Mesajı Okuyun
Old 09-05-2007, 09:48   #1
PINAR000

Varsayılan işe iade davasından feragat

Yargıtay kararlarında;Davacının iş sözleşmesi feshedildikten sonra kıdem, ihbar tazminatı ödenirken imzaladığı ibraname de; hiçbir şekilde feshin geçersizliğini iddia etmeyeceği işe iadeişe italebinde bulunmayacağı, işe iadeialınmaması halinde ücret ve tazminat talebinde bulunmayacağı sözcükleri bulunması halinde 4857 sayılı İş Yasasının 21/son fıkrası hükmü karşısında, ibranamede yer alan işe iadeiile buna bağlı ücret ve tazminat ile ilgili haklardan vazgeçmenin geçerli olduğunun kabul edilme olanağı bulunmadığı belirtiliyor. Bu noktada işe iade davasından feragatin, hak doğmadan feragat olmaz ilkesinden yola çıkılarak geçersiz sayıldığı belirtiliyor.Ancak böyle bir ibraname sözleşme feshedilmeden önce alınsaydı bu fikre kesinlikle katılırdım fakat fesih gerçekleşmiş iade isteme hakkı doğmuş ve işçi ibraname ile bu hakkından vazgeçmiş bunun neden geçersiz sayıldığını anlamakta güçlük çekiyorum.Yoksa feragat yalnızca dava açılıp mahkeme önüne gelindiğinde mi kullanılabilen bir hak..beni biraz aydınlatabilirseniz çok sevinirim..iyi çalışmalar..