Mesajı Okuyun
Old 01-05-2007, 13:22   #5
Av.Suat Ergin

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.fatboz
Boşanma davasında karşı dava açmadık, ancak davada dilekçemizle boşanmaya ve tazminatlara karar verilmesini istedik. Fakat bunu karşı dava yoluyla değil de dilekçemizle talep ettik. Dava karşı tarafın kusurlu olması ve bizim kusursuz olmamız nedeniyle reddedildi. Ancak karşı dava olmadığından boşanma talebimiz ve tazminatlara karar verilmedi. Hatırladığım kadarıyla karşı dava açılmasa da talebimiz gibi boşanmaya ve tazminatlara karar verilmesi yönünde Yargıtay kararları olmalıydı. Bilgisi ve Yargıtay kararı olan meslektaşlarıma şimdiden teşekkür ederim...

Sayın Av.fatboz,

Anlaşıldığı kadarıyla dava 166/1-2' ye göre açılmıştır.Siz ise, 166/3'ün uygulanmasını istemektesiniz. Yani anlaşmalı boşanma hükümlerinin uygulanmasını istemektesiniz. Oysa bunun olabilmesi için tarafların boşanma hususunda anlaşmaları yeterli olmayıp, velayet, nafaka ve tazminat gibi mali konularda da tam bir anlaşma içinde olmaları gerekmektedir. Sorudan böyle bir anlaşmanın olmadığı anlaşılmaktadır.Dolayısıyla olayda166/3'ün uygulanması mümkün değildir.

Alıntı:
MADDE 166.- Evlilik birliği, ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olursa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir.

Yukarıdaki fıkrada belirtilen hallerde, davacının kusuru daha ağır ise, davalının açılan davaya itiraz hakkı vardır. Bununla beraber bu itiraz, hakkın kötüye kullanılması niteliğinde ise ve evlilik birliğinin devamında davalı ve çocuklar bakımından korunmaya değer bir yarar kalmamışsa boşanmaya karar verilebilir.

Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi halinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu halde boşanma kararı verilebilmesi için, hakimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hakim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü halinde boşanmaya hükmolunur. Bu halde tarafların ikrarlarının hakimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.

Boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan davanın reddine karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten başlayarak üç yıl geçmesi halinde, her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamışsa evlilik birliği temelden sarsılmış sayılır ve eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verilir.

Dava 166/1-2 ye göre açıldığında davalının boşanmayı kabul etmesinin hukuki değeri olmayacak mıdır? Aşağıda alıntı yaptığım 184 üncü maddeye göre, olmayacaktır.

Alıntı:
MADDE 184.- Boşanmada yargılama, aşağıdaki kurallar saklı kalmak üzere Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununa tabidir:
1. Hakim, boşanma veya ayrılık davasının dayandığı olguların varlığına vicdanen kanaat getirmedikçe, bunları ispatlanmış sayamaz.
2. Hakim, bu olgular hakkında gerek re'sen, gerek istem üzerine taraflara yemin öneremez.
3. Tarafların bu konudaki her türlü ikrarları hakimi bağlamaz.
4. Hakim, kanıtları serbestçe takdir eder.

5. Boşanma veya ayrılığın fer'i sonuçlarına ilişkin anlaşmalar, hakim tarafından onaylanmadıkça geçerli olmaz.
6. Hakim, taraflardan birinin istemi üzerine duruşmanın gizli yapılmasına karar verebilir.

Koyulaştırdığım bölümlere bakınca, Yargıtay kararı aramanıza gerek kalmadığını göreceksiniz. Hakim kanıtları serbestçe takdir edecek ve tarafların her türlü ikrarı hakimi bağlamayacaktır. Bu bağlamda davalının boşanmayı kabul etmesinin hukuki bir değeri yoktur. Davacının davasının dinlenebilmesi için davalının az da olsa kusurlu olduğunun ispatlanması gerekmektedir. Dosya ayrıntısını bilmemekle birlikte; en azından dava hakimine göre, davalıya yüklenen bir kusur yoktur.Dava red edildiği için de tazminata karar verilmemiştir.

Öte yandan, ayrıca harcı yatırılmış bir boşanma davası veya karşılık dava olmadığı için talepleriniz hakkında karar verilemez.

Saygılarımla