Mesajı Okuyun
Old 05-06-2007, 19:51   #2
Yücel Kocabaş

 
Varsayılan

" Dava açılmadan önce delil tespiti , en çabuk ve en az giderle delil tespitini yapabilecek mahkemeden istenebilir ( HUMK 370) Buna göre dava açılmadan önceki delil tespiti talepleri için yetki ve görev bakımından bir sınırlama yoktur. Deliller en çabuk ve en az giderle nerede tespit edilecekse o yerdeki sulh veya asliye mahkemesine başvurulabilir. " ( B.Kuru, R. Arslan,E. Yılmaz Medeni Usul Hukuku 2006 sh: 712 )

Dava açılmadan önceki delil tespitindeki görev ve yetki kuralı bu şekildedir. Yalnız Yargıtay taşınmaz mallara yönelik tespitlerde en çabuk ve en az giderli tespitin taşınmazın bulunduğu yer mahkemesi olduğunu kabul ediyor. Dava açıldıktan sonraki delil tespiti ise mutlak olarak davaya bakan mahkemece yapılır.

Diğer yandan HUMK 369 mad. göre " şimdiden tespit olunamazsa ileride kaybolacağı veya ikamesinde zorluk çıkacağı belli olan deliller " tespit edilebilir. Taşınmaz malın böyle bir özelliği olmadığından
mahkemeler bu maddeye göre tespit talebini ret edebilir. Davadan önce taşınmazın değerinin tespiti için zorunlu bir durum varsa, bunu mahkemeye izah etmek gerekir . Bir fikir edinmek gayesi varsa , bu gibi tespitler emlak eksperleri vasıtasıyla da özel olarak yaptırılabilir. Diye düşünüyorum.

Saygılarımla.