Mesajı Okuyun
Old 20-05-2007, 15:25   #5
Av. Can DOĞANEL

 
Varsayılan

Hizmet sözleşmesinin ne şekilde feshedildiği işyeri dosyasında mevcut olup, işçi tarafından gizlenebilir. Davalı davadan hiç haberdar değilse kanunen ödememesi gereken kıdem tazminatını ödemek zorunda kalabilir. Bence temkinlilik iyidir..

T.C. YARGITAY
9.Hukuk Dairesi
Esas: 2004/6064
Karar: 2004/22565
Karar Tarihi: 11.10.2004
ÖZET: Mahkemece feshin haklılığı ücret ödenmemesi olgusuna dayandırıldığına göre söz konusu uyuşmazlığın kuşkuya yer verilmeyecek şekilde çözümü gerekmektedir. Dosya içerisinde işyeri kayıtları bulunmadığı gibi, davalı vekilinin itirazı hüküm yerinde tartışılmamıştır. Eksik inceleme sonucu yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz olup kararın bu nedenle bozulması gerekmiştir.
(1475 S. K. m. 14)
Dava: Davacı, ihbar ve kıdem tazminatı, fazla çalışma, ücret, yıllık izin ücreti ile hafta tatili gündeliğinin ödetilmesine karar verilmesini istemiştir. Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: Davacı, iş sözleşmesinin haksız feshedildiğinden söz ederek kıdem ve ihbar tazminatları ile bir kısım işçilik alacakları isteminde bulunmuştur.
Mahkemece istekler kısmen hüküm altına alınmış karar davalı vekilince temyiz edilmiştir.
Davacı işverence <ekonomik olarak zordayız, sizleri çalıştırmayacağız> denilerek fesihten söz etmiş, özellikle son üç aylık ücret alacağı olduğunu iddia etmiştir.
Davalı, davacının kendi isteğiyle ve habersiz olarak işyerinden ayrıldığını; ihbar tazminatı ile ilgili isteklerinin İzmir 4. Mahkemesinin 2001/143 sayılı dosyasında; yine davacının açtığı 2000/892 Esas sayılı tespit dosyasının İzmir 2. İş Mahkemesinde görülmekte olduğu savunusunda bulunmuştur.
12.7.2001 tarihli oturumda söz konusu dosyalar yerel mahkemece incelenmiştir. Bir sonraki oturumda işyeri kayıtlarının 2000/892 sayılı dosyada bulunduğu vurgulanmıştır.
Hükme esas alınan bilirkişi raporunda son üç aylık ücretin davalı işverence ödenmediği belirtilmiştir.
Davalı vekili bilirkişi raporuna yaptığı itirazında İzmir 2. İş Mahkemesinde görülmekte olan dosyadaki ödeme belgelerinin değerlendirilmediğini ileri sürmüştür.
Mahkemece feshin haklılığı ücret ödenmemesi olgusuna dayandırıldığına göre söz konusu uyuşmazlığın kuşkuya yer verilmeyecek şekilde çözümü gerekmektedir.
Dosya içerisinde işyeri kayıtları bulunmadığı gibi, davalı vekilinin itirazı hüküm yerinde tartışılmamıştır.
Mahkemece yapılacak iş, İzmir 2. İş Mahkemesinin 2000/892 Esas sayılı dosyasındaki işyeri kayıtları celp edilmeli; gerekirse bilirkişiden hesaplamaya yönelik bir rapor alınmalı tüm deliller birlikte değerlendirilip oluşacak sonuna göre bir karar vermekten ibarettir.
Eksik inceleme sonucu yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz olup kararın bu nedenle bozulması gerekmiştir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 11.10.2004 gününde oybirliği ile karar verildi.(¤¤)
Sinerji Mevzuat ve İçtihat Programları
**************************************