Mesajı Okuyun
Old 12-05-2007, 12:28   #2
Ahmet Turan

 
Varsayılan

Sayın meslektaşım,

Davada husumeti hem X iletişim şirketine hem de komşu apartman maliklerine karşı yönelteceksiniz. Komuş apartman yönetiminin tüzel kişiliği bulunmamaktadır. Ancak Yargıtay kimi olğan işlerde direkt yönetime karşı husumetin yöneltileceğini kabul etmektedir. sözleşmenin apartman yönetimi ile yapılmış olması hali nazara alınarak apartman yönetiminin hasım gösterilmesinin de mümkün olacağı düşünülebilirse de garantili olsun diyorsanız tüm kat maliklerine yönelteminizi tavsiye ederim.

18. Hukuk Dairesi 2002/8403 E, 2002/9050 K.
"İçtihat Metni"
Dava dilekçesinde apartmanın ortak yerine yapılan GSM baz istasyonunun kaldırılarak eski hale getirilmesi istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulü cihetine gidilmiş, hüküm davalılar vekili tarafından temyiz edilmiştir.
YARGITAY KARARI
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Dava, ana taşınmazın ortak yerlerinden olan asansör dairesi çatısına kurulan cep telefonu baz istasyonunun kaldırılarak eski hale getirilmesi istemine ilişkindir.
Dosya içerisindeki belgelere ve özellikle 22.5.2000 günlü kat malikleri kurulu kararı içeriğine göre; ana taşınmazın asansör dairesinin çatısına GSM istasyonu ve antenleri kurulması için ilgili firma ile kira sözleşmesi yapmak üzere yönetici Mehmet Lodi yetkili kılınmıştır. Davalı yönetici bu karar uyarınca, kat maliklerinin temsilcisi sıfatı ile dava konusu yerde baz istasyonu kurulmak üzere diğer davalı şirketle kira sözleşmesi yapmıştır. Bu durum karşısında, yöneticinin pasif husumet ehliyeti bulunmadığından, davanın yöneticiye değil, baz istasyonu kurulmasına izin veren ve bunun için ortak yerin kiralanmasına olumlu oy kullanan kat maliklerine yöneltilmesi gerektiği düşünülüp, bunların davaya dahil edilmesi gerekirken, taraf teşkili sağlanmadan esas hakkında hüküm kurulması doğru görülmemiştir.
Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar göz önünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile şimdilik diğer yönleri incelenmeksizin hükmün HUMK.nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harçlarının istek halinde temyiz edenlere iadesine, 1.10.2002 gününde oybirliğiyle karar verildi.