Mesajı Okuyun
Old 08-03-2008, 00:24   #1
Admin

 
Varsayılan KAHDEM 1. Yaşında

Türk Hukuk Sitesi Kadın Hakları Çalışma Grubumuz tarafından geçen yıl 8.Mart.2007 tarihinde açtığımız "Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM)" projesi bugün 1 yaşını doldurdu.

Bu 1 yıl içinde dernekleşen, pekçok sorun için zor durumda olan Kadınlarımıza yol gösteren ve KAHDEM portalımızda 1.000.000 ziyaretçiye ulaşan tüm proje gönüllülerimize, KAHDEM ve KHÇG üyelerine ve proje Koordinatörümüz Sayın Av.Habibe Yılmaz Kayar'a şükranlarımızı sunuyoruz.

Bu 1 yıl içinde Kadın Hakları Çalışma Grubumuz ve KAHDEM organizasyonumuzun tüm üyeleri ÇOK çalıştılar. Gelen her soruya mümkün olan en doğru şekilde ve en yararlı olabilecek içerikle yanıt verebilmek için arka planda çok büyük çalışma ve özveri gösterildiğini, konusunda uzman üyelerimizin seferber edildiğini, yurtdışı bağlantılı konularda bazen yurtdışındaki hukukçu üyelerimizden yardım istendiğini, cevaplarda yer alan sadece 1 kelime için bazen günlerce düşünülüp, tartışıldığını ve bu projenin ne kadar büyük bir özen ve emekle yürütüldüğünü ziyaretçilerimiz bilmiyor, ancak bu organizasyon içinde yer alan ve bu çabayı gösteren tüm üyelerimiz çok iyi biliyor.

Dünya Kadınlar gününde, kadınlara ithaf edilmiş KAHDEM projesi ile 1. yaşını kutlayan başta Kadın Hakları Çalışma Grubu üyelerimiz olmak üzere, tüm kadınlarımıza saygılarımızı sunuyor ve Çalışma Grubumuzun 8 Mart bildirisini arz ediyoruz:

Alıntı:

1857 New York: 12 saatlik günlük çalışma saatine, düşük ücrete karşı greve giden kadın işçiler fabrikaya kilitlendiler. Çıkan yangında, fabrika önüne kurulan barikatlardan kaçamayarak can verdiler.

1908 New York: 15.000 kadın daha kısa çalışma saati, daha iyi gelir ve oy hakkı için yürüdü. Doğum izni istediler. Kullandıkları slogan "Ekmek ve Gül " dü. Ekmek yaşama güvencesi, karın tokluğunu, gül ise daha kaliteli yaşamı simgeliyordu.

1910 Clara Zetkin, 2. Sosyalist Enternasyoneline bağlı Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı sırasında 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olmasını önerdi ve kabul edildi.

1977 Birleşmiş Milletler Genel Kurulu,8 Mart'I Dünya Kadınlar Günü olarak kabul etti.

Bugün 8 Mart… Dünya Kadınlar Günü.

Kadınlara Hukuki Destek Merkezi – KAHDEM’in de birinci yıldönümü.

Bugün de tüm dünyada kadının insan haklarının insan onuruna yakışır biçimde gerçekleşmemiş olmasından büyük kaygı duyuyoruz.

Hukukçu kadınlar olarak, ülkemizde; kadınların insan hakları konusunda güvence sağlayan ve Türkiye'nin taraf olduğu,Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi (CEDAW) ve diğer hak bildirgelerine aykırı olarak,;

Hala;
  • Kadınların ;evlendiğinde eşinin soyadını almaya mecbur olduğunu,
  • Kadınların ;evlendiklerinde babanın nüfus hanesinden eşinin nüfus hanesine vatandaşlık değiştiricesine taşındığını,
  • Kadınların; boşandıklarında ya gebe olmadığına ilişkin muayeneye zorlandığını ,ya da gebe ise 300 gün içinde evlenmesine izin verilmediğini,
  • Kadınlar evlilik içinde ise , kürtaj için eşinin rızasını almak zorunda olduğunu tekrarlıyoruz.
  • Kadının insan haklarına ilişkin tüm evrensel düzenlemeler aykırı olarak, kadınlar için adaletsizlik devam ediyor.
  • Namus/töre bahanesi ile kadınların öldürülmeleri durumunda kadın örgütlerinin davaya katılma talepleri hala kabul edilmemekte ve sanık karşısında müdahil masası boş kalıyor..
  • CEDAW genel tavsiye kararı gereği olan “namus savunmasının yasalardan çıkarılması “ gerçekleşmediği gibi hala kadınlara karşı işlenen suçlarda, geleneksel zihniyetin devamı niteliğinde indirimler uygulanıyor.
  • 4320 sayılı yasa; evli olmayan kadınları şiddetten korumuyor ve bu yolla kadınlar arasında medeni durumlarına göre ayrımcılık uygulanıyor.
  • Evlat edinmede medeni duruma göre ayrımcılık yapılıyor
  • Medeni Kanunun yürürlüğüne ilişkin 10 maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesine gönderilen dosyalar için hala görüşme günü belirlenmiyor,2002 öncesi ve sonraki evlilik dönemleri arasındaki eşitsizlik devam ediyor ve bu düzenlemeden en çok kadınlar mağdur oluyor..
  • CEDAW sözleşmesinin gerekleri yerine getirilmiyor ve hatta Anayasa’nın 90/son amir düzenlemesine rağmen yasalardaki sözleşmeye aykırılıklar devam ettiriliyor ,ve yargılamalarda sözleşmenin doğrudan uygulanma yoluna yeteri kadar gidilmiyor.
  • Yine CEDAW gereği ayrımcılığın/eşitsizliğin ortadan kalkması için özel geçici önlemlere Anayasa ‘da yer verilmiyor..
Bu konularda ciddi,samimi ve uygulanabilir/izlenebilir adımlar atılmasınının hükümetlerin sorumluluğu olduğunu yeniden hatırlatıyor ve Kadının insan Haklarının fiilen gerçekleşmesi için ulusal politikalar oluşturulmasını talep ediyoruz.

Bugün 8 Mart, aradan yıllar geçti, kadınlar hala aynı şeyi talep ediyor :
Ekmek ve Gül,
Ekmek ve Gül!

Türk Hukuk Sitesi
KAHDEM (Kadınlara Hukuki Destek Merkezi)
ve KHÇG (Kadın Hakları Çalışma Grubu)
Üyeleri