Sayın Av.MB,
|
|
|
|
Bence ilamın aslı gerekmez. Zira belgenin aslı zaten yargılama makamlarında bulunmaktadır. ilamsız ve kambiyo takiplerinde ise belge aslı sizdedir. Belgeniz aslının istenme sebebi varlığının ispatı ve imza vs. gibi borçlunun daireye müracaatla incelemesi içindir. İlamda buna gerek yoktur, zira aslı zaten yargılamayı yapan mahkeme dosyasında vardır. Bu sebeple aslının talebi zorlamadır diye düşünmekteyim.
|
|
 |
|
 |
|
İlamlı takibin sonuçları (itirazla durdurulmasının mümkün olmaması, icra müdürünün yerine getirmek için zor kullanabilmesi vs.) belli. İlamın aslını icraya sunmadan bir takip yaptığınızda bu ilamın sahte olmadığı nereden belli olacak?
Ben şimdi oturup Word'de Av.MB'nin davalı olduğu ve davayı kaybedip bana 10 milyon dolar ödemeye mahkum edildiği bir İstanbul 14.Asliye Hukuk Mahkemesi ilamı hazırlasam ve bununla sizi icraya versem, İcra Memurunun bunun üzerine aslına uygundur kaşesini ya da ilamın aslını görmeden evinize hacze gelmesini veya banka hesaplarınıza el koymasını hoş karşılar mısınız?
Fotokopi bir ilamın gerçek olup olmadığını nasıl anlaşılabilir ki? Bu konuda ispat yükümlüğü takipten önce icra dairesine ilamı arz ederek alacaklıya mı düşer, yoksa takipten sonra (icra da devam ederken!) borçluya mı düşer sizce?
Bugüne kadar yüzlerce/binlerce ilamlı icra takibi yaptım, fotokopi ile icra takibi yapıldığını ne gördüm ne duydum doğrusu. Belki küçük yerlerde İcra Müdürleri avukatları tanıdıkları için onlara güvenerek böyle bir işlem yapıyor olabilir ancak yukarıda Sayın Meslektaşlarımızın belirttiği yasal dayanakları dikkate aldığımızda aslında yapmamaları gerektiğini düşünüyorum.