Sayın Balku,
Yorumunuzun ilk bölümüne katılıyorum. Müvekkilinizden önce yapılmış bir bina bulunmaktadır. Maddeyi aktarmışsınız ama ek fıkrayı aktarmamışsınız.

Ek fıkra şöyledir:
(Ek fıkra: 5377 - 29.6.2005 / m.21) (6) İkinci ve üçüncü fıkra hükümleri, 12 Ekim 2004 tarihinden önce yapılmış yapılarla ilgili olarak uygulanmaz.
Ek fıkraya göre, 12 Ekim 2004 tarihinden önce yapılmış olan binalarla ilgili olarak, 2 inci ve 3 üncü fıkra hükümleri uygulanmaz. Buradan 1 inci fıkra ve diğer fıkralar uygulanır anlamı çıkmaz mı? Oysa eski TCK'da bu konuda(İmar kirliliği) bir maddeye rastlamadım. Bana göre 12 Ekim 2004 tarihinden önce yapılan binalara tüm madde uygulanamaz.
Elimdeki kitapta 184 üncü maddenin gerekçesine bakınca beni teyit ediyormuş gibi geldi. Şöyle denilmektedir:
" İşaret edilmek gerekir ki, bu yönde bir düzenleme, bir af olarak nitelendirilemez. Zira, ceza kanunlarının zaman bakımından uygulama alanına ilişkin kuralların gereği olarak; bu madde hükümleri, ancak yürürlüğe girdikleri tarihten sonra yapılacak olan ruhsatsız veya ruhsata aykırı binalar açısından uygulama kabileyit olacaktır. ceza kanunlarının zaman bakımından uygulama alanına ilişkin kuralların gereği olarak; bu madde hükümlerinin yürürlük tarihinden önce yapımı tamamlanmış olan ruhsatsız veya ruhsata aykırı binalarla ilgili olarak, bu suç dolayısıyla cezalandırma yoluna gidilmez."
Binanın yapım yılını ve müvekkilinizin satın aldığı tarihi yazmamışsınız ama madde gerekçesine göre, kanunun yürürlük tarihinden önce tamamlanmış binalar nedeniyle ceza verilememesi gerekmektedir.
Ek fıkrayla, diğer madde metni tartışmaya açık...
Öte yandan,
 |
Alıntı: |
 |
|
|
|
|
|
|
|
Benim kanaatime göre TCK 184. Madde gecekonduları önlemeye yönelik getirilmiş bir maddedir
|
|
 |
|
 |
|
diyorsunuz ama ben katılmıyorum. Madde gerekçesinden küçük bir alıntı yapayım:" Kamu hizmet binaları da dahil, ülkemizdeki binaların büyük bir kısmı yapı ruhsatiyesi olmadan inşa edilmiştir." Gecekondu terimine bunları da sokuyorsanız onu bilemem.
Binanın yapılış tarihine göre, bu madde geçerli olabilecektir.
Saygılarımla