Mesajı Okuyun
Old 09-01-2008, 23:13   #4
Av.Habibe YILMAZ KAYAR

 
Varsayılan

Merhaba

4320 sayılı yasa nedeniyle verilen kararlar tedbir niteliğindedir ve temyiz yolu kapalıdır.

Bu nedenle son derece sınırlı Yargıtay kararı bulunmaktadır.

Gerek görüldüğünde evden uzaklaştırma kararının verilmesi ,yasa metninde örnekseme yolu ile açıkça bildirilmiş olup ,önce ihtar sonra uzaklaştırma diye bir sıralama yoktur.

İlle de sıralama gerekiyorsa,önce evden uzaklaştırma,bu karara uyulmadığı takdirde üç aydan altı aya kadar hapis istemli ceza davası açılacağının ihtarı sırası uygulanacaktır.

Yani koruma kararının içeriğinde hangi davranış yasaklanmışşsa buna uyulmaması durumunda uygulanacak yasal yol hakkında ihtar yapılacaktır.

Aile Mahkemesi Hakimine terk nedeni ile boşanmada uygulanan "ihtar" ile 4320 ile ilgili ihtarın farklılığını anlatmak lazım gelir.

Ayrıca yasanın gerekçesi ve madde gerekçelerini de sunmakta yarar bulunmaktadır.

Alıntı:
T.C.
YARGITAY
2. HUKUK DAİRESİ

E. 2002/6474
K. 2002/7945
T. 13.6.2002

• AİLEYİ KORUYUCU TEDBİRLER ( Sulh Hukuk Hakimi Tarafından Resen Gözönünde Bulundurma )

• SULH HUKUK MAHKEMESİ ( Tarafın Dinlenmesine Gerek Olmadan Tedbir Kararı Vermesi )

• MAHKEMECE VERİLEN NİHAİ KARARLAR ( Temyiz Yoluna Başvurulabileceği - Şiddete Uğrama )

• AİLE İÇİ ŞİDDET ( Mahkeme Kararında 6 Ayı Geçmemek Üzere Verilen Tedbir )

TEDBİRE AYKIRI DAVRANIŞ ( Tutuklanacağı Ve Hürriyeti Bağlayıcı Cezaya Mahkum Edileceği )

• KUSURLU EŞ ( Tedbir Kararının Nihai nitelikte Olmadığı Sürekli Sonuç Doğurmayacağı )

• TEDBİR KARARINA İTİRAZ ( Tefhim Veya Tebliğinden İtibaren Üç Gün - Asliye Hukuk Mahkemesine )
1086/m.105, 106, 107, 108, 109

ÖZET : 4320 sayılı kanun ile aileyi koruyucu tedbirlerin Sulh Hukuk Hakimi tarafından resen alınması hükme bağlanmıştır. Bu kanunun amacı aile içi şiddeti durdurma, özellikle kadını ve çocukları koruma olduğu sevk gerekçesinde açıklanmıştır. Hatta " Sulh Hukuk Mahkemesi mağdurların tekrar şiddete uğrama ihtimalini gözönüne alarak başvurusunun hemen ardından tanık yada karşı tarafın dinlenmesine gerek olmadan bu kararı verebilecektir. Şiddete uğrayanların mahkemede şiddete uğrama ihtimallerini kanıtlama yükümlülüğü de bulunmamaktadır. Mahkeme kararında 6 ayı geçmemek üzere tedbirin uygulama süresi belirtilecek ve tedbire aykırı davranışta bulunulması halinde tutuklanacağı ve hürriyeti bağlayıcı cezaya mahkum edileceği kusurlu eşe ihtar olacaktır

Not:Sulh Hukuk Mahkemesi Aile Mahkemesi olarak değiştirilmiştir.


