Mesajı Okuyun
Old 07-06-2007, 17:13   #4
medenikal

 
Varsayılan

2006 Haziran ayından itibaren görevden ayrılarak; 2006 eylül ayında limited şirket ortağı olmuş;

Görevden ayrılmış ama ortaklık devam ederken ,limited şirket kurmuş;Şirket ortağı olduğunda ,kollektif şirketteki ortaklığı da devam etmektedir.

Burada önemli olan ,limited ortaklığı kurulduktan sonra aynı konu ile alakalı ticari işlerin kendi veya limited şirket adına yapması önemlidir.

Hem Kollektif şirkete ortak olup; sonrasında ise limited şirket kurup bunun adına aynı ticari işlemleri gerçekleştirmesi haksız rekabet olacak mı dır?

Yalnız arada fazla bir süre yok, vede kollektif şirketten ayrılmış bu da dikkate alınmalı.

Benim maddeden anladığım ortak olduğu şirkette bağlılığı,çalışması,birlikteliği devam ederken ; Bu ortak olduğu ve çalıştığı şirket dışında ,aynı çalışma alanın da kendine veya bir diğer kurum veya kişiye yönelik ticari işlem yaparak ,şirketi zarara uğratmasıdır.

Yani kanun demiş ki ekmeğini yediğin yere ihanet etme; Limited şirkette sadece ortaklık payı olabilir.Ama işlem yapamaz. Yani o limited şirkette çalışarak ticari ,aynı konular da ticari işlem yapamaz.

Olayımız da ise ayrılmış, yani kollektif şirketten ayrılma kararlılığı ile çıkmış ,yani tespit yaptırıyor ortaklıktan ayrılacak.

Ayrılma işlemlerine başlamıştır.Haziran ve eylül arasında yani limited şirketin kurulduğu zaman aralığı da fazla değil.Bu gösteriyor ki yollar ayrılmıştır.

Yollar ayrıldığına göre; ortaklığı da bitirmeye yönelik eylemler de varsa (tespit) bu durumda ;rekabet yasağına aykırılık söz konusu olmaz.Kanaatindeyim.

Kanun maddesi limited şirkete ortak olmayı engellemiyor.Kollektif şirketin ortağı ve dolayısıyla çalışanı olup ,şirkete bağlı olması gereken , kişinin aynı nitelikte şirket dışı bir kişi veya tüzel kişiliğin yararına işlem yapmasını yasaklıyor.