Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi, Esas: 2009/7245, Karar: 2010/681 İçtihat

Üyemizin Özeti
Taraflar arasındaki ihale sözleşmesine göre idare, %20 oranında fazla imalatı sözleşme bedelleriyle yükleniciye yaptırmak hakkını haizdir. Bakanlık da bu madde uyarınca yükleniciden %20 oranında fazla imalat yapılmasını isteyerek işbu fazla imalat için de ek kesin teminat almıştır.

Yüklenicinin %20 oranındaki fazla imalatı teslim etmemesi üzerine ihale sözleşmesi, davacı Bakanlık tarafından haklı olarak feshedilmiştir. Bu durumda Bakanlık;
kesin teminat ve ek kesin teminatları gelir kaydetmek ve
kesin teminat ve ek kesin teminatları aldığı tarihten fesihten mütevellit gelir kaydedeceği tarihe kadar Devlet İstatistik Enstitüsünce yayımlanan aylık toptan eşya fiyat endeksine göre güncelleyerek farkı yükleniciden tahsil etmek,
hakkını haizdir.
(Karar Tarihi : 09.02.2010)
"Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davacı vekili ile davalı L____ Tekstil ve Turizm Sanayi Ticaret A.Ş. vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:

Dava, alacak istemiyle açılmış, mahkemece davanın kısmen kabulüne karar verilmiş, karar davacı Bakanlık adına hazine vekili ile davalı yüklenici L____ Tekstil ve Turizm Sanayi Ticaret Anonim Şirketi vekili tarafından temyiz edilmiştir.

1- Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davalı yüklenici L____ Tekstil ve Turizm Sanayi Ticaret Anonim Şirketi vekilinin temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.

2- Davacı Bakanlığın temyiz itirazına gelince; davanın dayanağını 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu'nun 22. maddesi ile taraflar arasındaki 08.09.2006 tarihi sözleşmenin 42.5.2 maddesi oluşturmaktadır. Belirtilen kanun maddesi ve sözleşme maddesi uyarınca sözleşmenin feshi halinde kesin teminat ve varsa ek kesin teminatların alındığı tarihten gelir kaydedildiği tarihe kadar aylık toptan fiyat eşya endeksine göre güncellenmesinden söz edilmiştir. Mahkemece kanundaki ve sözleşmedeki düzenlemelere göre davacı Bakanlığın güncelleme nedeni ile olan alacak istemi kural olarak kabul edilmiş, ancak teslim edilen 79.000 adet eşofman nedeniyle 66.000,00 TL teminat tutarının güncellenemeyeceği sonucuna varılarak, sadece 13.178,00 TL ek teminat nedeniyle güncelleme alacağı kabul edilerek hüküm oluşturulmuştur.

Taraflar arasındaki 08.09.2006 tarihli sözleşmenin 30. maddesine göre idarenin %20 oranında fazla imalatı sözleşme bedelleriyle yaptırabileceği kabul edilmiştir. Davacı Bakanlık tarafından bu madde uyarınca %20 oranında fazla imalat yapılması yüklenicilerden istenmiş, ek kesin teminat da bu nedenle alınmıştır. Yüklenicilerin %20 oranındaki fazla imalatı yapıp teslim etmemeleri nedeniyle sözleşme haklı olarak davacı Bakanlık tarafından feshedilerek yükleniciler tarafından yatırılan 66.000,00 TL ve 13.178,00 TL teminatların irad kaydedilmesine karar verilmiştir. Sözleşmede kararlaştırılan 79.000 adet eşofman ile sözleşmenin 30. maddesi uyarınca yapımı istenilen %20 oranındaki fazla imalat aynı sözleşmenin konusudur. Yükleniciler %20 fazla eşofman imalatını yapıp teslim etmemekle sözleşmeye aykırı davranmışlardır. Bu nedenle davacı Bakanlık tarafından sözleşmede kararlaştırılan iş karşılığı alınan 66.000,00 TL teminat ile %20 fazla iş karşılığı alınan 13.178,00 TL teminatın irad kaydedilmesine karar verilmiştir. Bu durumda irad kaydedilen teminatların tamamı yönünden hesaplanacak güncelleme nedeniyle alacak isteminin kabulüne karar verilmesi gerekir. Mahkemece taraflar arasındaki sözleşmenin tek olduğu, fazla imalatın da sözleşmenin 30. maddesi uyarınca yükleniciden istendiği gözden kaçırılarak, 79.000 adet eşofmanın teslim edildiği gerekçesiyle sadece 13.178,00 TL ek teminat nedeniyle güncelleme alacağının tahsiline karar verilmesi doğru olmamıştır.

Yapılacak iş, 66.000,00 TL'lik kesin teminat ile 13.178,00 TL'lik ek kesin teminatın tamamı üzerinden güncelleme alacak miktarının belirlenip karar oluşturmasından ibarettir. Kararın bu nedenle bozulması gerekmiştir.

KARAR : Yukarıda 1. bendde açıklanan nedenlerle davalı yüklenici L____ Tekstil ve Turizm Sanayi Ticaret Anonim Şirketi'nin temyiz itirazlarının reddine, 2. bent uyarınca kararın davacı Bakanlık yararına BOZULMASINA, aşağıda yazılı bakiye 2,10 TL temyiz ilam harcının temyiz eden davalı L____ Tekstil ve Turizm Sanayi Ticaret Anonim Şirketi'nden alınmasına, 09.02.2010 gününde oybirliği ile karar verildi"
İlgili Mevzuat Hükmü : Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu MADDE 22 :19 uncu maddeye göre yüklenicinin fesih talebinin idareye intikali, 20 nci maddenin (a) bendine göre belirlenen sürenin bitimi, 20 nci maddenin (b) bendi ile 21 inci maddeye göre ise tespit tarihi itibariyle sözleşme feshedilmiş sayılır. Bu tarihleri izleyen yedi gün içinde idare tarafından fesih kararı alınır. Bu karar, karar tarihini izleyen beş gün içinde yükleniciye bildirilir.

19, 20 ve 21 inci maddelere göre sözleşmenin feshedilmesi halinde, kesin teminat ve varsa ek kesin teminatlar alındığı tarihten gelir kaydedileceği tarihe kadar Devlet İstatistik Enstitüsünce yayımlanan aylık toptan eşya fiyat endeksine göre güncellenir. Güncellenen tutar ile kesin teminat ve varsa ek kesin teminatların tutarı arasındaki fark yükleniciden tahsil edilir.

Hakedişlerden kesinti yapılmak suretiyle teminat alınan hallerde, alıkonulan tutar gelir kaydedileceği gibi, sözleşmenin feshedildiği tarihten sonra yapılmayan iş miktarına isabet eden teminat tutarı da birinci fıkra hükmüne göre güncellenerek yükleniciden tahsil edilir.

Gelir kaydedilen teminatlar, yüklenicinin borcuna mahsup edilemez.

19, 20 ve 21 inci maddelere göre sözleşmenin feshedilmesi halinde, yükleniciler hakkında 26 ncı madde hükümlerine göre işlem yapılır. Ayrıca, sözleşmenin feshi nedeniyle idarenin uğradığı zarar ve ziyan yükleniciye tazmin ettirilir.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Nevra ÖKSÜZ
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 08-09-2013

THS Sunucusu bu sayfayı 0,03153205 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.