Karar Kazancı Bilişim Teknolojileri İçtihat Bilgi Bankasından alınmıştır.
Alıntı:
YARGITAY
2. HUKUK DAİRESİ
E. 2004/8367
K. 2004/9372
T. 12.7.2004
• TEDBİR KARARI ( Ailenin Korunması Hakkında Kanun Uyarınca Oluşturulan - Temyizinin Mümkün Olmadığı )
• TEMYİZİ MÜMKÜN OLMAYAN KARARLAR ( Ailenin Korunması Hakkında Kanun Uyarınca Oluşturulan Tedbir Kararları )
• AİLENİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN ( Uyarınca Oluşturulan Tedbir Kararları - Temyizinin Mümkün Olmadığı )
1086/m.105,106,107,108,109,427
4320/m.1
4787/m.9/1
ÖZET : 4320 sayılı kanun uyarınca oluşturulan kararları, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunun 105, 106, 107, ve 108. maddelerinde belirlenen prosedür uyarınca ittihaz olunan ve bu kanunun 109. maddesi uyarınca 10 gün içinde dava açılması şartıyla değil hakimin tayin ettiği süre ile geçerli ve temyiz incelenmesine tabi bulunmayan geçici tedbir niteliğinde kabul etmek, kanunun tedvin amacına uygun düşecektir.

DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : "Mahkemelerden verilen nihai kararlara karşı temyiz yoluna başvurulabilir" ( HUMK. md. 427 ). Şu halde incelenen kararın niteliği ortaya konularak öncelikle kararın temyizinin kabil olup olmadığının çözümlenmesi gerekmektedir.

4320 sayılı kanun ile aileyi koruyucu tedbirlerin Aile Mahkemesi Hakimi tarafından ( 4787 S.K. md. 9/1 ) resen alınması hükme bağlanmıştır.

Bu kanunun amacı aile içi şiddeti durdurma, özellikle kadını ve çocukları koruma olduğu sevk gerekçesinde açıklanmıştır. Hatta "Aile Mahkemesi mağdurların tekrar şiddete uğrama ihtimalini gözönüne alarak başvurusunun hemen ardından tanık yada karşı tarafın dinlenmesine gerek olmadan bu kararı verebilecektir. Şiddete uğrayanların mahkemede şiddete uğrama ihtimallerini kanıtlama yükümlülüğü de bulunmamaktadır. Mahkeme kararında 6 ayı geçmemek üzere tedbirin uygulama süresi belirtilecek ve tedbire aykırı davranışta bulunulması halinde tutuklanacağı ve hürriyeti bağlayıcı cezaya mahkum edileceği kusurlu eşe ihtar olacaktır" açıklamaları yapılmıştır.

Görüldüğü üzere bu karar kusurlu eşin saldırılarına son verilmesinin kendisine ihtarından ibaret kısa süreli bir tedbir niteliğindedir. Bu açıklamalar kararın nihai nitelikte olmadığını sürekli sonuç doğurmayacağını göstermektedir.

Geçici tedbir niteliğinde olan bu kararın itiraza tabi olmadığı da Kanunun Adalet Komisyonunda görüşülmesi sırasında kabul edilmiş, kanun bu hali ile kesinleşmiştir

Şu halde 4320 sayılı kanun uyarınca oluşturulan kararları, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunun 105, 106, 107 ve 108. maddelerinde belirlenen prosedür uyarınca ittihaz olunan ve bu kanunun 109. maddesi uyarınca 10 gün içinde dava açılması şartıyla değil hakimin tayin ettiği süre ile geçerli ve temyiz incelenmesine tabi bulunmayan geçici tedbir niteliğinde kabul etmek, kanunun tedvin amacına uygun düşecektir. Temyiz isteğinin bu sebeplerle reddi gerekmiştir.

SONUÇ : Açıklanan sebeplerle temyizi kabil olmayan karara karşı vaki temyiz isteğinin REDDİNE, temyiz peşin harcın yatırana geri verilmesine, 12.07.2004 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Karar Kazancı Bilişim Teknolojileri İçtihat Bilgi Bankasından alınmıştır.[/




Diğer 4320 konulu kararlar için:
http://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=5577

Yasanın değiştirilmiş son hali,önceki ve şimdiki yasa ve madde gerekçeleri için:
http://www.turkhukuksitesi.com/makale_595.htm