiyet ve Meshepler, Hristiyanlık, Musevilik, Uzakdoğu Dinleri, vb. gibi derslerle vatandaşın tercihlerine saygı göstermelidir.
Ama muhakkak ki bu dersler, geyik ders, olmaktan uzak ciddi bir eğitimle ele alınmalıdır.
Tekrar etmek gerekir ise, ben bugünkü anlamda bir din kültürü dersinin Anayasa'ya ve laikliğe aykırı olduğunu düşünüyorum.