Mesajı Okuyun
Old 07-06-2007, 10:16   #1
Av. Asena

 
Varsayılan 5 celse sonra yetkisizlik kararı..

Merhabalar..

Yetki itirazı ile ilgili bir sorum olacaktı. Ticaret Mahkemesi, karar aşamasına geldiğinde dosyayı heyete tevdi eder. Ancak duruşmalar tek hakimle geçilir. Şimdi, davayı açtık, davalı yan yetki itirazında bulundu ve hakim reddetti. Davaya 5 celse daha devam edildi. Dosya heyete tevdi edildi ve heyetle olan ilk duruşmada, ilk celsede verilen ara kararda yer alan "yetki itirazının reddi" kararından dönerek yetkisizlik kararı verdi ve yetkili olduğu davalı yanca ileri sürülen mahkemeye gönderilmesine karar verdi. Bunun hukuki dayanağı var mıdır?

Görev, dava şartı olup davanın her aşamasında ileri sürülebilen ve resen gözetilen bir kurum iken yetki ancak ilk itiraz ile ileri sürülebilen ve mahkeme tarafından resen gözetilemeyecek, her aşamada değerlendirilemeyecek bir kurum değil midir?

Danıştığım üstadlarım ile hemfikir olmak çok güzel. Ancak Mahkemenin heyete geçişle 5 celse sonrasında, 4 celse önce verilmiş yetki itirazının reddi kararını müteakip yetkisizlik kararı vermesi hukuka uygun mudur? Kanaatimce mutlak temyiz nedeni olmaktadır. Ancak görüşlerinize ihtiyaç duyuyorum. Bu konuda İBK bulunmakta mıdır? Şimdiden teşekkürler..