Mesajı Okuyun
Old 05-05-2007, 00:02   #10
Ayşe BİLGİÇ TAHTACI

 
Varsayılan

Olay mürekkep yaşının tespiti olarak geçiyor. Jandarma kriminalden aldığım bir yazıyı ekliyorum.



Farklı Fiziksel Koşullar Altında Kalan Belgeler Üzerindeki Mavi Tükenmez Kalem Mürekkeplerinin Spektroskopik Yöntemler ve İnce Tabaka Kromatografisiyle Analizi


Belgeler üzerindeki mürekkeplerin tespiti ve ayrıştırılması, mürekkebin belge üzerine ne zaman aktarıldığı (mürekkep yaşı) ve belge üzerindeki mürekkebin bulunduğu ortamdan ne derece etkilendiği doküman inceleme uzmanlarının sıklıkla karşılaştıkları problemler arasındadır. Mürekkeplerin belirli bir üretim standardının olmaması doküman inceleme uzmanlarının karşılaştıkları sorunları artırmaktadır. Doküman İnceleme Uzmanına incelenmek üzere gönderilen belgelerin bulunduğu fiziksel koşullar ile mürekkebin bu fiziksel koşullardan nasıl etkilendiği, incelemeleri etkileyen önemli unsurlardır.

Bu çalışmada, piyasadan kolaylıkla temin edilebilen, aynı cins kağıt yapısına sahip olan 300 adet senet ve 100 adet mavi tükenmez kalem kullanılmış olup, senetler üç gruba ayrılarak her üç grup senet birden yüze kadar sıralanmış ve aynı numaraya sahip olan senetlere aynı cins mavi mürekkepli kalemlerle yazı yazılmıştır. İlk grup senet laboratuar ortamında karanlıkta, ikinci grup senet oda ışığında ve üçüncü grup senet doğrudan güneş ışığında bekletilmiştir. Belgeler üzerindeki mürekkepler, doküman inceleme cihazı, Raman Spektrometresi ve İnce Tabaka Kromatografisinde incelenmiş ve elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır.

Çalışmanın sonucu olarak, mürekkeplerin güneş ışığı altında renk değiştirebildiği ve güneş ışığının mürekkebin kimyasal yapısını bozması sebebiyle bu tür mürekkeplerden incelemelerde sonuca ulaşılamayacağı gözlemlenmiştir. Ayrıca, güneş ışığına maruz kalan belgeler üzerindeki mürekkepler ışığa maruz kalma süresi arttıkça infrared soğurma ve lüminesans özelliklerinde meydana gelen farklılıklarla optik soğurma değerlerinde belirgin değişiklikler göstermişlerdir. Floresans özellik gösteren mürekkeplerde Raman Spektrometresi ile sonuç alınamayacağı belirlenmiştir. İnce Tabaka Kromatografisinde uygun mobil faz seçildiği takdirde bir harf büyüklüğündeki mürekkebin dahi ayrıştırılabileceği anlaşılmıştır. Ancak ışığın mürekkebin kimyasal yapısını değiştirmesinden dolayı, farklı fiziksel koşullara maruz kalan aynı cins mürekkeplerin aynı olduğu tespit edilememektedir. Senet kağıtlarının güneş ışığı altında bekletildiği takdirde ultraviyole ışığı soğurduğu tespit edilmiştir.

Mürekkeplerin bulundukları fiziksel koşullar inceleme sonuçlarını değiştirmektedir. Karanlık, oda ışığı ve güneş ışığı mürekkeplerin farklı soğurma dalga boyları göstermelerine neden olmaktadır. Bu sebeple doküman inceleme uzmanı, mürekkep karşılaştırması yaparken belgenin bulunmuş olabileceği farklı fiziksel koşulları değerlendirerek inceleme yapmalıdır.

Anahtar Sözcükler: mürekkep, lüminesans, Raman Spektrometresi, İnce Tabaka Kromatografisi, soğurma.

Jandarma Kriminalin sitesinde bu konu yer aldığına göre incelemesinin de yapılabileceği kanaatindeyim.


GOOGLE'dan araştırırsanız tespit edilemez diyenler de var.Özellikle burada bu konu tartışılmış. 13.11.2006 tarihinde incelemenizi tavsiye ederim.
http://www.adligrafoloji.com/images/layout_08a.gifhttp://www.adligrafoloji.com/images/layout_10a.gif