Mesajı Okuyun
Old 21-05-2007, 17:02   #2
av.mgul

 
Varsayılan Yargıtay Başkanından Nuri Ok a Yanıt

Yargıtay Başkanı Osman Arslan, Yargıtay yönetimini sert bir dille eleştiren ve dün görev süresini tamamlayarak emekliye ayrılan Yargıtay Başsavcısı Nuri Ok'a, yargıda emsali görülmedik sertlikte yanıt verdi. Emekliye ayrılan bir kişinin bu şekilde konuşmasının mesleğin, vakar, onur ve saygınlığına uygun düşmediğini vurgulayan Arslan, "Sayın Ok birlikte çalıştığı bütün Yargıtay Başkanları ile benzer olayların tarafı olmuştur. Emekliliğinde kendisini sorgulaması ve nerelerde yanlış yaptığını düşünmesi gerekmektedir" dedi.
Ok'un 18 Mayıs'taki Başsavcılık Onur Günü Töreni'nde'nde yaptığı konuşma, yargıyı karıştırdı. Kent dışında olması nedeniyle törene katılmayan Arslan, Ok'un emekliye ayrılmasından birkaç saat sonra yaptığı açıklamada, eleştirileri şöyle yanıtladı:
"Anılan konuşmada gündeme getirilen Yargıtay yönetimine ilişkin hususlar Yargıtay Birinci Başkanı'na iletilmemiştir. Emekliye ayrılan bir kişinin bu biçimde konuşma yapması uygulama ve teamüllere aykırı olduğu gibi, mesleğin onur, vakar ve saygınlığına da uygun düşmemektedir. Kurum içinde çözümlenebilecek konuların giderayak kamuoyuna açıklanması; doğru, şık ve meslek etiğine uygun bulunmamaktadır. Bu talihsiz konuşma Yargıtay tarihinde bir ilk olarak yerini almıştır. Unutulmayacak ve bağışlanmayacak olgu budur. Hâkimlerin kendi sorunlarını kamuoyu önünde tartışmayacak kadar itidalli insanlar olmaları gerekmektedir. Yaptığımız açıklama, savunma hakkının kullanılması ve kamuoyunun gerçeği öğrenmesine katkı olarak algılanmalıdır."

Yalçınkaya da vardı

Arslan, Yargıtay Kanunu'nun yenilenmesi için Yargıtay bünyesinde oluşturulan komisyonda Ok'tan boşalan koltuğa dün oturan, dönemin Yargıtay Başsavcı Vekili Abdurrahman Yalçınkaya'nın da bulunduğunu, tasarıda, başsavcılıkla ilgili hâkimlerin vesayetini öngören düzenleme olmadığını savundu. "Başsavcı Vekili'nin katıldığı bir komisyondan aksi bir karar çıkması da beklenemez" diyen Arslan, başsavcılığın tasarıyla ilgili Yargıtay yönetimine sözlü ya da yazılı hiçbir başvuru yapmadığını da kaydetti. Arslan, TBMM komisyonlarında, tasarıya komisyon toplantılarına girebilecek kişilere ilişkin bazı düzenlemeler eklendiğini, ancak bu kararın TBMM tarafından alındığını vurguladı.

Gerçekle bağdaşmıyor

Arslan, "Olayın tarafı gibi gösterilmesi gerçekle bağdaşmayan Yargıtay Birinci Başkanı'nın komisyon tarafından alınan bir karardan dolayı eleştirilmesi haksız, tutarsız ve kabul edilebilir değildir" dedi. YARSAV'ın kapatılmasına ilişkin düzenleme yapılırken Yargıtay'dan görüş sorulmadığını da ifade eden Arslan, Ok'un bu iddiasının da gerçekle bağdaşmadığını kaydetti.

Kendisini sorgulamalı

Arslan, açıklamasının son bölümünde ise, şu ifadeleri kullandı:
"Sayın Nuri Ok’un emekliye ayrılırken, sanal ve kurgu gerçeklerle hareket ederek yaptığı mutad olmayan konuşma, hayret ve üzüntü ile karşılanmıştır. Konuşmayla olmayan bir sorun yaratılmıştır. Sayın Ok, birlikte çalıştığı bütün Yargıtay Başkanları ile de benzer olayların tarafı olmuştur. Bu nedenle, emekliliğinde kendisini sorgulaması ve nerelerde yanlış yaptığını düşünmesi gerekmektedir."

Yargıtay'a eleştiri

Ok, konuşmasında, Yargıtay'ın hazırladığı tasarıda, Yargıtay'la organik bağı bulunmayan başsavcılığın hâkimlerin vesayeti altında alınmaya çalışıldığını söylemişti. Ok, YARSAV'ın kapatılmasını öngören kanun tasarısını şekillendirmesinin de bağışlanabilecek ve unutulabilecek bir davranış olmadığını ifade etmişti.


http://www.milliyet.com.tr/2007/05/21/son/sonsiy27.asp