Mesajı Okuyun
Old 13-06-2007, 15:47   #2
Y.Kurban

 
Varsayılan

‘Savcıların fedakarlığı kaos yaratacak’ uyarısı

Yargıçlar ve Savcılar Birliği Başkanı Eminağaoğlu, “Sistemi sırtlanan yargı mensuplarının fedakarlığı duyarsızlığa neden oldu” dedi ve Türkiye’yi yeni bir kaos ortamının beklediği uyarısı yaptı.

YASEMİN ARPA
NTV-MSNBC
Güncelleme: 14:57 TSİ 13 Haziran 2007 Çarşamba

İSTANBUL - Yargıtay’ın, üç yıl boyunca 127 soruşturma dosyasını tamamlamadığı gerekçesiyle Bakırköy Cumhuriyet Savcısı Ömer Korkmaz’ın görevi ihmalden yargılanmasına karar vermesi, Savcı Korkmaz’ın çalışma şartlarına dair ileri sürdüğü delillerin değerlendirilmesini istemesi tartışma yarattı. Yargıtay Cumhuriyet Savcısı ve Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, NTVMSNBC’ye “Yeni kaoslar ve sorunlar Türkiye’yi bekliyor. Bölge Adliye Mahkemeleri bunun bir ayağı olacak” dedi. Savcı Korkmaz hakkında, Adalet Bakanlığı müfettişleri de soruşturma açmıştı.

YARSAV Başkanı Eminağaoğlu, Bakırköy Savcısı ile ilgili olayın istisna olmadığını belirterek şunları söyledi: “Bakırköy’deki durum, bütün savcılar için geçerli. Bütün savcı arkadaşlarımız, her yerde bakması gereken dosyaların en 3-5 katı işle çalışıyor. Sorunun çözümü için yargıç ve savcı sayısının arttırılması gerekiyor. Bu konuda maalesef olumlu adımlar atılamıyor. Adalet Bakanlığı kendi yetkilerinden vazgeçmiyor, kendi belirleyici olmak istiyor.”
Eminağaoğlu’na yönelttiğimiz sorular ve yanıtları şöyle:

ZAMANAŞIMI VE HUKUK DIŞI ÇÖZÜM
Savcılar dosyalarda işlem yapmadıkları zaman ne oluyor?
Tabii, soruşturmayı ille 10 gün-1 ay içerisinde bitirmeniz gerekmiyor, ama soruşturma uzuyorsa araştırdığınız bir şeyden kaynaklanmalı bu uzama. Aksi halde zamanaşımı gündeme geliyor, hak arama özgürlüğünü etkin kullanamayan kişilerin yargı dışı yollarla sorunlarını çözme gibi durumlar gündeme geliyor. Yargıya-hukuka olan inanç zedeleniyor. Bu gibi sorunları yaşayan meslektaşlarımız konuyu Bakanlığa aktarıyorlar, ama bir yerden bir savcıyı alıp başka bir yere getirdiğiniz zaman bu kez de diğer yerde sorunlar çıkıyor.

Savcılar iş yükü nedeniyle hem mağdur, hem de suçlu duruma mı düşücekler? Kötü niyetle de dosyalara bakılmadığı düşünülebiliyor çünkü...
Mutlaka. Biz sistemi eleştirirken kendimize de eleştirel açıdan bakmamız lazım. Önümüzdeki dosyayı 3 yıl işlemsiz bekletmenin bir gerekçesi olmaması gerekiyor. Bu görev suçu yönünden soruşturma konusu oluyor. Bu tarz ceza alan, disiplin cezası alan, diğer yaptırımlarla karşılaşan meslektaşlarımız var. Fedekarlık savcılardan bekleniyor. Mesai saatini aşarak bu işi yapması isteniyor. Yıllardır bu böyle gitti. Fedakarlığı hep yargı gösterdi.

YARGI KENDİ MENSUPLARINI KORUMUYOR
Bu nedenle soruşturmaya uğrayan veya ceza alan savcıların oranı nedir?
Sayı olarak çok fazla olduğunu söyleyemem ama yargı kendi mensuplarını koruyor değil. Eldeki soruşturma dosyaları hukuksal bir gerekçesi olmadan uzatılıyorsa bunu uzatan meslektaşlarımız hem disiplin hem adli yaptırımlarla karşı karşıya kalıyorlar. Ne olursa olsun biz yine her zaman fedakarlığı kendimiz yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Bunun izahı yok.

Fedakarlığın ölçüleri nedir?
Kendi ailesinden çaldığı zamanı adliyede bu gibi dosyalar beklemesin diye işi başında geçiren yargı görevlileri, Türkiye’nin istisnasız her adliyesinde var. Sistemi bu boyutlarıyla sırtlanan yargıç ve savcılar adeta bir duyarsızlığın yaratılmasına da neden oldular. Nasıl olsa bu böyle gidiyor diye kökten çözümlere gidilmedi. Şimdi çok daha büyük sorunlar bizi bekliyor. Bölge Adliye Mahkemeleri kuruldu, faaliyete geçmesi için belli şeyler bekleniyor. Ama yeterli yargıç ve savcı yok. Nereden alacaksınız; Yargıtay’dan, yerel mahkemelerden alacaksınız. Bu kez oradaki eksikliği daha da arttıracaksınız. Bölge Adliye Mahkemeleri dosyalarını orada yığdığınız zaman ayrı bir kaos yaratılacak. Tepeden inme sorun çözülecek sanıyorlar. Tam tersi çok yeni kaoslar ve sorunlar Türkiye’yi bekliyor. Şu anda Bölge Adliye Mahkemeleri bunun bir ayağı olacak. Çünkü çok sorunlu bir yasa çıkarıldı.