03-05-2007, 12:06
|
|
|
Kamulaştırma K.nun 7.maddesine göre tapuya konulan şerh, tek başına tapu malikini zararlandırıcı bir işlem değildir. Bu şerh alım ve satıma engel değildir. Bir hukuki işlemin ilanından ibarettir. Taşınmazı satın alan kişi taşınmazın kamulaştırıldığındanhaberdar olacak, tapu idaresi de satın alan kişiyi idareye bildirecek idare de kamulaştırma işlemlerini yeni malik ile yapacaktır. Şerhin fonksiyonu bundan ibarettir. ( Ali ARCAK ‘ın- 5.HD.sinin eski Başkanı- Kamulaştırma ve Devletleştirme Kanunları C.1 sh.282) deki açıklaması bu şekildedir.
Bana göre yürütmenin durdurulması kararı , şerhin kaldırılması hususunu içeren bir karar değildir. Bundan sonra bu şerhi dikkate alarak işlem yapmayın anlamındadır. İşin esası hakkında karar verildiğinde şerh o zaman kaldırılacaktır. Asıl dava ile elde edilecek sonuç ihtiyati tedbir yoluyla sağlanamaz.Tapu Sicili Tüzüğünün 78 md. sine göre şerhin terkini, hak sahibinin veya yetkili makamın istemine ya da mahkeme kararına dayalı olarak yapılabilir. Tapunun cevabı sanırım bu mad. uygulanması ile ilgili olsa gerek.
İlk kamulaştırma nedeniyle belediye taşınmaza el atmış ise; mal sahibinin bir zararı söz konusu olabilecektir. Kam.K. 25 md. si gereği yeni kamulaştırma 10 md. ye göre mahkemece yapılacak tebligatla başlayacağından el koyma tarihi ile yeni kamulaştırmanın başladığı tarih arasında mal sahibinin ecrimisil hakkı doğar , veya belediye yeni kamulaştırma işlemlerine başlamazsa müdahalenin önlenmesi davası da açılabilir. Belediye'nin de encümen kararı iptal edilen ve hakkında yürütmenin durdurulması kararı verilen bir kamulaştırmanın şerhinin kaldırılması için Tapuya başvurması da doğruluk kuralı gereğidir.
Benim bu yanıtım, sorunun tümünü karşılayamayabilir. Fakat en azından bir bölümü hakkında çözüm getirebileceğini düşünüyorum.
Saygılarımla.
|